Småländsk ostkaka från Holland. Chokladpudding utan choklad.
Vaniljdrömmar som framkallar mardrömmar och mums-mums som
smakar allt annat än mums. Var dag möts du av någon tillsats och
smaksättning i din mat. Osynliga för blotta ögat, fast omisskännliga för hälsan.

Vi på Saltå Kvarn tror på något annat. Vi tror på att skapa naturlig
och hälsosam mat, trots att vi ofta tvingas gå långa omvägar för
att nå dit. Att jobba aktivt för ökad biologisk mångfald, hållbart
jordbruk och minskat näringsutsläpp till vårt närmsta innanhav.
Vi tror att förändring sällan börjar på riksdagsnivå utan på frukostbord, fikabrickor och ugnsplåtar runtom i vårt avlånga land.
Och vår vision bakas in i allt ifrån risgryn och russin till bullar,
kakor och frallor.

Fast lika viktigt är att tydliggöra vad som faktiskt fattas i våra varor. Så som vår annons saknar bokstav nr. 5, saknar också baksidan av våra förpackningar samma bokstav följd av mystiska siffror och kryptiska tal. Stundtals ganska omständligt att undvika. Dock fullständigt möjligt. Och väl värt mödan.

 

Torkade fikon, russin, aprikoser, mullbär och plommon är visserligen supergoda att äta precis som de är. Och ibland petar vi ner några russin i bullarna, aprikoser i smoothien eller plommon i steken. Men det finns så många fler smarta sätt att använda torkad frukt! Frukten innehåller dessutom gott om fiber och olika mineraler och vitaminer så vi har allt att vinna på att försöka få med dem i matlagningen och bakningen lite mer.

 

Här är några av mina bästa torkade frukttips:

 

  • Torkad frukt är ypperligt som mellanmål, särskild när man vill ha något sött.

  • Torkad frukt i kakbaket – mixa frukten med vatten till en pasta som du kan använda istället för vitt socker när du bakar. Smaken blir djupare och bakverket nyttigare. Prova mannagrynskakorna här ovanför eller havrebollarna nedan.

Recept havrebollar

Recept Mannagrynskakor

 

 

  • Torkad frukt i matlagning – finhackade aprikoser smälter i en kokande gryta och ger en perfekt sötma. Jag har alltid en pasta gjord på russin och aprikoser i kylskåpet!

  • Istället för ketchup! Har ni provat min dijon- & aprikosdip? Den innehåller bara aprikoser och dijonsenap. Mycket bättre än vanilg ketchup eftersom aprikoser bidrar med fina mineraler och har en angenäm sötsur smak som passar bra till allt.

Recept Hirsnuggets med aprikos & dijondip

 

En fördel med att använda torkad frukt istället för vitt socker i matlagning och bakning är att du faktiskt tillsätter extra smak, inte bara sötma. Bakverk och grytor får en djupare och rikare smak. Det är smart att blötlägga frukten en stund innan du ska använda den. Då blir den lättare att mixa och smälter också fortare om du har den i varm mat.

Saltå Kvarns torkade frukt

 

/Divya

 

Ät gröt, gör gott. Nu lanserar vi tre nya ekologiska grötblandningar för vardagsaktivister. Grötblandningarna är gjorda på spannmål från svenska gårdar och blandade med torkad frukt och frön. Råvarorna förädlas varsamt i kvarnen i Järna. Självklart gör gröten gott, inte bara för magen, utan för världen.

Två av Saltå Kvarns hjärteprojekt möts i de nya grötblandningarna. Det är spannmål från svenska ekologiska spannmålsodlare. Saltå Kvarn betalar odlarna extra för åtgärder som främjar den biologiska mångfalden, minskar övergödningen och reducerar bidraget till växthuseffekten. Från Turkiet kommer torkad frukt som aprikoser och fikon. Där stöttar Saltå Kvarn projektet Happy Village som hjälper hela byar att ställa om till ekologisk odling. Projektet går bland annat ut på att stötta bra boende för de gästarbetare som hjälper till vid skördarna.

De nya grötblandningarna kommer i tre olika smaker:
Dinkelgröt med soltorkade aprikoser & linfrön
Trekornsgröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrön
Råggröt med plommon, solroskärnor & fikon

Grötblandningarna är KRAV-märkta, nyckelhålsmärkta och kommer i Saltå Kvarns traditionella pappersförpackningar på 400 gram. Från och med vecka nio kommer de att finnas till försäljning i utvalda livsmdedelsbutiker, på matbutiker på nätet och såklart i vår egen butik i Järna.

Med de nya grötblandningar vill vi ge dig en möjlighet att enkelt få en ny och spännande smak utan att du ska behöva köpa alla ingredienser var för sig. Goda blandningar för en god sak, är vår utgångspunkt för dessa produkter.

Njut med gott samvete!

 

 

 

Vi har bestämt oss för att förändra världen. Det görs inte på en kafferast precis men en fika kan vara ett litet steg i rätt riktning. Vi tror att vi steg för steg, hektar för hektar, produkt för produkt kan bidra till en bättre värld. Så en kaffepaus kan vara en del i att förändra världen.

Saltå Kvarns vision är att ge makten tillbaka till människan som vill göra det goda valet så att var och en av oss har makten att förändra – den som odlar vår mat, den som förädlar maten och alla vi som köper och äter maten. För att få tillbaka makten behöver vi inflytande över hur vår mat odlas, hur den produceras och vad den innehåller. Saltå Kvarn har i ett antal ställningstaganden tagit strid för det som vi tycker är det goda valet och hur vi ska ge makten tillbaka till människan som tillsammans med oss vill förändra världen.

 

INGA TILLSATSER

För Saltå Kvarn är smak så mycket mer än bara det som man känner med sina smaklökar på tungan. För oss handlar smak också om hur vår mat har producerats och förädlats.

Att känna respekt för de som odlar, producerar och lagar vår mat bidrar till att öka matupplevelsen. Vi tror att man kan känna smaken av bagarens ansträngningar, av långa jästider, av surdegen och att mjölet är malt på en stenkvarn. Hur vi upplever smak påverkas också av hur vi äter – att sitta ned och äta mat tillsammans påverkar hur maten smakar.

För Saltå Kvarn är det viktigt att man ska kunna känna smaken av det naturen ger, och inget annat. För oss finns det inte några genvägar, vi använder inga tillsatser. Man ska inte behöva leta efter E-nummer i ingrediensförteckningen när man köper våra produkter utan man ska känna sig trygg och veta att inget är tillsatt. Man ska känna smaken, texturen och lukten av råvaran och inget annat. Var och en ska välja själv vad man vill ha i sin mat. Och om man vill, så kan man tillsätta på egen hand, om man tycker det behövs.

 

ALLTID EKO

Saltå Kvarn har – och har alltid haft – enbart ekologiska produkter. Det har inte varit den enklaste vägen men för oss är det den enda rätta och vi gör inga kompromisser. I över 50 år har vi förädlat ekologiska råvaror till ekologiska produkter med hög kvalitet – allt från havregryn till färdiga pastasåser. Våra produkter är så klart ekologiskt certifierade men vi vill att man som konsument ska vara trygg med att välja en produkt från Saltå Kvarn utan att behöva titta på märkningar.

Vi vill också att våra värderingar ska ge eko och sprida sig. Därför samarbetar vi med företag runt om i världen som har samma grundvärderingar kring miljö och ekologisk odling som vi har – i Turkiet, Italien, Tyskland, Kina, Portugal och i USA.

I vårt kafé i Järna serverar vi mat från all världens hörn och visar hur vi tillsammans kan laga en bättre värld.

 

VI vill MER än bara EKO

För oss är ekologiskt inte slutmålet. Vi vill utveckla den ekologiska odlingen mot ekologiskt kretsloppsjordbruk. Saltå Kvarn vill premiera odlare som genomför åtgärder på sin gård för att minska våra globala miljöproblem, ökar levnadsstandard för de som arbetar inom jordbruket och även minskar miljöproblem lokalt och regionalt.

