Sara Herza, vår inköpschef har tidigare skrivit här på bloggen om våra aprikoser från Turkiet. Läs gärna hennes fina skildring igen och njut av bilderna från soligare breddgrader! /Jennifer

I staden Malatya i sydöstra Turkiet är en hektisk tid till ända. För en av våra leverantörer, familjen Memur, innebär det att de har skördat frukten från mer än 5000 ekologiska aprikosträd. Det är en nästan ofattbar möda som ligger bakom denna skörd. Varje träd måste skördas vi tre tillfällen. Först mognar frukterna i trädets topp och sedan resterande frukter undan för undan. Gamla tiders metod med att slå på trädgrenarna med träpinnar används fortfarande, men kompletteras sedan några år tillbaka med en traktor som skakar de största träden. För att denna metod ska fungera klättrar en person upp och fäster ett band runt trädets grenar. Varje träd måste skakas i flera olika riktningar innan det är klart. Frukterna landar på presenningar som breds ut under träden och samlas sedan upp för hand. De stora träden skuggar skönt, men temperaturen på över 40 grader tar ändå på krafterna. Lägg därtill att Ramadan i år inföll under skördetid.

Mogna aprikoser

Frukten samlas upp

och läggs på tork

Aprikoserna läggs i korgar och bärs en bit bort, där aprikoserna läggs för att torka i solen. Soltorkningen varar i tre dagar, sedan är det dags för urkärningen. Frukterna samlas in och läggs på nytt i korgar för ytterligare en kort transport. På en 30 meter lång betongplatta, under ett halmtak, sitter dubbla led av arbetare och kärnar ur aprikoserna. Aprikos för aprikos, med bara händerna till hjälp. Erfarna och flinka fingrar trycker ut den spetsiga kärnan med minimal åverkan på frukten. Det går fort, så fort att det är svårt att se hur det går till om man inte ber dem att sänka farten. Nästa steg är ytterligare tre dagars soltorkning. Efter totalt sex dagar i solen packas de torkade aprikoserna för vidare transport. I familjen Memurs fall skickas de direkt till den egna processanläggningen i Izmir, vid medelhavskusten. Där storlekssorteras, tvättas och packas de efter önskemål från kunderna.

Plats för urkärning 

Aprikoserna kärnas ur

På väg till Izmir

Aprikoskärnorna torkas också de i solen för att sedan tas till vara. Det oätliga skalet knäcks och fram kommer den lilla mandeln. De är mindre och med en bittrare smak än sötmandeln.

Konventionellt odlade aprikoser svavlas direkt efter skörd. Det innebär att svaveldioxid (E220) i gasform appliceras innan aprikoserna torkas i solen. Gasen hejdar mogningsprocessen och har också en konserverande effekt, som gör att det inte blir lika bråttom med torkning och urkärning. Det är svavlingen som förhindrar oxidationen och gör att konventionella aprikoser behåller sin ljusa färg. Den ekologiska aprikosen må oxideras och blir mörk, men är vida överlägsen när det kommer till smaken. (Svavling av ekologiska aprikoser är inte tillåten.)

Ekologiska osvavlade aprikoser

 Konventionella svavlade aprikoser

För att klara skörden anlitar man varje år skördearbetare. Det är ofta hela familjer som kommer och bor på ägorna i enkla tält. På odlingen finns tillgång till rent vatten, toaletter och kök. Åldersgränsen för att få arbeta ligger på femton år. Det är oerhört värdefullt om man kan få samma familjer att återvända år efter år.

Under resten av året ska träden beskäras, gödslas och vattnas. Varje år behöver 200 träd, som blivit för gamla, tas ned för att ersättas av nya. Familjen Memur har sin egen plantskola för att säkerställa att de får fram friska och starka träd. Ett aprikosträd ger som bäst skörd vid 30-40 års ålder och har i det flesta fall gjort sitt vid 50-60 års ålder. Med flera generationers erfarenhet i bagaget satsar man nu nästan uteslutande på en sort som heter Catalca.

Aprikosfakta:

Aprikosen, Prunus armeniaca (armeniskt plommon), kom ursprungligen från Kina och letade sig via Armenien västerut mot Medelhavet.

Fyra kg färska aprikoser blir till ett kg torkade.

Aprikosträden i Malatya blommar tidigt och risken är stor att snö, hagel och frost har en negativ inverkan på skördens storlek. Vart annat till vart tredje år räknar man med avsevärda skördebortfall av denna anledning.

Cirka 85% av världens torkade aprikoser kommer från Malatya.

Skörden i år väntas ge 140.000 ton, varav 8-10.000 ton är certifierade ekologiska aprikoser.

Recept: Aprikosbollar med smak av mandarin

Sara Herza


Kommentarer på Aprikosskörd i Malatya

  1. Jag kokar marmelad på torkade aprikoser, apelsinsaft och citronsaft. Den uppskattas av, tyvärr, för många personer och omgången från 2013-05-07 är snart slut. Observera, jag säljer inte marmeladen. Nu undrar jag när årets skörd av torkade aprikoser når butikerna.

    Svara
  2. Hej Staffan. Man ser lätt på aprikoser om de är svavlade eller inte. Svavlade aprikoser behåller sin färg och är gula/oranga. Osvavlade blir mörka.
    Jag får också migrän av aprikoser. Både gula och bruna……………

    Svara
  3. Jag åt just av dessa aprikoser och fick migrän. Jag får inte migrän av något annat än svavel och har inte ätit något annat som jag inte brukar. Så jag är rätt säker på att ett test skulle visa att dessa aprikoser är behandlade med svaveldioxid.

    Svara

Skriv en kommentar om Aprikosskörd i Malatya

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig