Bovete är egentligen en ört men då dess värdefulla egenskaper och sammansättning gör att det liknar sädesslagen, så räknas det med bland dem. Bovete är mycket lättsmält och rikt på mineraler.
Bovete är gott till gröt, vegetariska biffar och patéer. Det kan också ätas kokt, så som ris.

Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man bort uppkokningsvattnet alternativt häller kokande vatten över bovetet. Sedan kokas det som vanligt i nytt vatten.

Vikt: 500 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Ingredienser

Ekologiskt Bovete

Näringsvärde per 100 g
Energi1371 kJ/328 kcal
Protein11 g
Kolhydrat65 g
varav sockerarter0,6 g
Fett2 g
varav mättat0,3 g
Kostfiber5,8 g
Natrium1 mg
Järn3,8 mg
Kalium460 mg
Magnesium180 mg

Kommentarer om Saltå Bovete, helt

nödvändig

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

  1. Jag har använt ert bovete, främst till gröt, i minst 35 år och känt mig nöjd på alla sätt. Nu har jag en fråga, som jag har sökt svar på men inte hittat och det är hur pass inflammationsdämpande resp -främjande bovete är. Hoppas ni vet!!

    Svara
    • Vad roligt att du tycker om vårt bovete!
      Tyvärr har vi inget svar på din fråga. Det finns olika sidor på nätet där man kan söka i och se vad olika livsmedel får för värde (IF-rating), men hur bra underbyggda värdena är vet vi inte.

      Svara
  2. Varför kommer många av era produkter från Kina? Odlas inte samma grödor i Europa?

    Med vänlig hälsning,
    Anna Maria Insulander

    Svara
    • Hej Anna! En del produkter odlas också i Europa. Ibland har vi t ex bovete från Tyskland. Det har med tillgång och kvalitet att göra.

      Svara
  3. Hej, jag är storkonsument :) av ert Bovete. (För att vara en enskild person) Hur kan man vara säker på att det är ekologiskt när det är producerat i Kina. Hur undersöker ni detta. Finns det inga Svenska producenter av Bovete? Skulle gärna få tag på större förpackningar, typ femkilos påsar.

    Svara
    • Hej Nils! Kul att du gillar vårat bovete! Så här svarar Mårten Hasselbom som jobbar med inköp här på Saltå Kvarn på din fråga. Han har också varit och besökt våra odlare i Kina:

      Vårt bovete kommer från odlingar i Inre mongoliet, i området kring
      staden Tongliao. Odlingarna gränsar till ett naturvårdsområde och är fritt
      från tunga industrier.Odlingen och hanteringen av bovetet är certifierat
      ekologiskt, alla batcher analyseras innan rensning, packning och skeppning
      från Dalian i Kina. Vid ankomst till Europa görs också analyser och
      kontroller för att säkerställa kvalitet.
      Vi vet också att det finns stora miljöproblem i Kina, men det är ett stort
      land med många ej industrialiserade områden. Vad vi erfar ökar den
      inhemska konsumtionen av ekologiskt odlade grödor i Kina, vilket förstås
      är positivt.
      Det finns svenskt bovete som du kan köpa från Wermlands bovete
      http://www.wermlands-bovete.se/ om du hellre vill ha svenskt bovete. Våra
      boveteprodukter är märkta som glutenfria och det har vi inte kunnat få
      fram i Sverige, därför blir det andra ursprungsländer.
      /Mårten

      Svara
    • Hej Helene!
      Det ska inte vara några problem att använda helt bovete i din vetebot. Men tror du att varmhållningsförmågan är tillräcklig? Jag tycker att helt bovete svalnar ganska fort till skillnad från t ex varmt ris eller varm havre. Testa gärna och berätta för oss hur det fungerar!

      Svara
  4. Fick tips om Bovetegröt som ett bra frukostalternativ och jag tänkte testa. Dock fick jag tipset att låta bovetet ligga I blöt over natten och sedan på morgonen koka upp det till gröt med nytt vatten. Kan detta vara för att få bort färgämnet eller vet ni någon annan anledning till varför man borde blötlägga helt bovete kvällen innan det ska kokas?

    Svara
    • Hej Anna!

      Kul med bovetegröt, det är ett väldigt trevligt frukostalternativ tycker jag! Generellt med bovete brukar man säga att man ska koka upp det och slå bort det första kokvattnet och sedan koka upp det i nytt vatten. Då får man bort ett färgämne som heter fagopyrin som störa kroppens slemhinnor. Men själv brukar jag precis som du föreslår, blötlägga bovetet över natten, sedan sköljer jag det noga och kokar det i nytt vatten till gröt. Jag tycker att man får bort den bittra smaken genom att göra på det här sättet och dessutom förkortas koktiden. Ibland mixar jag bovetet till efter sköljningen till en raw-gröt. Gott att blanda med i både varm och kall gröt är kardemumma, vanilj och kokosolja.

      Svara
      • Tack för svar! Om du blötlägger kvällen innan – slår du då ändå bort det första kokvattnet?

      • En fråga som jag ser att jag missat är Annas angående blötläggning av bovete. Anna; om du har blötlagt bovetet och sköljer det noga så behöver du inte slå bort det första kokvattnet. /Jennifer

  5. Jag brukar köpa era produkter, mycket för att ni är ett svenskt märke, och känner mig lite dum och besviken när jag läser i en av kommentarerna nedan att många av era produkter kommer från Kina. Inser att jag måste läsa bättre på förpackningarna. Känner inte att det finns någon anledning att köpa produkter som har fraktats långt om vi har liknande produkter i Sverige. På Wermlands Bovetes hemsida (som ni länkar till) står följande: ”Bovete är naturligt fri från gluten, och är därför bra för glutenintoleranta eller glutenallergiker.” En anledning till att ni inte köper svenskt bovete verkar ha med glutenfrågan att göra, om man läser i er kommentar, kan ni inte köpa ert bovete från Wermands bovete då? Vore ju väldigt bra om ni tog fram en serie med helt svenska produkter och tydligt märkte dem som det. Hellre lite dyrare men odlat i Sverige.

    Svara
    • Hej!
      Saltå Kvarn köper in produkter från många olika länder. Självklart tycker vi att ekologiskt odlade produkter från Sverige är det allra bästa, som t ex alla våra kvarnprodukter (havregryn, vetemjöl, müsli etc) som vi tillverkar själva i vår kvarn av svensk ekologisk spannmål. Men vi har även andra aspekter att ta hänsyn till. När det gäller bovetet så vill vi att det ska vara helt glutenfritt. Våra inköpare har kontakt med Wermlands Bovete men de har hittills inte kunnat garantera helt glutenfria partier till oss. Andra produkter går inte att odla här i Sverige, som t ex aprikoser, fikon och russin som vi köper från Turkiet eller ris, olivolja och balsamvinäger som vi köper från Italien. Vi letar världen runt efter odlare som delar våra värderingar, som odlar på ett hållbart och klimatsmart sätt och som tar fram råvaror av hög kvalitet med god smak. /Jennifer

      Svara
  6. Bovete är naturligt glutenfritt, men ibland hanteras olika produkter i samma kvarnar och liknande. Är er produkt glutenfri?

    Svara
    • Hej! Vårt bovete är helt glutenfritt. Det är också märkt med Särnärmärkning som bara glutenfria produkter får ha./ Jennifer

      Svara
  7. Finns det någon marknad för svenskt bovete? Jag är ny lantbrukare. Tack på förhand

    Svara
  8. Hej! Jag undrar om jag skulle kunna köpa/beställa av ert ekologiska bovete i så stora förpackningar som möjligt, helst större än 500 g? Och då blir det minst 10 kilo totalt.Tack på förhand! Med vänlig hälsning:
    Angel, Lumipak

    Svara
    • Hej! Bovete finns bara i 500 g-förpackning tyvärr. Vänligen /Jennifer

      Svara