Ett av de stora miljöproblemen kring hur vi producerar mat i västvärlden idag är att djurproduktion och växtodling sker på skilda platser. Det skapar ett underskott på näring i växtodlingen, som kompenseras med handelsgödsel. Det skapar samtidigt ett överskott av vanlig gödsel på djurgårdarna. Överskottet läcker ut i vattendrag, sjöar och hav och orsakar algtillväxt och döda havsbottnar. Därför har Saltå Kvarn sedan starten 1964 premierat lantbruk med både djurproduktion och växtodling och att det ska vara balans mellan in- och utförsel av näring på gården – att den egna gården är ett eget ”kretslopp” av näringsämnen. 2012 tog vi ytterligare ett kliv och tog fram Saltås verktygslåda för en bättre värld. I Verktygslådan erbjuder vi svenska spannmålsodlare att frivilligt göra en rad miljöförbättrande åtgärder som alla syftar mot ekologiska kretsloppsjordbruk. I Verktygslådan kan odlarna välja att utföra ett fritt antal åtgärder och samla poäng. Poängen genererar en bonus som läggs på inköpspriset på spannmålen. På så vis vill vi motivera och premiera bra saker som görs för klimat och miljö på gårdarna och på så sätt komma några steg närmare en bättre värld.

Hos våra odlare i andra delar av världen arbetar vi på liknande sätt och belönar odlare som arbetar med mer än bara ekologiskt. I Turkiet premierar vi odlare som tillsammans arbetar för att ställa om hela byar till ekologisk odling och med att öka levnadsstandarden för de säsongsarbetare som hjälper till vid skörd.

Vi vill hjälpa världen att gå från enfald till mångfald – både i odlingen, i butiken och på tallriken.

 

I Turkiet är de flesta odlingslotter små vilket ofta ställer till problem för den odlare som vill odla ekologiskt. Bekämpningsmedel från grannens odlingar blåser lätt över på de ekologiska grödorna som då inte längre kan säljas ekologiskt. Happy Village är ett projekt som startades av Mehmet Ali Isik då han försökte övertala en hel by att ställa om till ekologisk odling för att undvika kontamineringen. Mehmet ägde ett företag som handlade med torkad frukt och hade under många år sett hur kemikalieanvändningen utarmat de turkiska jordarna. Mehmet var övertygad om att byn skulle få det bättre genom omställningen till ekologiskt och projektet fick namnet Happy Village. Idag finns det 140 Happy Village-byar och 3 000 odlare är med i projektet. Tillsammans odlar man ekologiskt på 12 000 hektar.

Happy Villages agronomer erbjuder kostnadsfri rådgivning och hjälper odlarna att få tillgång till de verktyg och den kunskap de behöver för att kunna odla ekologiskt. Men odlarna är ändå inte bundna att sälja sin frukt just till Mehmets företag.

Utöver rådgivning hjälper Happy Village till på andra sätt för att göra livet bättre för de turkiska odlarna och deras medarbetare. I skördetid kommer många säsongsarbetare till odlingarna. Tidigare var det vanligt att dessa sov tillsammans med sina familjer i tält eller under uppspända presenningar. Happy Village har hjälpt till att bygga hus där dessa familjer kan bo under skördetiden. Husen är utrustade med kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och möjlighet till köksträdgårdsland. I vissa större byar finns även läkare och lärare till förfogande.

Vid fikonodlingarna i bergsbyn Bekirler fanns tidigare ingen tillgång till färskt vatten. Varje dag fick kvinnorna vandra långt ner i dalen för att hämta vatten. Happy Village har här hjälpt till att borra en brunn och att anlägga ett vattenmagasin.

Den vanligaste grödan som odlas inom Happy Village är druvor, som sedan torkas till russin. Saltå Kvarn köper förutom russin även aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter härifrån.