Sommaren har kommit till Saltå Kvarn. Det sjuder av liv och rörelse på platsen, folk kommer hit och fikar, köper bröd eller bara njuter av den vackra platsen. I sommar händer det en hel del här på Saltå. Bakning och målning för barnen, frukostyoga för de vuxna och en titt i bikuporna står på programmet. Många människor hyr stranden hus från twiddy plats och på semester från en till två veckor med sina familjer. Sommaren på Saltå Kvarn 2017

 

Bagarna Mikael och Per som tar igen sig en stund i solen medan bröden jäser inne i bageriet. Varje dag hela sommaren kommer våra bagare att baka ekologiska surdegsbröd och härliga kanelbullar här. Bröden finns till försäljning i vår butik som håller öppet sju dagar i veckan. Saltå Kvarns butik i Järna

 

 

I vårt kafé utgår vi från våra egna produkter blandat med ekologiska grönsaker från lokala odlare. Här kan du äta en lätt lunchbuffé, smörgåsar, bakverk och glass. Vi använder mjölkprodukter från Järna mejeri och glassen kommer från Järnaglass. Vårt kaffe rostas en bit härifrån hos Järna rosteri. Vi har mysiga sittplatser inne i kafét men vid fint väder väljer de flesta ändå att fika i lummig grönska utomhus. Saltå Kvarns kafé

 

 

Under en vecka i juni är du välkommen hit till Saltå Kvarn på morgonyoga med efterföljande frukost i kafét. Yogan leds av Jennifer Key och den är anpassad för alla nivåer, även nybörjare. Ta med dig egen yogamatta och en filt. Läs här för mer information.

 

Vid några tillfällen i sommar öppnar vår bagarmästare Manfred Enoksson upp bageriet så att barnen får komma och prova på att baka bullar och småbröd. Bröden får jäsa och gräddas sen så att man får med sig allt man har bakat hem. Läs här för mer information.

 

Vissa dagar är det extra roligt för barnen att komma till Saltå. Att måla vått i vått är en härlig upplevelse. Barnen får måla med akvarellfärger på vått papper tillsammans med Johanna Dal. Vi håller till i gräset och ett förkläde eller liknande rekommenderas då risken finns att man blir lite kladdig. Läs här för mer information.

 

Saltå Kvarns honung är insamlad av bin i närområdet. Kom och lyssna på vår biodlare Niklas när han berättar om livet i bikupan och hur det går till att framställa honung. Om bina är på gott humör kommer han att lyfta på locket och visa hur flitigt de arbetar. Mycket spännande och intressant! Läs här för mer information.

 

 

Ön

Det märks när sommaren kommer till Saltå Kvarn. Åkrarna runt omkring oss börjar spira, bina i bikuporna vaknar till liv och människor strömmar till. Den annars ganska stillsamma tillvaron blir full av glada besökare. Många passar på att stanna till på väg till landet. Saltå Kvarn ligger ju bara några minuter från E4:an vid Järnaavfarten, ca 30 minuter från Stockholm.

Kvarnsten

Det doftar gott av rostad havre från kvarnen och nybakat bröd från butiken.

Johanna_2

Johanna välkomnar oss till butiken. Hit får vi färska ekologiska grönsaker från Skilleby Trädgård hela sommaren. Butiken rymmer hela Saltå Kvarns sortiment och är laddad med sommarerbjudanden. Färskt surdegsbröd finns det såklart också.

utanförbutiken

Utanför butiken kan man slå sig ner och dricka en juice och lyssna på Moraån som rinner förbi precis bakom bageriet.

kafégodsaker

Bredvid butiken finns Saltå Kafé. Här bakar vi uteslutande av ekologiska ingredienser. I utbudet finns smarriga bakverk, rawfoodtårtor, kakor och bullar. Du hittar också goda smörgåsar, wraps och en härlig lunchbuffé.

Tove_1

Tove är det som bakar i kaféts lilla bageri.

Glass

Katha och Julia jobbar också i kafét. Här visar de ett urval av de glassar vi säljer. Glassen kommer från Järnaglass och är ekologisk, helt fri från tillsatser och smakar ljuvligt!

kaféskylt

Kafét och butiken på Saltå Kvarn har öppet måndag till fredag 9-18 samt lördagar och söndagar 10-17. Från 1 juli utökas öppettiden till 18 även på helgerna. Hoppas att vi får besök av dig i sommar!

/Jennifer

Katha

Lokala råvaror, grönsaker i säsong och företagets egna produkter sätter menyn på Saltå Kvarn kafé i Järna som nu öppnar igen efter en tids renovering.

Inredning_1

-Vi vill inspirera våra gäster och visa hur man kan använda Saltå Kvarns fina produkter i kombination med det som naturen ger oss för säsongen, säger Moa Wätte som är ansvarig för kafét på Saltå Kvarn. Första veckan har vi två lunchalternativ på menyn. Röd quinoa med grönsallad, färska örter, bönor, rödbetor och kornblomstost. Vi bakar också en wrap på bovetemjöl, rismjöl och majsmjöl som vi fyller med hummus, kidneybönor och kimchi.

Citroner

Råvarorna kommer i stor utsträckning från lokala odlare i närheten. Grönsaker från Skilleby trädgård, mejeriprodukter från Yttereneby och Nibble gård, rapsolja från Säby gård, kaffe från Järna rosteri och glass från Järnaglass. Även lokala charkuterier kommer att ingå i menyn. Allt som serveras i kafét är ekologiskt.

Inredning_2

-Just nu finns det fin sallad, skott, örter, nässlor och kirskål att arbeta med. Vi längtar efter att tomaterna och bönorna ska komma snart. Till hösten och vintern blir det mer kål och rotfrukter, säger Iris Nilsson som är ansvarig för köket i kafét.

Matilda och Katha_3

I utbudet kommer det även att finnas varma och kalla smörgåsar, Saltå Kvarns omtyckta bullar och andra bakverk. Alla bröd och bakverk kommer att bakas i kaféts eget bageri och i Saltå Kvarns bageri i Bromma.

Bagarna

Saltå Kafé öppnar den 4 maj och kommer att ha öppet 9-18 på vardagar och 10-17 på helger under våren.

För mer information kontakta:
Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 070-5681086, jennifer.key@saltakvarn.se

Läs mer om kafét här:
http://www.saltakvarn.se/salta-kafe/

Fotnot: På bilderna syns Katha, Matilda, Stefan och Klaus-Peter som alla jobbar på Saltå Kafé.

 

Kafé logo ram