Hirsflingor är tillverkade av skalad hirs som ångats och valsats till flingor. De passar bra att blanda i müsli, till gröt, i soppor, biffar och bröd. Vikt: 250 g Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur. Ursprungsland: Trycks alltid på förpackning.

Ingredienser

Skalad hirs* som ångats och pressats till flingor.

*KRAV-cerifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1500 kJ/360 kcal
Fett 3,9 g
varav mättat fett0,9 g
Kolhydrat69 g
varav sockerarter1,6 g
Kostfiber3,9 g
Protein11 g
Salt<0,01 g
Järn6,9 mg49 %*
Koppar0,61 mg61 %*
Mangan1,1 mg55 %*
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå HirsflingorSkriv en kommentar

16 tankar om “Hirsflingor

  1. hej
    Finns fytinsyra i hirs?? undrar om man måste blötlägga hirs så fytinsyra försvinner och hur länge isf??Vilka sädeslag det gäller ock.

    Svara
    • Hej Susanna!
      Fytinsyra finns i frön, nötter, spannmål, bönor och ärtor. Hur länge man ska blötlägga de olika fröna finns olika uppgifter om och det varierar mellan några timmar upp till två dygn. Vänligen /Jennifer

      Svara
      • Hej!
        Läste om hirsflingor på er blogg.
        Fytinsyran kan ju efter upphettning inte påverkas av fytas. Det är väl då ingen vinst, i det fallet, med blötläggning, eller?
        Gäller samma sak med er skalade hirs som jag inköpt idag.
        Gunnar

      • Hej Gunnar! Du har rätt i den tanke om hirsflingor, förutsatt att all fytas har förstörts vid upphettningen. Men vår hela hirs är inte upphettad.

  2. Hej, jag har inte hittat Hirsflingor på ett tag. (Jag handlar mest på Coop Forum).
    Med vänlig hälsning Pia, Göteborg

    Svara
    • Hej Pia! Vi får in hirsflingor under veckan, så snart ska det finnas i din butik igen. Vänligen /Jennifer

      Svara
  3. Hej! Kan man äta hirsflingor ”direkt” ur påsen dvs man behöver inte värma dom/rosta dom först? Utan man kan toppa dom på vaniljkvarg precis som dom är? 🙂 tacksam för svar!

    Svara
  4. Hej
    Min dotter vägrar all typ av gröt så jag brukar göra en egen röra på avokado, banan, bär samt era fina havregryn och boveteflingor som jag mixar i matberedare. Jag undrar ifall jag kan blanda i hirs och quinoa flingor utan att tex koka dessa först? Tacksam för tips

    Svara
    • Hej Suvi! Du kan använda hirsflingor och quinoaflingor på samma sätt som havregryn. Jag tror dock att det blir lite mer lättsmält för ditt barn om du kokar dem först.

      Svara
  5. Hirsflingorna luktade härsket när jag öppnade förpackningen. Jag provade ändå att göra gröt, men den smakade också härsket. (Eller är det normal smak för hirsflingor?) Bäst-före-datum är 06-25.

    Svara
  6. Hei. Jeg er veldig allergisk ovenfor nøtter, kokos og sesam. Kan det forekomme spor av det i hirse flakene?
    Jeg vet det ikke står på pakken, men jeg vil bare forsikre meg.

    Svara
    • Hej Merethe! Du kan vara lugn, vi har inga spår av nötter, kokos och sesam i våra hirsflingor.

      Svara
  7. Ni har inte möjlighet att blötlägga hirset först så att fyrinsyran försvinner och sedan hetta upp och göra flingorna. Skulle jag gärna betala mer för. Det skulle vara nice om ni kunde göra så med all säd! Så slipper vi fytinsyran. 😊

    Svara
    • Hej Alexandra! Det är en god idé men en mycket kostsam process. Det forskas en del om fytinsyra just nu och det verkar som att ett livsmedel som vetekli innehåller mycket fytas och därför kan vara en hjälp vid nedbrytning av fytinsyra. Så om man tål vetekli så kan man prova att strö det över maten, t ex över gröt gjord på hirsflingor. Eller att koka med lite vetekli från början.

      Svara

Skriv en kommentar om Hirsflingor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig