Saltå Kvarns fikon odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Fikonen plockas varsamt för hand för att sedan torkas i solen. Det gör att smak och arom utvecklas och de blir extra söta och goda. Fikon är rika på fibrer och en källa till järn och kalcium. Gott i bröd, gröt, mat och efterrätter eller såklart att äta bara som de är!

Vikt 200 g

Läs mer om våra fikon från Turkiet:

Happy Village – ett unikt projekt

Biodynamiska fikon från Smyrna

Mehmet Ali Isik – du är vår hjälte!

Fikon är gott i hemgjort godis! Prova gärna de här smarriga fikonpralinerna.

Produktspecifikation

 

Ingredienser

Ekologiska fikon*, soltorkade

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1250 kJ/300 kcal
Fett1,2 g
varav mättat fett< 0,5 g
Kolhydrater58 g
varav sockerarter51 g
Fiber18 g
Protein3,6 g
Salt0,1 g
Vitamin B60,2 mg 16 %*
Kalium710 mg36 %*
Kalcium144 mg18 %*
Magnesium59 mg16 %*
Järn2,2 mg16 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå FikonSkriv en kommentar

  1. Eng. Wikepedia:Thefig is pollinated by a symbiosis with a kind of fig wasp (Blastophaga psenes). The fertilized female wasp enters the fig through the scion, which has a tiny hole in the crown (the ostiole). She crawls on the inflorescence inside the fig and pollinates some of the female flowers. She lays her eggs inside some of the flowers and dies. After weeks of development in their galls, the male wasps emerge before females through holes they produce by chewing the galls. The male wasps then fertilize the females by depositing semen in the hole in the gall. The males later return to the females and enlarge the holes to enable the females to emerge. Then some males enlarge holes in the scion, which enables females to disperse after collecting pollen from the developed male flowers. Females have a short time (<48 hours) to find another fig tree with receptive scions to spread the pollen, assist the tree in reproduction, and lay their own eggs to start a new cycle. Så utan fikongetingar inga fikon.

    Svara
  2. Hej,

    Det vita pulvret som finns på fikonen, är detta florsocker eller något annat socker? Trodde det skulle vara helt utan tillsatser=

    Svara
    • Hej Daniel! Det vita som kan uppstå på fikonen är bara fruktsocker som tränger igenom skalet. Ingen tillsats.

      Svara
  3. Hej Saltå.
    Jag älskar era soltorkade eko fikon. Jättegoda, krämiga och söta. Har fått ett beroende haha. Käkar två påsar om dagen :p
    Vrommmm säger magen aaså. Mycket fibrer!!!

    Men men..jag tog i kontakt med er förut om att jag hade hittat larver i era fikon och så. Detta problem kommer och går. Har upptäckt nu, om fikonen hud är klarvit, brun så verkar de okej innuti. Däremot om de är jättemörka utanför, dåligt innehåll. Jag vet inte. Det är synd att det ska komma larver i dem. Det är ju också deras mat. Sån är ekologin. Hellre larver än bekämpningsmedel. Samlas det larver beroende på vilken årstid, klimat de odlas i? Jag antar det.

    PST. KAN NI GÖRA ATT MAN KAN KÖPA ERA FIKON I STORPACK I BUTIK?

    Återkom gärna här, tack!

    Bästa eko hälsningarna

    Svara
    • Hej Sandra! Vad roligt att du gillar våra fikon! Men att produkten inte håller måttet är inte ok. Vänligen vänd dig till oss på info@saltakvarn.se så kan vi hjälpa dig där om du råkar ut för det igen. Vi har tyvärr inga större förpackningar men lägger på minnet att du önskar det. 🙂

      Svara
  4. Hej har ätit fikon inlagt i någon sorts mjöl jättegott. Har ni det i erat sotiment, i så fall är jag väldigt intresserad vargt jag kan köpa dessa.

    Svara
    • Hej Anders! Vi har soltorkade och goda fikon i vårt sortiment. Men de är inte inlagda i mjöl.

      Svara
  5. Hej, har fortfarande inte fått något svar om fikonen EFTER ett YTTERLIGARE inköp. Denna gång skickade jag med bilder på insekterna och kvittot. Skickade mejlet för ca två veckor sedan… blev kontaktat av Åsa Lindeblad första inköpet men ej senare…

    Svara
  6. Hej, ‘
    tog i kontakt med er igen men har inte fått något svar ännu ang. fikonen efter ett ytterligare inköp…hade nämligen hittat insekter IGEN!..

    Svara
  7. Hej,
    varför hittar jag alltid efter ett tags förvarning, typ en vecka, små bruna, vita ”ägg” som sedan blivit större och sen till larver och mjölbaggar? Vissa blir jätte torra inuti, vissa kolsvarta. Blir väldigt besviken på detta, har behövt kasta en hel del ”nya” fikon efter varje inköp… varför hittar jag sånt hos era produkter nu i vår. ( jag har tex inte hittat liknade från Urtekrams produkter? ):

    Svara
    • Hej Sandra! Det där låter inte bra. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så får vi reda ut vilken batch det gäller och också såklart ersätta dig för dina utlägg.

      Svara
      • Du behöver inte kvittot, kontakta oss ändå!

  8. Är av annan åsikt när det gäller fikon som ni säljer i ert ekologiska sortiment – lite torra / hårda, stora och platta, jag tycker de är jättegoda! 🙂

    Svara
  9. Jag instämmer i allt vad Tord Eriksson säger om de ekologiska fikonen. De senaste förpackningarna jag har köpt är nästan oätliga, de är så hårda och torra.

    Svara
    • Hej Ragnar! Bra att du skriver till oss om detta! Det är lite klurigt med fikon så här års, vi har precis fått hem sommarens skörd från Turkiet, så de fikon du har köpt är troligtvis från förra årets skörd. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så skickar vi dig en påse av de nya fikonen. Det finns ekologiska fikon på marknaden som kallas soft-fikon. Dessa är pastöriserade. Det är därför svårt att jämföra med våra som är helt obehandlade.

      Svara
      • Tack för ditt svar! Soft-fikon har jag inte provat, utan jämförde de senaste som var torra och hårda med era egna fikon som jag köpt tidigare. Jag ser fram emot att få smaka årets skörd.

  10. Hej,handlar många av era produkter men har en fråga ang. fikonen.
    År efter år samma torra seghudade små fikon,byt levarantör,hittar fina saftiga söta fikon hos flera av era konkurrenter.

    Svara
    • Hej! Våra fikon är soltorkade. Efter de har torkats i solen, tvättas de och torkas försiktigt i ugn. Därefter packas de i förpackningarna och transporteras från Turkiet till Sverige.

      Bland andra varumärken finns även så kallade “softa” fikon. Dessa är pastöriserade innan de förpackas och har en mjukare och mer lättuggad karaktär.

      Beroende på vädret och odlingsbetingelser där fikonen odlas, kan fikons storlek och utseende variera. Vissa år är fikonen mindre och har något segare skal. Andra år har de tunnare skal.

      Du är välkommen att mejla info@saltakvarn.se så ersätter vi dig för de fikon som du köpt och som du inte är nöjd med.

      Svara

Skriv en kommentar om Fikon

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig