Vi har bestämt oss för att förändra världen. Det görs inte på en kafferast precis men en fika kan vara ett litet steg i rätt riktning. Vi tror att vi steg för steg, hektar för hektar, produkt för produkt kan bidra till en bättre värld. Så en kaffepaus kan vara en del i att förändra världen.

Saltå Kvarns vision är att ge makten tillbaka till människan som vill göra det goda valet så att var och en av oss har makten att förändra – den som odlar vår mat, den som förädlar maten och alla vi som köper och äter maten. För att få tillbaka makten behöver vi inflytande över hur vår mat odlas, hur den produceras och vad den innehåller. Saltå Kvarn har i ett antal ställningstaganden tagit strid för det som vi tycker är det goda valet och hur vi ska ge makten tillbaka till människan som tillsammans med oss vill förändra världen.

 

INGA TILLSATSER

För Saltå Kvarn är smak så mycket mer än bara det som man känner med sina smaklökar på tungan. För oss handlar smak också om hur vår mat har producerats och förädlats.

Att känna respekt för de som odlar, producerar och lagar vår mat bidrar till att öka matupplevelsen. Vi tror att man kan känna smaken av bagarens ansträngningar, av långa jästider, av surdegen och att mjölet är malt på en stenkvarn. Hur vi upplever smak påverkas också av hur vi äter – att sitta ned och äta mat tillsammans påverkar hur maten smakar.

För Saltå Kvarn är det viktigt att man ska kunna känna smaken av det naturen ger, och inget annat. För oss finns det inte några genvägar, vi använder inga tillsatser. Man ska inte behöva leta efter E-nummer i ingrediensförteckningen när man köper våra produkter utan man ska känna sig trygg och veta att inget är tillsatt. Man ska känna smaken, texturen och lukten av råvaran och inget annat. Var och en ska välja själv vad man vill ha i sin mat. Och om man vill, så kan man tillsätta på egen hand, om man tycker det behövs.

 

ALLTID EKO

Saltå Kvarn har – och har alltid haft – enbart ekologiska produkter. Det har inte varit den enklaste vägen men för oss är det den enda rätta och vi gör inga kompromisser. I över 50 år har vi förädlat ekologiska råvaror till ekologiska produkter med hög kvalitet – allt från havregryn till färdiga pastasåser. Våra produkter är så klart ekologiskt certifierade men vi vill att man som konsument ska vara trygg med att välja en produkt från Saltå Kvarn utan att behöva titta på märkningar.

Vi vill också att våra värderingar ska ge eko och sprida sig. Därför samarbetar vi med företag runt om i världen som har samma grundvärderingar kring miljö och ekologisk odling som vi har – i Turkiet, Italien, Tyskland, Kina, Portugal och i USA.

I vårt kafé i Järna serverar vi mat från all världens hörn och visar hur vi tillsammans kan laga en bättre värld.

 

VI vill MER än bara EKO

För oss är ekologiskt inte slutmålet. Vi vill utveckla den ekologiska odlingen mot ekologiskt kretsloppsjordbruk. Saltå Kvarn vill premiera odlare som genomför åtgärder på sin gård för att minska våra globala miljöproblem, ökar levnadsstandard för de som arbetar inom jordbruket och även minskar miljöproblem lokalt och regionalt.

Ett av de stora miljöproblemen kring hur vi producerar mat i västvärlden idag är att djurproduktion och växtodling sker på skilda platser. Det skapar ett underskott på näring i växtodlingen, som kompenseras med handelsgödsel. Det skapar samtidigt ett överskott av vanlig gödsel på djurgårdarna. Överskottet läcker ut i vattendrag, sjöar och hav och orsakar algtillväxt och döda havsbottnar. Därför har Saltå Kvarn sedan starten 1964 premierat lantbruk med både djurproduktion och växtodling och att det ska vara balans mellan in- och utförsel av näring på gården – att den egna gården är ett eget ”kretslopp” av näringsämnen. 2012 tog vi ytterligare ett kliv och tog fram Saltås verktygslåda för en bättre värld. I Verktygslådan erbjuder vi svenska spannmålsodlare att frivilligt göra en rad miljöförbättrande åtgärder som alla syftar mot ekologiska kretsloppsjordbruk. I Verktygslådan kan odlarna välja att utföra ett fritt antal åtgärder och samla poäng. Poängen genererar en bonus som läggs på inköpspriset på spannmålen. På så vis vill vi motivera och premiera bra saker som görs för klimat och miljö på gårdarna och på så sätt komma några steg närmare en bättre värld.

Hos våra odlare i andra delar av världen arbetar vi på liknande sätt och belönar odlare som arbetar med mer än bara ekologiskt. I Turkiet premierar vi odlare som tillsammans arbetar för att ställa om hela byar till ekologisk odling och med att öka levnadsstandarden för de säsongsarbetare som hjälper till vid skörd.

Vi vill hjälpa världen att gå från enfald till mångfald – både i odlingen, i butiken och på tallriken.

 

I Turkiet är de flesta odlingslotter små vilket ofta ställer till problem för den odlare som vill odla ekologiskt. Bekämpningsmedel från grannens odlingar blåser lätt över på de ekologiska grödorna som då inte längre kan säljas ekologiskt. Happy Village är ett projekt som startades av Mehmet Ali Isik då han försökte övertala en hel by att ställa om till ekologisk odling för att undvika kontamineringen. Mehmet ägde ett företag som handlade med torkad frukt och hade under många år sett hur kemikalieanvändningen utarmat de turkiska jordarna. Mehmet var övertygad om att byn skulle få det bättre genom omställningen till ekologiskt och projektet fick namnet Happy Village. Idag finns det 140 Happy Village-byar och 3 000 odlare är med i projektet. Tillsammans odlar man ekologiskt på 12 000 hektar.

