IMG_6588

Det här är Tove. Kanske har du träffat henne i vår butik på Saltå Kvarn där hon jobbar? Hon gillar quinoabiffar som hon gör på 1 dl quinoa (kokas och får svalna), 2 ägg, 1 msk crème fraiche och 1 msk ströbröd. Detta får svälla i några minuter, sen blandar hon i en hackad lök, en vitlöksklyfta, 0,5 dl fetaost och 3 msk färsk basilika. Hon smakar av med salt och peppar och ibland lite färsk chili. Smeten får svälla i 5 minuter och sedan steker hon små biffar i olja, några minuter på varje sida!

 

 


Kommentarer på Toves quinoabiffar

 1. Hej igen! Det har nu gått två år sedan jag fick Herzas svar på min fråga om när ni tänkte sänka ert pris på quinoa. Istället för att ange marknadspriserna i Challapata (råvara direkt från fält) utgår jag nu från INE (Bolivianska statistiska centralbyrån) som anmärker att under perioden 2014-2015 sjönk quinoapriset FOB (free on board) från 6,60 US-dollar till 4,4 USD på den internationella marknaden. Observera att vi pratar om perioden 2014-2015. År 2016 och början av 2017 har man i alla större tidningar i Bolivia publicerat mängder av artiklar med rubriker som t.ex. Priset på quinoa har fallit kraftigt (se t.ex. 1). En av de största tidningarna i Bolivia, Página Siete skriver att det aktuella internationella priset för den bolivianska quinoan ligger mellan 2500 och 2600 dollar per ton (se 2). Den relativa skillnaden mellan 2014 års pris på i genomsnitt 6000 dollar per ton och 2017 års priser på i genomsnitt 2600 dollar per ton är – 56 %, dvs. att alla företag som säljer quinoa i Sverige köper quinoan till 56 % lägre pris än vad de gjorde år 2014. Därför upprepar jag min fråga: När tänker ni sänka priset? 1) http://www.la-razon.com/index.php?_url=/economia/comercio-quinua-precio-exportacion_0_2648735113.html 2) http://www.paginasiete.bo/economia/2017/1/9/tras-anos-auge-produccion-quinua-bajo-2016-123060.html

  Svara
  • Hej Carlos, så här svarar Sara Herza på din fråga:
   Precis så som du redovisar med hjälp av dina källor har prisförändringarna på quinoa från Sydamerika varit dramatiska under flera års tid. Under den tid som du beskriver måste man också ta hänsyn till valutakursernas påverkan. Gentemot den amerikanska dollarn/USD har den svenska kronan försvagats med nära 40 procent (kvartal fyra 2016 jämfört med kvartal ett 2014). Det innebär att en del av råvaruprissänkningen har ätits upp av den valutaeffekt som en försvagad svensk krona lett till. När vi till slut höjde priset i början på 2015 hade vi sålt vår quinoa med förlust sedan andra halvåret 2013. Vi höll emot i det längsta i tron om att priset skulle återgå till mer normala nivåer. I början av 2016 gjorde vi en första prissänkning och just nu förbereder vi ytterligare en.

   Vi handlar inte på spotmarknaden utan köper med stabila och långsiktiga relationer med våra leverantörer/odlare i sikte. Det gör det lättare för oss att hitta den kvalitet på produkter som vi efterfrågar. I regel tecknar vi kontrakt för sex till tolv månaders uppskattat behov. Ibland blir våra uppskattningar fel och då kan vi får vi leva med ett högre pris längre tid än vad som går att läsa av på exempelvis råvarubörser och det bidrar till en tröghet i prisjusteringarna. Lägg därtill att våra kunder inte nödvändigtvis följer de prisjusteringar vi gör – det slutgiltiga priset mot konsument sätts i butiksledet.

   Svara
 2. Hej! Jag undrar bara när ni tänker sänka ert pris på quinoa. Denna fråga kommer sig av att jag vet att priset i Bolivia har sjunkit kraftigt på sista tiden men jag ser inte att ert pris har sänkts. På marknaden i Challapata där man anser att priset på quinoa bestäms kostar i dag 46 kg quinoa real 600 bolivianos, ca. 700 kr. vilket blir ca 15,50 kr/ kg. Jag är medveten om att ni har andra kostnader för transport osv. men det jag ifrågasätter är att ni har samma pris i dag när priset i Bolivia är så lågt som när priset där var mycket högre.

  Svara
  • Hej Carlos! Vår inköpschef Sara Herza besvarar din fråga så här:
   Marknadspriserna i Challapata bygger på priser för råvara direkt från fält. Innan quinoan når Europa skall den rensas, tvättas, sorteras, analyseras och förpackas för skeppning. Efter det tillkommer kostnader för transport och packning i konsumentförpackning. Tillkommer gör också en prispremie om quinoan är ekologiskt odlad och certifierad. Priserna du ser nu i Challpata kommer inte at visa sig förrän senare i år. Quinoan som säljs i butik nu är fortfarande från förra årets skörd och därför är också priserna högre. Vi jobbar med kontrakt som täcker ett helt årsbehov, så tillfälliga variationer på Challapatamarkanden påverkar inte oss i så stor utsträckning. De som verkligen förlorar på ett så här lågt pris är jordbrukarna på Altiplano, vars försörjning bygger på den stora quinoa efterfrågan i världen. Läs gärna mer på http://mercadero.nl/category/quinoa-blog/

   Svara

Skriv en kommentar om Toves quinoabiffar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig