Det är en ynnest att som företag ha en vacker plats att utgå från. I Järna söder om Stockholm, på platsen Saltå precis invid Moraån har vi vår verksamhet. Här hämtar vi kraft och inspiration och hit välkomnar vi alla som vill besöka oss. Platsen sjuder av aktivitet från tidig morgon då bagarna börjar sitt arbete till sen kväll då de sista mjölnarna låser till kvarnen. Butiken öppnar upp vid niotiden och folk kommer för att köpa nybakat bröd. Vid tio öppnar kafét och erbjuder smörgåsar, sallader och bakverk gjorda på Saltå Kvarns produkter, närodlade ekologiska grönsaker och ost från Järna mejeri.

Saltå Kafé har öppet alla dagar hela sommaren mellan 10-16. Butiken håller öppet mellan 9-18 på vardagarna och 10-17 på helger. I butiken finns alla Saltå Kvarns produkter och nybakat bröd sju dagar i veckan.

 

 

Yoga och frukost på Saltå Kvarn

Tre sommarmorgnar i rad erbjuder vi yoga och frukost på Saltå. Yogan är mellan kl 9-10 och vi håller till i kyrkobyggnaden precis bakom Saltå Kafé. Efter yogan serveras det frukost på kafét. Yogan passar för alla nivåer, även nybörjare. Ta med egen yogamatta och en filt. Ingen föranmälan behövs med först till kvarn gäller. Yogalärare är Jennifer Key. Kostnad 100 kr för yoga och frukost.

2,3 och 4 juli kl 9

 

 

Bakning för barn

Kom till Saltå och låt barnen få prova att baka surdegsbröd med Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson. Vi bakar småbröd och bullar och allt man bakar får man ta med sig hem. Bakningen kommer att vara utomhus och ställs in vid regn. Anmäl er i butiken när ni kommer. Ingen föranmälan men begränsat antal platser.

6 juli kl 12 och kl 15
3 augusti kl 12 och kl 15

 

 

Möt Saltå Kvarns biodlare Niklas

Saltå Kvarns honung är insamlad av bin i närområdet. Kom och lyssna på vår biodlare Niklas Nyström från Lugnets bigårdar när han berättar om livet i bikupan och hur det går till att framställa honung. Om bina är på gott humör kommer han att lyfta på locket och visa hur flitigt de arbetar. Mycket spännande och intressant!

20 juli kl 14

 

 

Rulla chokladbollar

Eleonor Ryding från butiken bakar chokladbollar med alla barn som vill! Ta gärna med ett förkläde. Chokladbollarna som bakas får barnen ta med sig hem. Bakningen sker utomhus och kommer att ställas in vid regn.

27 juli kl 13–15
19 augusti kl 12–14

 

 

Provsmakning kaffe

Järna Rosteri gästar butiken och bjuder på smakprov på sitt ekologiska sommarkaffe som också finns till försäljning i butiken.

10 augusti 11–15

 

 

Teatersommar Slava

En utomhusföreställning med Teater Slava. Föreställningen spelas precis framför butiken och håller på i ca 30 minuter. Gratis inträde.

19 augusti 14.30 

 

Hitta till Saltå Kvarn

Saltå Kvarn ligger lite söder om Södertälje, ungefär en halvtimmes bilväg från Stockholm. Det går också bra att åka kommunalt, se länken nedan för vägbeskrivning.

Hitta till Saltå Kvarn

Yttre Eneby gård

 

Idag är det den biologiska mångfaldens dag. Biologisk mångfald är en hjärtefråga för Saltå Kvarn och många av de verktyg som finns i det samarbete med våra svenska odlare som vi kallar för Bondens verktygslåda, syftar till att öka den biologiska mångfalden hos våra odlare. Bondens verktygslåda

Biologisk mångfald innebär variation av växter, djur och insekter. En variation som ökar motståndskraften mot förändringar i klimatet.  Mångfald i växtföljden minskar också risken för sjukdomar i grödorna som påverkar både kvalitet och skördenivåer.

Den biologiska mångfalden är högre på ekologiska gårdar än på oekologiska. Drygt 30 % fler arter av växter, insekter och andra djur ger ekologisk odling i genomsnitt enligt en studie i tidskriften Journal of Applied Ecology. Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald

Bilden ovan är från Yttereneby gård i Järna. Här rinner ett naturligt vattendrag mitt genom åkermarken. Detta skapar förutsättningar för biologisk mångfald av alla slag. Många typer av djur, insekter och växter kan frodas här vilket innebär mer mat för vilda djur, fåglar och pollinatörer. Öppet vatten saknas tyvärr ofta i jordbrukslandskap vilket leder till artfattigdom och utarmning av våra jordbruk.

 

Lisa

 

Det här är Lisa Trolle som är kvarnchef på Saltå Kvarn. Hon inspekterar späda blad av ölandsvete som har kommit upp någon decimeter. Längs kanten av åkern har odlaren Holger sått in en blandning av blodklöver, honungsört, solros och klöver. Det har han gjort för att öka antalet pollinatörer och mångfalden av växter i fältet.

Biologisk mångfald – Naturvårdsverket

 

 

 

Sommaren har kommit till Saltå Kvarn. Det sjuder av liv och rörelse på platsen, folk kommer hit och fikar, köper bröd eller bara njuter av den vackra platsen. I sommar händer det en hel del här på Saltå. Bakning och målning för barnen, frukostyoga för de vuxna och en titt i bikuporna står på programmet. Sommaren på Saltå Kvarn 2017

 

Bagarna Mikael och Per som tar igen sig en stund i solen medan bröden jäser inne i bageriet. Varje dag hela sommaren kommer våra bagare att baka ekologiska surdegsbröd och härliga kanelbullar här. Bröden finns till försäljning i vår butik som håller öppet sju dagar i veckan. Saltå Kvarns butik i Järna

 

I vårt kafé utgår vi från våra egna produkter blandat med ekologiska grönsaker från lokala odlare. Här kan du äta en lätt lunchbuffé, smörgåsar, bakverk och glass. Vi använder mjölkprodukter från Järna mejeri och glassen kommer från Järnaglass. Vårt kaffe rostas en bit härifrån hos Järna rosteri. Vi har mysiga sittplatser inne i kafét men vid fint väder väljer de flesta ändå att fika i lummig grönska utomhus. Saltå Kvarns kafé

 

Under en vecka i juni är du välkommen hit till Saltå Kvarn på morgonyoga med efterföljande frukost i kafét. Yogan leds av Jennifer Key och den är anpassad för alla nivåer, även nybörjare. Ta med dig egen yogamatta och en filt. Läs här för mer information.

 

Vid några tillfällen i sommar öppnar vår bagarmästare Manfred Enoksson upp bageriet så att barnen får komma och prova på att baka bullar och småbröd. Bröden får jäsa och gräddas sen så att man får med sig allt man har bakat hem. Läs här för mer information.

 

Vissa dagar är det extra roligt för barnen att komma till Saltå. Att måla vått i vått är en härlig upplevelse. Barnen får måla med akvarellfärger på vått papper tillsammans med Johanna Dal. Vi håller till i gräset och ett förkläde eller liknande rekommenderas då risken finns att man blir lite kladdig. Läs här för mer information.

 

Saltå Kvarns honung är insamlad av bin i närområdet. Kom och lyssna på vår biodlare Niklas när han berättar om livet i bikupan och hur det går till att framställa honung. Om bina är på gott humör kommer han att lyfta på locket och visa hur flitigt de arbetar. Mycket spännande och intressant! Läs här för mer information.

 

 

Bageriet Saltå Kvarn

På Saltå Kvarn laddas det för att ta emot sommarens gäster. Saltå Kafé presenterar sin nya lunchmeny och det gamla bageriet öppnas upp för sommaren.

Per Norman bagare på Saltå Kvarn
Per Norman, bagare på Saltå Kvarn.

För att möta sommarens högtryck på Saltå Kvarn öppnar bagarna återigen upp det gamla bageriet på Saltå. Varje dag hela sommaren ska här bakas bröd till den intilliggande butiken och kafét.

-Saltå Kvarn är ett utflyktsmål för många människor under sommaren och det känns extra roligt att kunna erbjuda våra gäster nybakat bröd från vårt bageri här på Saltå. Platsen känns mer levande och sen doftar det ju också så gott från bageriet, säger Susanne Skånberg, marknadschef Saltå Kvarn.

torta_1 kopia
Mexikansk torta, grillad ekologisk ciabata med heta svarta bönor.

Inför sommarsäsongen presenteras också en ny meny på Saltå Kafé som ännu mer än tidigare fokuserar på Saltå Kvarns egna produkter. Det är Divya Jagasia som är smak- och receptutvecklare på Saltå Kvarn som tagit fram recept med inspiration från hela världen. Det är smörgåsar, varma mackor och sallader med spännande smaker. Här finns bland annat italiensk panzanella, marockansk hirssallad, mexikansk torta och chickpea of the sea.

-Vi vill inspirera och bjuda på smakupplevelser av Saltå Kvarns produkter. Det man äter i kafét ska man kunna få med sig recept på och om man vill även köpa ingredienserna i vår butik, säger Susanne.

Kuriosa: Bageriet i Järna har under några år används till produktutveckling och till surdegskurser, då produktionen av bröd flyttades till en större lokal i Bromma och nu senast till Södermalm i Stockholm. Där bakas numera bröd till Saltå Kvarns egna butiker och Paradisets butiker.