Saltå Kvarns havregryn är tillverkade av svensk ekologisk havre som ångats och valsats till flingor. Havre är rikt på kostfiber och en källa till proteiner. Gott som gröt eller i din hemgjorda müsli. Prova också att blanda lite havregryn i pannkakorna eller i din smoothie. Jättegott!

Om havre och gluten
Koka gröt!
Läs mer om våra svenska odlare

Vikt 650 g och 1 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Fullkornshavre* som ångats och valsats till flingor
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1550 kJ/370 kcal
Fett7,0 g
varav mättat fett1,2 g
Kolhydrat58 g
varav sockerarter1,3 g
Fiber10 g
Protein13 g
Salt0,1 g
Tiamin0,69 mg63 %*
Folsyra56 µg28 %*
Kalium400 mg20 %*
Fosfor425 mg61 %*
Magnesium130 mg35 %*
Järn5,3 mg38 %*
Zink3,2 mg32 %*
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå HavregrynSkriv en kommentar

34 tankar om “Havregryn

  1. Hej, jag kan inte hitta på webbplatsen omvandlingar vikt-volym

    Svara
    • Hej Marie-Christine! Nej, det stämmer, vi har ingen sådan information på hemsidan. Men om det är havregryn som du undrar över så väger 1 dl havregryn ca 40 gram. 🙂

      Svara
  2. Varför har ni inga datablad på era produkter så man som allergiker kan se om det finns risk att era varor innehåller något som egentligen inte skall vara där?

    Svara
    • Hej Camilla!
      Tack! Du har upplyst oss om något väldigt viktigt som jag tror att vi har missat när vi uppdaterade vår hemsida! Vi kommer att åtgärda detta och innan det är klart får du och alla ni andra såklart ställa frågor här på produkter ni är osäkra på.

      Svara
      • Hej! Kan det finnas gluten i era havregryn? Hela familjen älskar dem men vi måste pröva glutefritt ett tag.

      • Hej! Det kan finnas spår av gluten i våra havregryn eftersom vi producerar havregrynen i vår kvarn där vi också processar vete, råg och korn. Om du ska vara på den säkra sidan bör ni välja ren havre, den är märkt ”glutenfri”.

  3. Hej Hej

    Hur är det med fytas i dessa gryn, finns detta kvar så man kan få bort fytinsyran?

    Mvh

    Svara
    • Hej! Nej, det finns ingen fytas kvar i våra havregryn. Havre måste alltid hettas upp när det kommer till kvarnen och då förstörs fytasen. Upphettningen måste ske för att havre innehåller så mycket fett att det annars härsknar på ett par dagar.

      Svara
      • =) Gäller detta all form av havrehantering, att dom måste blötläggas.
        Förstår att det inte gäller hela korn.

        Mvh

      • Jag förstår inte riktigt din fråga Jonas? /Jennifer

  4. Hei!

    Jeg ønsker å vite hvor mye fuktighet det er i deres havregryn når dere veier den, eller produserer den?
    Har kjøpt noen pakker med andre produkter som dinkel flingor og rug flingor og de er meget gode!
    Men havregryn i Norge som kan kjøpes av Axa har 12,5% fuktighet og det sies at jo hlyere futkighet det er i havregryn, jo større er sjansen for at det utvikles mye mykotoksiner fra havregryn – som selvsagt er skadelig for mennesker.
    PS: Norske travhester får ikke norsk havre på grunn av dette… 😉

    Mvh
    John Magne

    Svara
    • Hej John! Vattenhalten i våra havregryn brukar ligga runt 10-11 %. Vänligen /Jennifer

      Svara
  5. Hej.

    Jag undrar om havren rostas något. Står ju bara att dom är ångpreparerade men jag har hört att man rostar dem med.

    Svara
  6. Hej, jag undrar om ni ändrat något i produktionen av era havregryn under den senaste tiden? Från att under lång tid har köpt ”jubileumspåsen” i rosa, köpte jag den blåa igen. Nu blev gröten mer som en slät geggemojja istället för som tidigare med lite mer ”tuggmotstånd”. Nu liknade gröten mer den man får om man använder t.ex Gyllenhammars havregryn. Inte bra…..därför undrar jag om ni ändrat något i processen.
    Tack för bra produkter – hälsningar Monica

    Svara
    • Hej Monica! Nej, vi har inte ändrat något i vår förädlingsprocess. Men du kan ha haft otur och fått en produkt som inte var bra. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så hjälper vi dig där.

      Svara
    • Det kan även handla om hur du tillreder gröten.
      För att få en slät/klisterliknande gröt, rör ordentligt under kokningen, speciellt i början.
      För att få en fastare gröt rör endast lite i slutet.
      För att få en riktigt fast gröt med tuggmotstånd så skållar du havregrynen genom att lägga i dem först i kastrullen och sedan slå på kokande vatten.

      Lycka till!

      Svara
  7. Hej, jag har fått höra att havregryn behöver svälla i vatten 8 timmar innan man kokar gröt för att kroppen ska kunna bryta ner grynen. Stämmer det?

