Saltå Kvarns dinkelmjöl fullkorn är ett stenmalet fullkornsmjöl av ekologisk dinkel. Hel Dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Dinkel kallas också spelt och är en gammal vetesort. Gott till matbröd och gröt. Prova också att byta ut en vetemjölet mot dinkelmjöl när du gör pannkakor, jättegott!

 

Vikt 1,25 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Se påsen

Läs mer om våra svenska odlare

Ingredienser

Fullkornsmjöl av dinkel*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett2,4 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter7,0 g
Fiber11 g
Protein15 g
Salt0,1 g
Niacin6,8 mg43 %*
Folsyra45 µg23 %*
Kalium388 mg19 %*
Fosfor401 mg57 %*
Magnesium136 mg36 %*
Järn4,44 mg32 %*
Zink3,28 mg33 %*
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå Dinkelmjöl fullkornSkriv en kommentar

  1. Hej!
    Visst är det så att hela kornet används i mjölet? Undrar också om det gäller det alla era mjöler? Skulle vilja baka ett gott matbröd på fullkorns dinkel och undrar om ni kan rekommendera något recept? Vill helst undvika vetemjöl i brödet då jag blir svullen i magen av det.

    Svara
    • Hej Anna! Fullkorn betyder att hela kornet är med. När mjölet är siktat har skalet siktats bort och bara kärnan är kvar. Du kanske kan prova att baka det här brödet: http://www.saltakvarn.se/recept/manfreds-kornbrod/ Där kan du som du ser byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl. Det kan du förresten alltid göra, de har liknande egenskaper. Lycka till!

      Svara
    • Hej Åsa! Virvlat mjöl görs i en virvelkvarn där det hela sädeskornet försiktigt mals utifrån och in. Resultatet blir ett mycket fint siktat mjöl men där hela kärnan fortfarande är med.

      Svara
    • Hej Jacqueline! Dinkelmjöl fullkorn finns hos Coop, Ica, Hemköp och City gross. Så jag tror att du ska kunna hitta den. Om inte, kan alla de här kedjorna beställa hem produkten åt dig.

      Svara
  2. Jag brukar köpa ert Dinkelmjöl fullkorn men hittar det endast med ursprungsland Tyskland eller så är ursprungslandet inte angivet på ovansidan av påsen. Jag brukar köpa svenskt. Kommer ni att kunna leverera Svensk fullkornsdinkel i vinter? Jag bor i Sundsvall. Hälsar Ulla Westrin. Bågevägen 174. 85652 Sundsvall

    Svara
    • Hej Ulla! Vi ska alltid ange ursrpungsland överst på påsen. Om det inte står där har det blivit något fel, men då kan vi spåra det genom det tryckta batchnumret. Vår målsättning är att alltid ha svenskt spannmål i våra kvarnprodukter. Men vissa år då de svenska skördarna blir för dåliga är vi tvungna att komplettera med utländsk råvara. I år kommer merparten av vårt dinkel att komma från Sverige, men vi kommer också att köpa från Danmark och Tyskland.

      Svara
  3. Hej
    Jag undrar om man ska använda dinkelsikt eller dinkelmjölfullkorn om
    man ska baka Scones. Jag vill byta ut en
    del av vetemjölet. Vilket är bäst att använda då?

    Svara
    • Hej Nathalie! Om du använder dinkelsikt kan du helt utesluta vetemjölet om du vill. Dinkel fullkorn är lite grövre, det kan du byta ut en fjärdedel av mjölet mot, kanske mer, du får prova dig fram till önskat resultat.

      Svara
  4. Hej, jag tänkte fråga är dinkelmjölet gjort på svenskt dinkel även om ursprungslandet är Tyskland? Och isåfall skickas dinkel från Sverige för att malas i Tyskland och sedan vidare?

    Svara
    • Hej Antonia! Till största del använder vi svenskt ekologiskt spannmål i vår kvarn. Ibland finns det inte de kvantiteter vi behöver i Sverige och vi handlar då ekologisk råvara från t ex Tyskland. Vi får hit spannmålet helt och maler det i vår kvarn i Järna.

      Svara
  5. Vi använder bara detta mjöl i vår matlagning samt till stor del även till bakning, och nu har vårt lokala ICA meddelat att ”Varan är slut hos leverantör”. Jag hoppas vekrligen att detta inte innebär att ni slutar med produkten, utan att det bara är tillfälliga leveransproblem som gör att det inte går att köpa ert ekologiska fullkornsdinkel i Årsta.

    Svara
    • Hej Maria! Vi har slut på dinkel. Det finns inget ekologiskt dinkel att få tag på i vare sig Sverige eller Europa. Därför hittar du inget dinkelmjöl i butiken. Våra bönder odlar dock dinkel för fullt, så när det skördas kan vi börja mala mjöl igen. Men det lär tyvärr dröja några månader.

      Svara

Skriv en kommentar om Dinkelmjöl fullkorn

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig