170620 Sommaren på Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är väl värt ett besök under sommaren. Kafé och butik håller öppet varje dag (förutom midsommar) med nybakat surdegsbröd direkt från vårt bageri. I sommar händer det en hel del här på Saltå. Bakning och målning för barnen, frukostyoga för de vuxna och en titt i bikuporna står på programmet. Sommaren på Saltå

 

170131 Angående kadmium i spannmål

Kadmium är ett grundämne som förekommer naturligt i jorden. Det finns också i rötslam och konstgödsel, vilket inte är tillåtet i ekologisk odling.Vete är det sädesslag som lättast tar upp kadmium från jorden. Precis som näringsämnen (mineraler) hamnar detta närmast skalet. Därför är det mer kadmium i fullkornsvete än i siktat vete. Saltå Kvarn gör regelbundet analyser av kadmiumhalten och resultaten visar att våra spannmål ligger långt under gränsvärdena. Lagstadgade gränsvärden för kadmium är 0,10 mg per kg spannmål. Saltå Kvarns vete innehåller 0,016 – 0,039 mg per kg.

 

img_9483161128 Jul på Saltå Kvarn

Tänk att vi har julen att se fram emot när dagarna är som allra mörkast! Ljusen, dofterna, smakerna, vännerna och familjen värmer oss i vinterkylan. På denna sidan hittar du inspiration och tips samt mer information om vår pepparkakshustävling.

Läs mer här: Jul på Saltå Kvarn

 

 

Linfrö161107 Hela och krossade linfrön

Det har i helgen skrivits om hela och krossade linfrön, att Livsmedelsverket avråder konsumenterna från att äta krossade linfrön då de inte har tillräckligt med kunskap om hur skadlig blåsyran i produkten är. Vi har valt att ställa upp och besvara varför vi fortfarande säljer produkten och hur vi informerar konsumenten på hemsida och förpackning. Här kan du läsa mer. Hela linfrön och krossade linfrön

 

 

Sommarteater 15. fotograf Herman der Nederlanden6

160813 Teater och pizzakväll
Teater Slávas ungdomsgrupp har föreställning här hos oss på Saltå Kvarn lördagen den 13 augusti! Efter föreställningen säljer våra bagare nybakad ekologisk pizza utanför bageriet och butiken håller öppet ända till kl 19. – Mer information här: Teater och pizzakväll på Saltå Kvarn

 

 

 

Divya160608 Baljväxtworkshop
Onsdag 15 juni kl 18-19.30 på Saltå Kvarns butik, Renstiernas gata 27 i Stockholm berättar Divya som är kostvetare och bönfantast om hennes passion för baljväxter.

Workshopen är gratis men det finns begränsat antal platser.

Läs mer här: Baljvaxtworkshop med Divya Jagasia

 

 

russin _6774 ok160323 Inget bekämpningsmedel i Saltå Kvarns ekologiska russin

Vi har fått många frågor om våra ekologiska russin med anledning av Ekots rapportering om kemiska bekämpningsmedel i bland annat russin.

Saltå Kvarns russin är ekologiskt odlade och KRAV-certifierade. Vår leverantör gör analyser av kemiska bekämpningsmedel. Saltå Kvarn gör även egna analyser. Läs mer här! 

 

Risca grande deras bild (2)160114 Angående Saltå Kvarns Olivolja Classico i Råd & Röns test från 2012

2012 gjorde Råd & Rön ett test av olivoljor. Saltå Kvarns Olivolja Classico visade då spår av  det kemiska bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det var en mycket liten mängd och i våra efterforskningar kom vi fram till att vår ekologiska olivodling kontaminerats av att man besprutat icke ekologiska grödor vid en granngård. Läs här vad vi skrev om detta på vår blogg 2012.

 

 

Solrosbrod

151005 Saltå Kvarn slutar sälja bröd i livsmedelshandeln

Saltå Kvarn slutar från och med den 1 november att sälja bröd brett i livsmedelshandeln. Anledningen är att det är mycket olönsamt samtidigt som det bidrar till ett stort matsvinn. Saltå Kvarn fortsätter dock sälja sina ekologiska bröd i egna butiker.

 

 

 

 

150930 Ris och arsenik
Igår släppte Livsmedelsverket en rapport om ris och arsenik. Det har skrivits mycket i olika medier om detta bland annat om Livsmedelsverkets rekommendation att barn under sex år inte ska äta riskakor. Som grund till rapporten har Livsmedelsverket gjort analyser på en rad olika ris – fullkornsris, polerat ris, ångat ris, riskakor och färska produkter med ris. Läs vad vår kvalitetschef Åsa Lindeblad skriver om arsenik och Saltå Kvarns ris.

 

ekofika_stor_webb_0

150925: Kom och ekofika med oss!
Ekofika är Naturskyddsföreningens tema för årets Miljövänliga vecka 26 sept – 4 oktober. Vi hakar på kampanjen och har ekofika i våra butiker under veckan. Kom och fika med oss!

‪#‎ekofika‬
‪#‎byttilleko‬

 

 

 

Hållbara varumärke150324: Vi är Sveriges mest hållbara varumärke!

Saltå Kvarn har utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke när det gäller miljöansvar och socialt ansvarstagande. Detta enligt den årliga varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index. 

 

 

 

 

150220: Aktuellt i media om Ris och arsenik

Saltå Kvarn fått många frågor kring arsenik och ris. Detta efter en undersökning som SVT Nyheter låtit göra. Många är oroliga och vill veta hur arsenik kan finnas i ris och om det finns i Saltå Kvarns riset. Vår kvalitetschef svarar på detta i följande inlägg.

 

 


 

Vi kan även rekommendera dig att ta en titt på vår presssida där aktuella produktlanseringar och pressmeddelanden finns listade samt mer om företagets historia och vår filosofi. I det kapitlet hittar du även företagsfakta och detaljerad information om våra odlare och miljömärkningar.

För mer info kontakta oss gärna:

sanne_3-beskurenMarknads- och kommunikationschef
Susanne Skånberg

Växel: 08-551 508 00
Mobil: 070-288 04 22
E-post: susanne.skanberg@saltakvarn.se

 

 

 

Jennifer 150X150

Kommunikatör och pressansvarig
Jennifer Key

Växel: 08-551 508 00
Mobil: 070-568 10 86
E-post: jennifer.key@saltakvarn.se