Saltå Barsjabröd är ett genuint surdegsbröd som gräddas långsamt. Det ger ett välgräddat, aromrikt bröd med rund fyllig smak. Surdegen och den långa jästiden gör brödet extra gott och saftigt. Brödet har en mild syrlig smak och är kryddat med kummin.
Namnet har brödet fått av den ryska bagerskan Barsja som arbetade på Saltå Kvarn under 70- och 80-talet.

Vikt 500 g och 800 g

Ingredienser

VETEmjöl*, vatten, RÅGsurdeg* (vatten, RÅGmjöl*, KORNmalt*), RÅGmjöl*, fullkornsmjöl av VETE*, havssalt, KORNmalt*, kummin*, jäst, acerola* (kassavastärkelse*, acerolakörsbär*).


* EU-ekologisk ingrediens

 

Näringsvärde per 100 g

Kommentarer om Saltå BarsjabrödSkriv en kommentar

  1. Jag köpte ett barsjabröd på bageriet i Saltå i går. Det smakade inte som det brukar, det var mycket godare! Luftigt och med en knaprig yta och god aromatisk smak! Hoppas att det inte var tillfälligt! Heja! Mvh Eva 😊

    Svara
  2. Hej,
    Barsja brödet smakar annorlunda nu och har annan konsistens.och form. Syrligheten känns överdriven. Meddelade detta i butikenpåRenstjernas gata. Det bakas på Paradiset. De verkar ha ändrat på receptet. Det ursprungliga Barsjabrödet är bättre.
    Gotlandslimpan har också ändrat smak, mycket syrligare smak. Familjen reagerade. För mycket syra i båda bröden. Synd!!!

    Svara
    • Hej Eva! Tack för dina kommentarer. Jag ska framföra dem till bagarna. Vi har ju som du vet flyttat vårt bageri från Bromma till Södermalm. Och jag tror att det kan ta en liten tid innan alla rutiner sitter som de ska. Nya ugnar, nya jässkåp etc kan göra att bröden kan bli lite annorlunda under en tid.

      Svara
  3. Brödhyllorna gapar tomma efter Barsjabrödet, som varit mitt ”levebröd” i åratal. Vem skall nu vara ”Bascha”? (Tack Michael för historiska fakta!)
    Jag får ta ryggan och bunkra på Söder – tufft.

    Svara
    • Hej Rutger! Ja, det blir tomt för många nu. Men ni är alla välkomna till våra egna butiker. Det är tur att våra bröd fungerar så bra att frysa!

      Svara
    • Hej Michael! Vi har lagt ner vårt bageri och bakar numera endast i mindre skala. Därför finns våra bröd nu bara i våra egna butiker samt på Paradiset. I Stockholm är det alltså Renstiernas gata 27 (Saltå Kvarns butik) eller Paradiset på Brännkyrkagatan 62. På båda dessa ställen finns Barsjabrödet. Välkommen!

      Svara
      • Brommabageriet stängde vi för några år sedan för att vi inte riktigt kunde få snurr på brödförsäljningen i dagligvaruhandeln. Men vi bakar här på Saltå i vårt ursprungliga bageri. Varje dag i veckan finns det nybakat bröd i vår butik på morgonen.

  4. Upphovskvinnan till vad ni kallar Barsjabröd är tyskfödda Barbara Marowski med smeknamnet Bascha utan J. Hon var min studiekamrat hos professor Harro Siegel i Braunschweig 1951-52. Denne var Europas främste marionettmästare och undervisade vid stadens konstfacksskola under svåra efterkrigsår. Efter mig kom svensken Pär Ahlbom ( numera Järnas musikpedagog) . Han och BAsche gifte sig, så blev hon Bascha Ahlbom. De fick många barn som på olika sätt hedrat Järnatrakten, hon dog häromåret i hög ålder.Det skulle vara rätt mot hennes minne att korrigera er kundupplysning om hennes namn och nationalitet. Med vänlig hälsning
    Michael Meschke

    Svara
    • Hej igen Michael! Nu har jag kollat med de på Saltå som var här då Barsjabrödet namngavs. De håller med dig om att Barbara kallades Bascha, så som det skulle ha skrivits på tyska. Men man tyckte, även Barbara, att Barsja med sj blev bättre på svenska. Därför fick brödet heta Barsja.

      Svara
      • Hej, tack för info var man kan bröd från er. Ser att det finns inte butik i Uppsala. Finns det en leverantör som säljer i Uppsala era bröd? Hittade inget.

      • Hej Gilbert! Nej, tyvärr säljs våra bröd inte i Uppsala längre.

  5. Till mig besvikelse läste jag en not vid brödhyllan i lokala konsumbutiken att Saltå ska sluta sälja bröd via konsum! Varför detta?

    Svara
    • Hej Staffan! Det stämmer, och det är verkligen jättetråkigt. Vi har beslutat oss för att sluta sälja våra påsförpackade bröd. Detta för att vår brödaffär tyvärr kostar oss för mycket. Distributionen av bröd till butikerna är så dyr, och intäkterna från brödförsäljningen täcker inte kostnaderna. När vi nu tar bort våra påsförpackade bröd innebär det att vi drar ner på försäljningsställen från ca 180 stycken till ca 15-20 stycken. Det bröd vi nu kommer att sälja kommer att levereras nybakat och oförpackat till butikerna varje morgon, dock endast som sagt till några få butiker. En lista över butikerna och mer information om detta hittar du här: http://saltakvarn.wordpress.com/2014/12/01/salta-kvarn-slutar-forpacka-brod-i-pase/

      Svara
  6. Ett helt fantastiskt gott bröd!! Vi har ej kunnat handla detta på ett tag eftersom Saltå Kvarn inte hade sina produkter på ICA maxi, men nu är ni åter på plats och då köper vi det goda Barsjabödet!

    Svara
  7. Hej,
    Jag har alltid älskat ert barsjabröd men det var ett tag sedan jag köpte det. Igår köpte jag ett nybakat och blev grymt besviken. Receptet verkar ha ändrats helt. Det brukade vara fast tuggigt och lite syrligt men nu mjukt o fluffigt utan syran men en kumminsmak jag inte känner igen. Har ni ändrat receptet? Ändra i så fall tillbaka snälla!

    Svara
    • Hej Lotta! Vi har inte ändrat i vårt recept. Men så tråkigt att du blev missnöjd! Kanske var det ett tillfälligt fel som inträffat under natten i bageriet. Hör gärna av dig till vår reklamationshantering så ersätter vi dig för ditt utlägg. info@saltakvarn.se

      Svara

Skriv en kommentar om Barsjabröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig