Jag har varit med familjen en vecka i Italien. Vi passade på att besöka olika matproducenter som Sabrina – vår Italienska vän – hjälper med deras export bland annat till Sverige. En tidig morgon åker vi till det lilla kooperativa mejeriet Santa Rita som tillverkar en utsökt parmesanost. En stor del av deras försäljning (ca 30 procent) går till COOP som säljer osten under Änglamarks varumärke

Man väntar på oss och har till och med skjutit på produktionen en halvtimma för att vi ska kunna följa alla arbetsmoment. Tolv gårdar levererar all sin mjölk till Santa Rita morgon och kväll. Osttillverkningen är en familjeangelägenhet som sköts av mamma Vilma, pappa Romano och sonen Tiziano – varje dag året om. Mjölken fylls på i vackra kopparkärl som rymmer över tusen liter mjölk.

För att ystningen ska komma igång tillsätts hundraprocentigt biologiskt löpe. Sedan måste ostmassan röras, vilket på fackspråk kallas för att bryta osten. Temperatur och ystning måste klockas exakt. Man rullar ett stycke ostmassa mellan fingrarna för att kontrollera konsistensen. När massan känns fast och smidig ungefär som tuggummi är ystningen färdig.Korna som levererar mjölken får inte äta ensilage för då fungerar inte processen. Till ett kilo ost går det åt 16 liter mjölk. Överbliven vassle säljs som foder till traktens svin.

Parmesan görs bara i ett mycket begränsat område i Emilien som är en del av regionen Emilia-Romagna i mellersta Italien.  Det finns varianter av ost som liknar parmesan, t.ex. Grana Padana (som också brukar heta Parmigiano Grana). Detta är dock inte parmesan även om ostarna liknar varandra. Orginalet heter Parmigiano Reggiano och det är den man bör titta efter.(väl hemkommen från Italien hittar jag en skylt på min ICA på Ekerö. Damen i ostdisken tittar undrande på mig när jag förklarar att de märkt sin Grana Padana felaktigt med ordet ”Parmesan”).

Lunch äter vi i den lilla mysiga bykrogen. Här träffar vi fler av kooperativets medlemmar. De är bekymrade förstår jag. COOP trading i Danmark har skickat en ny offertförfrågan för deras produktion av Änglamarksosten. Ett 32-sidigt dokument ska fyllas i. Och COOP vill ha lägre priser. Priser ska pressas. Men nu finns det risk för att all lönsamhet försvinner erkänner de motvilligt. Ett problem är att de har investerat stora belopp för att kunna leva upp till COOP:s efterfrågan. Nu vet de inte om mejeriet kan överleva. Här blottas ett stort problem som uppstår när stora aktörer möter små entusiastiska leverantörer. Jag skulle önska att inköparna i de stora företagen då kunde ta större ansvar för konsekvenserna av sitt handlande. Att COOP arbetade med Fair Trade helt enkelt – även i Europa. /johan


Kommentarer på Fair Trade även i Europa?

 1. Intressant läsning så synd att jag inte fick vara där 🙁
  Vilken härlig resa du gjort !
  Så fin miljö rent och snyggt bland ostarna .
  Mvh Jenny

  Svara
 2. Det här är ju bara så tråkigt att läsa…att man anpassar sig till Sveriges normer..eller krav och där måste den mänskliga faktorn in…annars tycker jag att man inte uppnått kravet på hållbart…

  Ett stort och viktigt steg..en länk som inte får missas..

  Kan man göra påtryckningar…på Coop..undrar jag..

  Svara
  • Med lite tur kommer allt att gå vägen Santa Rita så att de får fortsätta leverera till COOP. I första steget kommer nog COOP att köpa en parmesan som lagrats under en kortare period jämfört med den som man nu säljer – och få ned priset på det sättet. Och smaken på den osten kanske bara passar oss svenskar bättre. Det bästa vi som konsumenter kan göra är att köpa Änglamarks parmesan och ge vårt stöd till Santa Rita på det sättet.

   Svara
 3. Denna eviga jakt på pengar. Visst jag förstår att det är viktigt men det är också viktigt med bra produkter till rätt pris. Man kan inte pressa tillverkarna till absurdum. Det säger ju sig självt att de måste ha vinst för att kunna investera i sin produktionspark och i sin personal. Jag hoppas innerligt att Santa Rita får behålla produktionen av Änglamarks parmesanost för den är verkligen god och att Coop har förstånd till att betala det det kostar i det här läget. Det är viktigt att vi kan behålla den småskaliga produktionen.

  Svara
  • Håller helt med dig Beatrice. Jag lägger hellre några kronor till för att få en ost av bra kvalitet från en bra producent.

   Svara

Skriv en kommentar om Fair Trade även i Europa?

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig