Paj är alltid härligt och den här tunna varianten med sparris och pinjenötter är fin att ha med bland godsakerna på påskbordet. Än är det lite för tidigt för den svenska sparrisen, vill man så går det bra att använda fryst.

Pajen är lika god varm som kall och är därför perfekt till bufféer, men även som lyxig picknickmat.

Tarte med sparris, borlottbönor och chèvre  4 portioner

Vetemjöl 3 dl
Salt ½ tsk
Olivolja Classico ¾ dl
Vatten ½ dl
Pinjenötter 50 g
Sparris 1 knippe, ca 250 g
Smör till stekning
Borlottibönor, kokta 1 burk
Ägg 3 st
Crème fraiche 1 ½  dl
Mjölk 1 dl
Timjan, färsk ½ kruka
Salt och svartpeppar
Chèvre 200 g

Rör samman mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivolja och vatten och rör snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck därefter ut degen i en pajform, antingen avlång eller en rund med ca 25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.  Sänk värmen till 175 grader.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skär bort den träiga biten på sparrisen och dela den därefter på hälften. Stek ett par, tre minuter i smör. Salta och peppra.

Häll av och skölj bönorna.

Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, timjan, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen och fördela därefter sparris, bönor och chèvre i bitar över. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30-40 minuter, tills äggstanningen stannat och fått fin färg.

Vid servering, strö över de rostade pinjenötterna.

Jennifer


Kommentarer på Tarte med sparris, borlottibönor och chèvre

Skriv en kommentar om Tarte med sparris, borlottibönor och chèvre

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig