Sommaren har kommit till Saltå Kvarn. Det sjuder av liv och rörelse på platsen, folk kommer hit och fikar, köper bröd eller bara njuter av den vackra platsen. I sommar händer det en hel del här på Saltå. Bakning och målning för barnen, frukostyoga för de vuxna och en titt i bikuporna står på programmet. Sommaren på Saltå Kvarn 2017

 

Bagarna Mikael och Per som tar igen sig en stund i solen medan bröden jäser inne i bageriet. Varje dag hela sommaren kommer våra bagare att baka ekologiska surdegsbröd och härliga kanelbullar här. Bröden finns till försäljning i vår butik som håller öppet sju dagar i veckan. Saltå Kvarns butik i Järna

 

 

I vårt kafé utgår vi från våra egna produkter blandat med ekologiska grönsaker från lokala odlare. Här kan du äta en lätt lunchbuffé, smörgåsar, bakverk och glass. Vi använder mjölkprodukter från Järna mejeri och glassen kommer från Järnaglass. Vårt kaffe rostas en bit härifrån hos Järna rosteri. Vi har mysiga sittplatser inne i kafét men vid fint väder väljer de flesta ändå att fika i lummig grönska utomhus. Saltå Kvarns kafé

 

 

Under en vecka i juni är du välkommen hit till Saltå Kvarn på morgonyoga med efterföljande frukost i kafét. Yogan leds av Jennifer Key och den är anpassad för alla nivåer, även nybörjare. Ta med dig egen yogamatta och en filt. Läs här för mer information.

 

Vid några tillfällen i sommar öppnar vår bagarmästare Manfred Enoksson upp bageriet så att barnen får komma och prova på att baka bullar och småbröd. Bröden får jäsa och gräddas sen så att man får med sig allt man har bakat hem. Läs här för mer information.

 

Vissa dagar är det extra roligt för barnen att komma till Saltå. Att måla vått i vått är en härlig upplevelse. Barnen får måla med akvarellfärger på vått papper tillsammans med Johanna Dal. Vi håller till i gräset och ett förkläde eller liknande rekommenderas då risken finns att man blir lite kladdig. Läs här för mer information.

 

Saltå Kvarns honung är insamlad av bin i närområdet. Kom och lyssna på vår biodlare Niklas när han berättar om livet i bikupan och hur det går till att framställa honung. Om bina är på gott humör kommer han att lyfta på locket och visa hur flitigt de arbetar. Mycket spännande och intressant! Läs här för mer information.

 

 

 



Det är ingen slump att fikon hör julen till. Skörden av fikon i Turkiet sker under september månad. Sedan ska de soltorkas och tas om hand och i november anländer de till Sverige.
De är också allra godast när de är så här färska även om de tål att sparas många månader.


När de torkade fikonen är rensade och paketerade blir det en stor fikonrusch och trängsel av fartyg i hamnstaden Izmir. Ingen får nämligen starta exporten och lämna hamnen före ett visst datum som regeringen bestämmer. Fikonen åker båt till Göteborg och därifrån tåg till Årsta och lastbil (ca 4 mil) från Årsta till Järna. Eller båt till Södertälje och bil  (ca 1 mil) därifrån till Järna. Mårten på vår inköpsavdelning är en hejare på att finna de absolut miljövänligaste transportsträckorna!
Vi klimatkompenserar alla transporter ända från odlarna till kund.


Större delen av världens torkade fikon kommer från Turkiet. Det finns många olika sorters fikon, bara i Turkiet växer 600 olika sorter. Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från familjeodlingar i trakterna kring Izmir i västra Turkiet. Fikon som äts färska är av en annan sort.

 

 Fikon av sorten Sarilop i början av augusti

 De fikonträd som producerar ätliga fikon har enbart honblommor. För att få frukt måste man därför också odla en oätlig fikonart som kallas getfikon, som har både han- och honblommor. En speciell liten insekt som trivs i getfikonträden spelar här en huvudroll genom att föra över pollenkorn till den ätliga fikonsorten. Ibland kan man se att de hängt upp hanblommor i fikonträden för att främja pollineringen.

 Upphängda getfikon

Ungefär en tiondel av Turkiets fikonskörd är ekologisk, vilket bland annat innebär att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Exempelvis används inte giftgasbehandling med fosforväte mot skadedjur vid hanteringen av fikonen, vilket däremot är vanligt i konventionell fikonproduktion. Den ekologiska metoden är att vid behov istället chockfrysa fikonen.
Våra fikon i 250 gramspåsar är ekologiska. Fikonen som vi använder i müsli och i bröd är biodynamiska.

Pressmeddelande om fikonskörden.
Tidigare blogginlägg Fikon från Smyrna.

 

Lena E