    Svara
    • Hej Anita! Jag har också flera gånger hört och läst tips om att många råvaror blir mer lättsmälta om de först blötläggs. Och det kan nog finnas mycket sanning i det. Men det du beskriver låter mer som något som kanske skulle stämma för hel spannmål. Havren vi producerar i vår kvarn ångbehandlas och skalas och jag anser att den i form av valsade gryn är mycket lättsmält.

      Svara
  8. hej,
    har ni slutat sälja 5 kg säckar med havregryn? jag tycker det är toppen med stora förpackningar och önskar ni kunde göra det med t ex ris bönor, linser och kikärtor med. 500 g förpackningarna går åt så snabbt och de är så ”fina” att det känns slöseri för storkonsumenter som min familj. är det inte tillräcklig efterfrågan på t ex 3 kgs förpackningar? mvh Maria

    Svara
    • Hej Maria! Vad härligt att höra att du efterfrågar större förpackningar! Havregryn, bönor, linser, ris och kikärter finns i storköksförpackningar. Dessa säljer vi i våra egna butiker (på Saltå Kvarn i Järna och Renstiernas gata 27 i Stockholm). Annars säljs de bara via restauranggrossister som t ex Menigo eller Martin & Servera. Hoppas att du kan hitta dem!

      Svara
  9. Hej! Vi kör glutenfri kost och undrar om er ekologiska havregryn är glutenfria? Vet att urtekram (men som är svår att få tag på) är glutenfria och då har de riktvärdet att den får innehålla max 20ppm gluten. Hur ligger ni i förhållande till det? Mvh Anna

    Svara
    • Hej Anna! Våra havregryn produceras i samma kvarn som vi också processar vete, råg, dinkel och korn i. Därför kan vårt havre inte räknas som glutenfritt, då risken för kontamination av de andra spannmålen är stor.

      Svara
  10. Hei! Har kunder i butikken som etterspør store/ikke lettkokte havregryn, hvordan er Saltå Kvarns havregryn?

    Svara
    • Hej Kristin! Vi har två sorters havregyn. Dels våra vanliga i den blå påsen, dessa kokar till gröt på ca 3-5 minuter. Sen har vi också Fina havregryn, som är en tunnare flinga, klippt i mindre bitar. Den ger en lenare gröt och har kortare koktid, 1-2 minuter. http://www.saltakvarn.se/produkter/finahavregryn/

      Svara
  11. Hej!
    Jag undrar om man kan äta havregrynen direkt som de är, tex som musli? Alla recept som jag hittar på hemmgjord musli så ska havregrynen rostas men i färdigblandad musli med havregryn så ser de inte rostade ut men de kanske är tillagade på annat sätt.

    Svara
    • Hej Fredrik! Havregryn kan du äta precis som de är. Den müsli vi gör i vår kvarn använder vi havregryn i utan att rosta dem. Men om du rostar dem får de en lite annorlunda smak som är trevlig.

      Svara
  12. Hej!

    Jag undrar om Saltå Kvarns havregryn innehåller Betaglukan? Om ja, varför står det då inte med i innehållsförteckningen som det gör på exempelvis Axas havregryn?

    Med vänlig hälsning,
    Per

    Svara
    • Hej Per! Den enkla anledningen är att vi inte har analyserat våra havregryn på betaglukaner och därför kan vi inte skriva något om det på förpackningen.

      Svara
  13. Hej!
    Jag vill inte köpa gröt till min bebis på fyra månader utan ska koka egen. Är ju plättlätt och billigt. Det som är viktigt är ju att få in nog med järn i gröten till de små och då era havregryn innehåller järn är ju det toppen! Det jag undrar över är hur det kommer sig att era innehåller järn men andra inte gör det, ekologiska eller inte. Tillsätts det på något vis? Tack för en bra informativ hemsida!

    Svara
    • Hej igen Elina! Här kommer en kommentar från vår kvalitetschef Åsa Lindeblad: Jag tänkte bara förklara lite ytterligare. För att få skriva ut hur mycket vitaminer och mineraler en produkt innehåller behöver produkten innehålla mer än 15 procent av ”Dagligt referensintag” av mineralet och vitaminet. Här kan du läsa mer om det: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/naringsvarde/
      Det är dock inget krav att skriva ut vitaminer och mineraler på förpackningen, utan det bestämmer producenten själv. Ibland kanske man istället vill berätta om andra värden, om odlingen eller ha med ytterligare ett recept istället.
      Det är också viktigt att tänka på att näringsvärdena på en förpackning är på det som finns i förpackningen. För havregryn är det för de otillagade havregrynen.

      Svara
  14. Nyligen inköpt 550g-förpackning havrekross med b.f.d. 17-9-16 smakar härsket. Hur kommer det sig?

    Svara
    • Hej Ann! Det var tråkigt att höra! Havre innehåller relativt mycket fett och värms därför alltid upp när vi får den till kvarnen. Annars härsknar den snabbt. Kanske har något gått fel den här gången. Vänligen vänd dig till info@saltakvarn.se så hjälper de dig vidare där. Du kommer också att få ersättning för ditt utlägg.

      Svara

Skriv en kommentar om Havregryn

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig