A grön Av det naturen ger. Och inget annat

 

Kort om Saltå Kvarn
Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan.

Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre, och har högre kvalitet. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen eller konsistensgivare.

Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöl och olika brödsorter av ekologiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Idag är sortimentet bredare och du hittar även bönor, linser, pasta, ris, olivolja, torkad frukt, juice, nötter och mycket mer i sortimentet. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter.


Saltå Kvarns produkter säljs i de flesta mataffärer i hela landet samt i hälsokosthandeln. För storkök och restauranger finns ett särskilt storkökssortiment av större förpackningar som säljs via grossister. Saltå Kvarns stenmalda mjöl säljs också direkt till bagerier.

Företaget ägs av ett 15-tal stiftelser.


Saltå Kvarn ska vara det mest trovärdiga och transparenta varumärket för livsmedel
Vår trovärdighet är en av våra viktigaste tillgångar. Vi gör det vi säger. Och vi står för det vi gör. 

Relationer
Saltå Kvarns ledstjärnor är Respekt, Ansvar, Glädje, Ärlighet och Vänlighet. De genomsyrar vårt arbete och vår kommunikation. Vi vill ha långsiktiga relationer med våra leverantörer, kunder och konsumenter. Vi respekterar varandras olikheter.

Ekologi
Ekologisk odling är självklart för Saltå Kvarn – ett ansvar för vår planet, för de som odlar vår mat och för oss som äter maten. För oss är det viktigare hur maten odlas än var den odlas. Genom att klimatkompensera våra transporter med trädplantering och verka för att öka ekosystemtjänster, vill vi förbättra miljön och människors levnadsvillkor både i Sverige och i andra länder. Vi arbetar för en ökad framtidstro.

Hälsa
Genom en klok, varsam och hantverksmässig förädling vill vi värna om och lyfta fram de hälsobringande kvaliteter som finns i råvarorna från det ekologiska jordbruket. Vi säljer mat från det naturen ger – och inget annat.

Smak
Vi vill förädla naturens smaker till sensuella smakupplevelser utan att tillsätta eller förstöra. Odlarens, mjölnarens och bagarens ansträngningar ska förnimmas i munnen.

Saltå Kvarn – a brief presentation in English
Saltå Kvarn vill rädda Östersjön
Saltå Kvarn och klimatet