Fyrkornskross är en blandning av lika delar vete, råg, korn och havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt som har både grodd och kli kvar vilket ger den ett högt kostfiberinnehåll. Den är också rik på fosfor, magnesium och järn. Fyrkornskross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt.

Vid brödbak kan 20% av mjölet ersättas av fyrkornskross. Det gör brödet extra saftigt och gott. Koka då krossen utan salt.

Gröt 2 portioner: Blötlägg 1 dl fyrkornskross i 4 dl vatten över natten. Koka upp allt och låt småkoka i ca 30 min. Salta mot slutet av koktiden.

Läs mer om våra svenska odlare

 

Vikt 550 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Skalad havre*, skalat korn*, råg* och vete* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/340 kcal
Fett3,8 g
varav mättat fett< 0,5 g
varav enkelomättat fett0,7 g
varav fleromättat fett1,3 g
Kolhydrat61 g
varav sockerarter1,3 g
Fiber11 g
Protein10 g
Salt< 0,01
Tiamin0,34 mg31 %*
Folsyra31 µg15 %*
Kalium388 mg19 %*
Fosfor348 mg50 %*
Magnesium116 mg31 %*
Järn4,5 mg32 %*
Zink2,8 mg28 %*
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå FyrkornskrossSkriv en kommentar

20 tankar om “Fyrkornskross

  1. Då uppfödaren till min foderhund gör egen mat till hundarna använder hon 4-korn frn Axa. Men jag har hittat Ert fyrkornskross som jag ser innehåller det jag behöver. Tydligen finns detta att köpa i ICA. Vilken Icabutik närmast Alingsås_Lerum kan ha detta? Hälsningar Nancy Ilenius

    Svara
    • Tyvärr kan vi inte se exakt vilka Ica-butiker som har fyrkornskrossen men fråga efter den i din butik, så kan de säkert beställa hem.

      Svara
    • Hej!
      Krossen ska läggas i blöt över natten och därefter koka i ca 30 minuter (i blötläggningsvattnet). Räkna med ca 1 dl kross och 4 dl vatten till 2 portioner. /Jennifer

      Svara
  2. Måste 4-kornskross läggas i blöt och ev kokas om man vill använda det i mussli?

    Svara
    • Hej! 4-kornskross måste både blötläggas och kokas innan det kan ätas. Jag tycker inte att den är helt lämplig till müsli. Jag skulle då hellre rekommendera flingor av t ex havre, råg, vete eller korn. Vänligen/Jennifer

      Svara
  3. Hej.
    Vill blanda eget foder till mina djur men det blir extremt dyrt i längden att köpa småförpackingar. Finns denna, eller de fyra kornen i egna storsäckar att köpa?

    Svara
    • Hej Johanna! Vad fin mat du ger till dina djur! Våra krossade spannmål finns även i 25-kilossäckar. Dessa finns dock bara i våra egna butiker, på Saltå Kvarn eller på Renstiernas gata 27 i Stockholm.

      Svara
  4. Pingback: Crush on kross | Hållbara handlingar

  5. Hej, jag undrar om 4-kornskross måste både blötläggas och kokas innan det kan användas till brödbak?

    Svara
    • Hej Cecilia! Ja, krossen behöver både blötläggning och kokning innan du bakar med det. Koka det utan salt.

      Svara
      • Sen när ska det kokas? Har alltid bara blötlagt då det står så i de flesta recept och på era förpakningar. Ni har ändrat på förpakningarna nu. Varför?

      • Hej Jo! Vi skriver på våra förpackningar att gröt på fyrkornskross ska kokas ca 30 minuter efter att det blötlagts över natten. Det har vi gjort länge. Vi tycker att gröten blir godast så.

      • Jo men även till bakning? Blötläggning och kokning vid brödbak?

      • Hej !
        Jag skållar det bara och det går bra i brödbak

Skriv en kommentar om Fyrkornskross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig