Bovetekross är tillverkat av hel, skalad bovete som krossas och sorteras. Krossat Bovete är lättsmält och glutenfritt och rikt på tiamin, fosfor och magnesium. Passar bra till vegetariska biffar, gröt och bröd.

Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man bort uppkokningsvattnet alternativt häller kokande vatten över det krossade bovetet. Sedan kokas det som vanligt i nytt vatten.

Koka gröt!

 

Vikt: 450 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiskt krossat bovete*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1400 kJ/340 kcal
Fett2,0 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat65 g
varav sockerarter<0,5 g
Fiber5,8 g
Protein11 g
Salt0,1 g
Tiamin0,39 mg35 %*
Niacin3,5 mg22 %*
Vitamin B60,4 mg29 %*
Folsyra40 µg20 %*
Kalium460 mg23 %*
Fosfor320 mg46 %*
Magnesium180 mg48 %*
Järn3,8 mg27 %*
Zink2,5 mg25 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå BovetekrossSkriv en kommentar

    • Vad roligt att höra. Jag håller med dig, det blir jättefin gröt på bovetekross. Och snabbt går det också. 🙂

      Svara
  1. Hej
    Krossat bovete . Det står ursprungsland , Österrike men samtidigt står det att det är från icke EU jordbruk?

    Svara
    • Hej Isabella! Vi köper bovete från flera olika länder, Kina, Österrike, Polen och Tyskland. Därför bör märkningen vara EU/Icke EU-jordbruk. Det är alltså ibland från jordbruk inom EU, som i fallet med din förpackning och i bland kommer det från Kina, då är det Icke EU-jordbruk.

      Svara
      • Javäl. Då förstår jag men på framsidan av förpackningen står det EU/icke EU land
        Men på stämpeln står det Österrike. Därför jag blev förvirrad. Men tack för svar

  2. Om det står bovetekross, kan jag ta bovetemjöl om jag inte bryr mig om konsistensen? Det fanns nämligen bara mjöl i min butik.

    Svara
    • Hej Jenny! Ja, det smakar ungefär likadant. Det är ju samma sak, bara att mjölet är malt och krossen just krossad.

      Svara
  3. Hur sköljer man – krossen är ju så liten att den går igenom en vanlig sils hål! Omöjligt m a o att göra!

    Svara
  4. Slog kokande vatten över och sköljde men vattnet var fortfarande väldigt rött när jag kokade upp sedan så bytte vatten en gång till för säkerhets skull

    Svara
    • Hej Elin! Det är ingen fara att vattnet blir lite rött. Fagopyrinet finns egentligen i skalet runt bovetet, och det är borttaget från vårt bovete. Jag brukar koka upp vatten och bovete och sedan slå bort vattnet och skölja igenom bovetet innan jag tillsätter nytt vatten och kokar det.

      Svara
  5. Har köpt krossat bovete och undrar vad man kan ha det till?
    Äter inte gröt så det går bort, kan ni ge andra förslag?

    Svara
    • Hej Lotta! Du kan använda krossat bovete som ris. Eller koka det och blanda i biffar av olika slag. Eller ihop med lök och kryddor som en fyllning i te x paprikor…Själv brukar jag bara blötlägga det över natten och skölja det noga, då kan man använda det direkt i matlagningen utan att koka det först.

      Svara
    • Hej! De ämnen som är olämpliga att få i sig i bovetet sitter främst i skalet, som inte finns med i denna produkt. Vissa rekommenderar att man ändå sköljer bovetet i hett vatten, men jag anser inte att det är helt nödvändigt. Men till müsli känns det krossade bovetet ganska hårt? Jag skulle istället rekommendera boveteflingor som är betydligt mjukare. Vänligen /Jennifer

      Svara
  6. Hej!
    Önskar köpa stor mängd ekologiskt bovetekross, alt. helt bovete. Kan ni ge pris på c:a 15 kg?
    Vänliga hälsningar
    Aziza Cecilia Lindh

    Svara
    • Hej Liselott!

      Krossat bovete är lite för hårt att strö på filen, det behöver kokas till gröt. Boveteflingor kan du däremot äta precis som de är. /Jennifer

      Svara
      • Inte så mycket Eva. Det kan finnas en risk att det finns lite fagopyrin kvar efter skalet och detta kan i så fall irritera ögats slemhinnor. Vissa känner inte av detta alls, man kan vara olika känslig för detta.

Skriv en kommentar om Bovetekross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig