Varistor, Happy Hazelnut, Reportage Haselnüsse, Türkei, August 2015. (Bild kellenbergerkaminski)
Varistor, Happy Hazelnut, Reportage Haselnüsse, Türkei, August 2015. (Bild kellenbergerkaminski)

I vårt arbete på Saltå Kvarn möter vi många människor som har bidragit enormt till den ekologiska odlingens utveckling i världen. En av dem är Mehmet Ali Isik.

Mehmet Ali Isik växte upp i Turkiet i en familj som odlade druvor. 1974 startade han ett företag som köpte och sålde russin och olivolja. I slutet av 80-talet fångade han upp att det fanns ett intresse utomlands för ekologiska produkter och han insåg att det var här hans framtid fanns. Mehmet Ali Isik hade på nära håll sett hur kemikalieanvändningen ökat under många år. Med egna ögon hade han sett hur denna typ av jordbruk snarare gett motsatt resultat med utarmade jordar som konsekvens. Med den kunskap om odlingen som han hade förstod han att ekologisk odling skulle bli en tuff utmaning.

I Turkiet har man inte genomfört någon skiftesreform. Därför är odlingslotterna i Turkiet fortfarande små och utspridda. I Turkiet har den genomsnittlige odlaren sex hektar mark, i Sverige är motsvarande siffra runt 41 hektar. Att det här ställer till problem vid ekologisk odling insåg Mehmet Ali Isik – om grannen odlar o-ekologiskt så blir det svårt att skydda den egna ekologiska odlingen om grannen använder kemiska bekämpningsmedel, de kan lätt blåsa in på den ekologiska odlingen. Mehmet Ali Isik bestämde sig för att försöka övertyga odlare i en hel by att ställa om till ekologisk odling och på så sätt ta bort risken för att kemikalier från o-ekologiska odlingar skulle sprida sig till de ekologiska. I och med att han var övertygad om att dessa byar skulle få det bättre än andra o-ekologiska byar kallade han sitt projekt för ”Happy Village”. Även om arbetet till att börja med syftade till att skapa möjligheter för certifierad ekologisk odling och skydda dem från de o-ekologiska odlarnas aktiviteter hade Mehmet Ali Isik högre ambitioner än så. Sedan år 2000 finns ett uttalat mål med projektet att förbättra levnadsstandarden och de sociala villkoren i byarna, för såväl de bofasta familjerna som för de familjer som kommer dit och arbetar i samband med skörden. Att grundläggande sociala villkor efterlevs i hela produktionskedjan, från odling till slutlig export, certifieras sedan 2010 av en tredje part enligt standarden Fair TSA.

 

Druvor

 

Idag finns 150 Happy Village-byar i fem regioner. Totalt är 3.000 odlare med i projektet och det omfattar 11.000 hektar. Den vanligaste grödan är soltorkade druvor – sultanrussin. Men byarna odlar också fikon, aprikoser, hasselnötter, mullbär, valnötter, pistagenötter, pinjenötter, plommon, päron, persikor, körsbär, äpplen, jordgubbar, hallon, tomater och paprikor. Mehmet Ali Isiks företag har idag åtta heltidsanställda agronomer som ger odlarna den kunskap och de verktyg de behöver för att bedriva en framgångsrik ekologisk odling. Hjälpen som odlarna får är kostnadsfri, men även om man är medlem i en Happy Village finns inget tvång på att sälja just till Mehmet Ali Isiks företag.

 

Odlare

 

Ett konkret exempel på vad projektet har åstadkommit är ett bostadshus i byn Akköy. Det vanligaste är att skördearbetare bor i enkla tält byggda av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga ett par bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum som innebär en väsentlig höjning av levnadsstandarden för de skördearbetare som får bo i dem. Det finns också en lekplats och en köksträdgård.

 

Köksträdgården

 

När vi besökte byn i september pratade vi med en av skördearbetarna. Han hade kommit till byn under många år med sin familj. För byns odlare är det en stor fördel om man lyckas locka samma arbetare att komma tillbaka år efter år eftersom de kan utbildas i de tekniker som ger optimala förutsättningar för torkningen av druvorna. Saltå Kvarn kommer nu att ge projektet ekonomiskt stöd till ytterligare en byggnad så att fler arbetare får inkvartering.

 

Bild på bostadshuset alternativ 2

 

Ekologiska russin från Turkiet är en av Saltå Kvarns mest sålda produkter. Vi satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn. Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar. Läs mer här: Saltå Kvarn ökar satsning på goda russin som gör gott!

