I lördags den 6 oktober arrangerades VM i Grötkokning i Skottland för 25:e året i rad. Sverige ställde upp med sju tävlande varav tre juniorer och gick in för att krossa i årets uppsättning av Golden Spurtle – World Porridge Making Championship.

Calle Myrsell och Per Carlsson fick en delad förstaplats i den traditionella klassen och tog hem det gyllene priset och säkrade Sveriges plats på prispallen.

Domarna sa när de tillkännagjorda vinnarna att det var helt omöjligt att avgöra vilken av de två bidragen som var godast, därav den delade förstaplatsen. De båda kokade gröten på Saltå Kvarns Havrekross.

Världsmästarna Calle Myrsell och Per Carlsson

 

DELTAGARNA

Sveriges deltagare bestod av två tidigare världsmästare Per Carlsson och Ellinor Persson, årets aktuella svenska mästare Calle Myrsell samt Saga Rickmer och i juniorklassen tävlade Elsa Wester, Alva Wester och Alice Ljungberg.

De svenska deltagarna inför tävlingen

OM TÄVLINGEN

I den lilla Skotska höglandsbyn, Carrbridge startade man för 25 år sedan The Golden spurtle. Syftet med tävlingen då och även idag var att med gröten som verktyg skapa intresse för den lilla byn samtidigt som man såg att det fanns en möjlighet att göra fler människor medvetna om gröten dess hälsosamma fördelar. ”Alla hade deras egna sätt att koka gröt, kunde vi hitta den bästa?” sa Roger Reed som var initiativtagaren. Genom åren har intresset ökat, mycket tack vare gröttrenden, internet och spridningen i  sociala medier och i år tävlade 12 nationer om vem som kunde laga den bästa traditionella gröten med de tre ingredienserna, krossad havre, salt och vatten. Mästerskapet är uppdelad i två kategorier, traditionell klass och specialklass.

Dagen för tävlingen börjar med ett tåg ledd av säckblåsare med förra årets vinnare och de övriga deltagarna bakom. Sedan skålar man med en whiskey och tävlingen är igång. I årets tävling var det 28 deltagare och 6 st juniorer uppdelade i 5 olika ”heat” som det heter. Vinnaren från varje ”heat” går vidare till finalen. Alla tävlar i den traditionella klassen men kan kan välja om man vill delta i specialklassen som man då utför under samma ”heat” som den traditionella klassen.

I den traditionella klassen gäller det att koka gröt – endast med krossad havre, vatten och salt. Man har 30 minuter på sig. Havren ska vara obehandlad och det är inte tillåtet att använda havregryn. Det är tillåtet att blötlägga havren innan, men inte förkoka. Vinnaren utses efter smak, textur och färg.

specialklassen är det samma regler gällande havren men det är tillåtet att addera ingredienser. Enligt reglerna får inga av ingredienserna förkokas eller behandlas innan tävlingen. Vinnaren utses efter innovation och smak. I år fick Sverige tyvärr ingen vinst i specialklassen.

 

De svenska världsmästarna i sitt final-”heat”

 

Alla de svenska deltagarna kokar på Saltå Kvarns Havrekross

 

Världsmästarna när vinnarna offentliggjordes

 

Vinsten, The golden spurtle

 

SÅ HÄR KOKAR DU EN VINNARGRÖT:

Gröt på havrekross 2 portioner
Havrekross                           1 dl
Vatten                                  ca 4 dl
(Lite salt)

Blötlägg krossen i ca 8-12 timmar. Koka upp allt och låt småkoka i 20 min. Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund. Servera med mjölk och sylt.

Tips! Kyl ner den färdiga gröten och ta fram på morgonen och koka upp med 1 dl havregryn och 2 dl mjölk som en vanlig havregrynsgröt. Blir en god och lite krämigare variant. Se recept här: Gröt på Havrekross och havregryn

 

 


Kommentarsfunktionen är avstängd.