Happy Villages agronomer erbjuder kostnadsfri rådgivning och hjälper odlarna att få tillgång till de verktyg och den kunskap de behöver för att kunna odla ekologiskt. Men odlarna är ändå inte bundna att sälja sin frukt just till Mehmets företag.

Utöver rådgivning hjälper Happy Village till på andra sätt för att göra livet bättre för de turkiska odlarna och deras medarbetare. I skördetid kommer många säsongsarbetare till odlingarna. Tidigare var det vanligt att dessa sov tillsammans med sina familjer i tält eller under uppspända presenningar. Happy Village har hjälpt till att bygga hus där dessa familjer kan bo under skördetiden. Husen är utrustade med kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och möjlighet till köksträdgårdsland. I vissa större byar finns även läkare och lärare till förfogande.

Vid fikonodlingarna i bergsbyn Bekirler fanns tidigare ingen tillgång till färskt vatten. Varje dag fick kvinnorna vandra långt ner i dalen för att hämta vatten. Happy Village har här hjälpt till att borra en brunn och att anlägga ett vattenmagasin.

Den vanligaste grödan som odlas inom Happy Village är druvor, som sedan torkas till russin. Saltå Kvarn köper förutom russin även aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter härifrån.

 

Russin, fikon och aprikoser från Saltå Kvarns odlare i Turkiet har länge funnits i hyllorna i dagligvaruhandeln. Nu får produkterna nya smarta förpackningar som enkelt går att återförsluta vilket gynnar hållbarheten på frukten. Samtidigt vill företaget lyfta fram sitt arbete med projektet Happy Village, som bidragit till att hela byar i Turkiet ställt om till ekologisk odling.

Inom projektet Happy Village i Turkiet får odlarna råd och stöd för att kunna odla ekologiskt. Projektet startade då man upplevde att det var problematiskt att odla ekologiskt om inte alla grannarna också gjorde det. Bekämpningsmedel blåste lätt över från intilliggande åkrar och ekologiska odlingar blev förstörda. Därför hjälper

Happy Village till så att odlare i en hel by kan ställa om till ekologisk odling.

Projektet Happy Village bidrar även till att levnadsstandard och arbetsförhållanden förbättras. Vid russinskörden kommer många säsongsarbetare och hjälper till vid odlingarna. Tidigare bodde dessa tillsammans med sina familjer i enkla tält av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och köksträdgård.

I bergsbyn Bekirler odlas fikon. Här fick kvinnorna tidigare gå långt varje dag för att hämta vatten. Happy Village bistod här med att borra en brunn samt att bygga ett vattenmagasin.

Saltå Kvarn som är engagerade i Happy Village har genom sina inköp av torkad frukt från Turkiet bidragit till att 3 000 odlare i 140 byar på totalt 12 000 hektar har ställt om till ekologisk odling.

• Saltå Russin 250 g 

• Saltå Fikon 200 g

• Saltå Aprikoser 200 g

Alla tre produkterna är KRAV-märkta och finns till försäljning hos ICA, Axfood, Bergendahls och Coop samt i Saltå Kvarns egen butik i Järna. Rekommenderat pris: russin 22 kr, fikon 32 kr och aprikoser 29 kr.

Läs mer om Happy Village här: Mer än bara ekologiskt

Läs mer om Saltå Kvarns torkade frukt här: Ekologisk torkad frukt

 

Klassiskt julbord i all ära men visst är det trevligt att fylla på med lite mera vegetariska rätter? Här har vi samlat våra bästa förslag för en grön och skön jul. Överst hittar du vår bönlimpa, en härlig anrättning fullproppad med bönor, linser, grönsaker och svamp. Den hålls ihop av havregryn och solroskärnor. Till bönlimpan är det gott att bjuda på lingon och en varm sås som vi kallar gravy. Receptet hittar du här: Bönlimpa

En hummus är ett gott och mättande tillbehör som passar till det mesta. Här har vi haft kokta rödbetor i och fått till en fantastisk rosa färg. Recept: Hummus på rödbetor och vita bönor

Grönkålssallad är både vackert och smakfullt. Här har vi inspirerats av Caesarsallad men gjort en vegetarisk variant på dressingen med citron, olivolja, solroskärnor, vitlök och dijonsenap. Salladen toppas med vita bönor och lingon. Här hittar du receptet: Caesarsallad på grönkål

 

Hemgjord fudge på rostade hasselnötter är både sött och gott trots att det bara är hasselnötter, russin, vanilj och kakao i. Försvinnande goda faktiskt! Recept: Hasselnötsfudge

 

 

 

Tack alla ni som bidragit med era vackra och kreativa pepparkakshus! Det är alltid svårt att välja men i år är det dessa 5 som vinner.

Inte riktigt alla är hus, men vi ser fler och fler som gör andra byggen än de traditionella husen. Kul tycker vi:)

Ni som planerar att göra ert hus hoppas ni hittar hitta inspiration här eller under #saltåpepparkakshus

Här är de 5 bidrag som vann:

@borgenefridhem
@sibetkatten

 

@villa_stenasen
@linneajohanzzon
@octofinger

 

De som vunnit tävlingen har meddelats på Instagram under den vinnande bilden.
Grattis och god jul:)