Russin mini_1_lr

Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village. Saltå Kvarn satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom direkt ekonomiskt bidrag och genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn.

Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar för barn. Askarna innehåller sultanrussin som odlas ekologiskt utan kemiska bekämpningsmedel. Druvorna får soltorka för att göra dem extra söta och aromatiska och russinen svavelbehandlas inte, vilket annars är vanligt i russinproduktion.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

Saltå Kvarns Russin minipack är förpackade i pappersförpackningar om 6×14 g. De kostar ca 15 kr och finns till försäljning i alla Sveriges Coop-butiker, vissa utvalda ICA-butiker och i Saltå Kvarns egna butiker.

5017-Russin-mini-6X14g-justerad

För mer information:

Sara Herza. kategoriansvarig för torkad frukt och snacks, 08-551 508 16,

sara.herza@saltakvarn.se

Jennifer Key, pressansvarig 070-551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

Nu startar vi upp vår pepparkakshustävling på Instagram. Vill du vara med och tävla med ditt pepparkakshus? Gör ditt hus, fota och ladda upp på instagram med taggen #saltåpepparkakshus innan 22 december 2016. Vinnarna får goda priser. Lycka till!

Detta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet. Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Pynta ditt hus som Barsja

barsjas-pepparkakshus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om tävlingen hittar du här: Pepparkakshus

kornfrallor_lr

Kornet är troligtvis en av våra äldsta kulturväxter och var fram till medeltiden vårt viktigaste spannmål här i Sverige. Det är ett tåligt sädesslag som vid gynnsamma förhållanden kan odlas ända uppe vid polcirkeln. Idag har kornet en ganska blygsam plats i vår kosthållning men efter nya rön på spannmålets fantastiska hälsofördelar efterfrågas det mer och mer.

Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att helt korn ger både goda och snabba effekter på hälsan. De har sett att ett intag av korn kan reglera blodsockret och på så sätt minska risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Man såg också en ökning av viktiga tarmhormoner som reglerar ämnesomsättningen och leder till minskad aptit. Läs mer här: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn

 

korn-23.jpg

 

Helt korn blötläggs över natten och kokas sedan i ungefär en timme. Det kan sen användas som ris eller som bas i en matig sallad. Här har vi gjort som en risotto på korn med roquefortost, bakade päron och rostade valnötter. Mycket krämigt och gott!  RECEPT KORNRISOTTO

Det är också väldigt gott att använda helt korn i brödbaket. Överst i inlägget ser du en bild på kornfrallor, ett surdegsbröd som vår bagarmästare Manfred Enoksson har tagit fram. Han kallar förresten korn för det nordiska guldet. Här finns hans recept: RECEPT KORNFRALLOR

Saltå Kvarns hela korn kommer från svenska ekologiska odlare. Det skalas och packas i vår kvarn i Järna. Kornet finns till försäljning i våra egna butiker, hos Mathem samt i Coops butiker och kostar ca 19 kr för 700 gram. SALTÅ HELT KORN

salta-kvarn_appel-kanelmusli-10-g-2

Saltå Kvarn packar nu sin omtyckta ekologiska äpple & kanelmüsli i små portionsförpackningar lämpliga för resan, skolutflykten eller hotellets frukostbuffé. Müslin som har en bas av honungsrostade havregryn kommer även att finnas med i SJ:s tågfrukostar.

Äpple & kanelmüsli tillverkas hantverksmässigt av svenskt ekologiskt spannmål i kvarnen på Saltå i Järna. Förutom honungsrostade havregryn innehåller müslin råg och korn, torkat äpple, russin, dadlar och cornflakes.

-Äpple & kanelmüsli är vårt senaste tillskott i kvarnen och är ett fint prov på vårt hantverksmässiga arbete. Havregrynen valsas av mjölnarna i kvarnen och rostas sen av bagarna i bageriet. Nu hoppas vi att fler ska få upp ögonen för produkten genom att packa den i mindre förpackningar som vi lättare kan sprida ut som smakprov, säger Lena Borg, kategorichef frukost på Saltå Kvarn.

Saltå äpple & kanelmüsli väger 10 g och finns till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker till en kostnad av 5 kr. Produkten finns också i konsumentförpackning på 650 g.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn på 08-551 08 29 eller jennifer.key@saltakvarn.se.