Saltå dinkelmjöl är ett stenmalet, siktat mjöl av ekologisk dinkel. Mjölet har hög utmalning vilket gör det mustigt och aromrikt. Dinkelmjöl passar bra till både bullar och bröd.
Det går bra att byta ut vetemjöl i recept mot dinkelmjöl men man kan behöva justera mjölmängden något. Gott till pannkakor också!

Vikt 1,25 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Se påsen

Ingredienser

Siktat mjöl av dinkel*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,5 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat69 g
varav sockerarter<0,5 g
Fiber2,5 g
Protein12 g
Salt0,1 g

Kommentarer om Saltå Dinkelmjöl siktat

nödvändig

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

  1. Jag vill veta om mjölet innehåller gluten…hittar ingen info om det

    Svara
    • Hej Kerstin!

      Dinkel är en sorts vete och det innehåller gluten. Söker du glutenfria alternativ så titta på Bovete, Quinoa, Majs och hirs. Dessa finns i flera varianter i vårt sortiment.

      Svara
    • Hej
      Vill dela med mig om det jag har lärt om Dinkel, även kallat Spelt i Danmark och Tyskland. Jag använder alltid Dinkel då jag har blivit allergisk mot vanligt vete. Jag blandar mitt eget Rågsikt, det man köper består av 60%vete och 40% råg så det är omöjligt för mig att använda. Men visst är det konstigt att jag tål dinkel som ju även det är ett vete! Min fundering är att det vanliga vetet helt enkelt är så genmanipulerat att det har fått tillsatser som min kropp inte tycker om. I flera år har jag haft hemska magkramper till och från. När jag slutade med all mat som innehöll vetemjöl och vetestärkelse, ja då upphörde dessa kramper. jag gör min egen pasta, bröd ja allt man använder mjöl i är ersatt med dinkel. Tyvärr är mjölet ganska dyrt i förhållande till vanligt vete, och tyvärr har man i affärerna i dagarna höjt priset ytterligare. Idag betalar jag 37 kr/ kg och det har jag inte råd till längre. Så detta kommer att bli en lyxsak för mig hädanefter! Tack för mig

      Svara
  2. Hej! Jag undrar om ert siktade dinkelmjöl är raffinerat?
    Mvh Anneli Jonsson

    Svara
    • Hej Anneli!
      Jag förstår inte riktigt vad du syftar på med ordet raffinerat, men jag skulle säga nej. När vi tillverkar vår dinkelsikt så skalar vi dinkel, siktar bort kliet och mal kärnan till mjöl. Ingenting tillsätts till mjölet. Om du föredrar ett dinkelmjöl med mer kli i så rekommenderar jag vår Dinkel fullkorn.
      Med vänlig hälsning
      Jennifer

      Svara
      • Fast så som jag känner till det så är det raffinerat. Alltså när man sorterar bort skal och yttre kärndelar så kallas det för raffinerat.
        Mvh Anneli jonsson

      • Raffinerat för mig innebär att spannmålet är renat på kemisk-teknisk väg. I vår kvarn siktas mjölet mekansiskt. Kli och skaldelar siktas bort, kvar blir kärnan. Fast vi har ganska hög utmalningsgrad på vårt siktade mjöl, det är ca 80 % kvar av kli och kärna. I fullkornsmjölet är allt kli kvar.

  3. OK, det låter ju bra med så mycket kvar. Det är lite det jag är ute efter. Tack för hjälpen. Mvh Anneli Jonsson

    Svara
  4. Hei
    Jeg har benyttet meg av spelt/dinkel i mange år, men først nå har jeg prøvd melet fra Saltå. I den forbindelse vil jeg gjerne vite hvilken sort dinkel som benyttes? At den ikke er krysset med hvete er viktig for meg.. Ellers hadde melet veldig god bakeevne.

    Svara
    • Hej! Vi använder ett ursprungsdinkel av sortern Oberkulmer rotkorn. Den är inte korsad med vete. Vänligen /Jennifer

      Svara
  5. Var kan man köpa stor pack av Dinelmjöl Siktar o Fullkorn… Har Diabetikir i fam så vi har uteslutit vetemjöl

    Svara
    • Hej! Om du bor i Stockholm så kan du köpa större förpackningar i våra butiker. Vi har en butik på Saltå Kvarn i här i Järna och en annan på Renstiernas gata 27 på Södermalm. Dinkelmjöl siktat finns i säck på 10 och 30 kg och Dinkelmjöl fullkorn finns på 30 kg. Bor du utanför Stockholm så kan du fråga hos en välsorterad hälsokostbutik om de kan ta hem produkterna till dig. Vänligen /Jennifer

      Svara
  6. Hej!
    Undrar när man kan få tag i saltå kvarns siktat dinkelmjöl.
    Använder dinkelmjöl istället för vete i allt pga godare och nyttigare.
    men slut överallt jag kollat i 2v tid.
    saltå kvarns butik Södermalm. Cajsa Warg. Och flera Coop butiker
    Verkar svårt få tag i just nu…

    Svara
    • Hej Nadja! Vi har haft slut på dinkel i vår kvarn under våren, därför har vi inte kunnat mala dinkelmjöl. Men nu finns dinkelsikt i butik igen och dinkel fullkorn är på väg in!

      Svara
  7. Dinkelsikt har länge varit slut i alla butiker där jag brukar handla (Vällingby, Roslagen). Har något hänt med skörden? I butikerna säger man att man fått det restat och inte vet mer???

    Svara
    • Hej Madelene! Ja, det stämmer. Vi har haft slut på dinkel i vår kvarn under en längre tid. Dock finns nu dinkelsikten återigen i butik och i nästa vecka borde dinkel fullkorn dyka upp.

      Svara
  8. Hej,
    Vi har under många år köpt erat Dinkelmjöl, på både Coop och ICA. Men på senare tid så har det försvunnit från hyllorna på både Coop och ICA, är det något ni har någon förklaring till, eller är det Coop och ICA jag bör vända mig till?

    Svara
    • Hej Mattias! Vi har under våren haft slut på dinkel och därför inte kunnat mala dinkelmjöl. Dinkelsikt finns dock återigen i butik och Dinkelmjöl fullkorn kommer i början av nästa vecka.

      Svara
  9. Använder helst siktat dinkelmjöl när jag gör pitepalt. Tyvärr så saknas, sedan flera månader, detta mjöl på hyllorna hos Coop i Luleå. ”Slut hos leverantören” svarar man mig. Är det riktigt att mjölet inte räcker ända fram till nästa skörd?

    Svara
    • Hej Ros-Mari! Vi har slut på dinkel i vår kvarn. Vi har också bytt packlinje i kvarnen vilket har gjort att produktionen har stått stilla ett tag. Nytt dinkel är på väg till oss och kommer troligtvis att nå butikerna i nästa vecka. Så håll ut! :)

      Svara