De här gula ärtorna med nötliknande smak är en favorit för många. Vid kokning mosar de sig inte, utan behåller en fin och fast form. Kikärter går hem även hos många som inte är så förtjusta i baljväxter. De passar perfekt i grytor, sallader, soppor, hummus, falafel och mycket mer. Torkade kikärter ska blötläggas och kokas innan de kan användas, lär dig koka dem här!

De är inte bara goda, kikärter är fullproppade med protein, folsyra, järn och fiber men innehåller väldigt lite mättat fett. Under sin mångtusenåriga plats i mattraditionen har ärtorna odlats i bland annat Turkiet, Indien och Pakistan. Kikärter åts som mellanmål i Antika Rom och har används som substitut för kaffebönor.

Det finns mycket att göra med den här lilla ärtan. De gör sig väl i både varma och kalla rätter. Allt från grytor och soppor till sallader eller för sig själva med en skvätt olivolja och vinäger. Du kan också grodda kikärter, för en näringsbomb att toppa sallader och smörgåsar med. De färdiga groddarna ska förvällas ett par minuter innan avnjutning. Testa att göra egen falafel och hummus, det är överraskande lätt! Här till höger finns alla våra favoritrecept med kikärter, ta en titt och bli inspirerad!

 

Vikt 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiska kikärter*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett4,8 g
varav mättat0,5 g
Kolhydrat51 g
varav sockerarter4,6 g
Fiber10 g
Protein20 g
Salt0,1 g
Tiamin0,31 mg28 %*
Vitamin B60,54 mg39 %*
Folsyra557 µg279 %*
Kalium800 mg40 %*
Fosfor331 mg47 %*
Magnesium160 mg43 %*
Järn6,9 mg49 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå KikärterSkriv en kommentar

    • Hej Tindra! I Italien sår de mellan november till januari och skördar i juni-juli. I Turkiet sker sådden i november och skörd i maj till juli. 🙂

      Svara
  1. Hej ni hade förut ett recept på falafel med okokta kikärter. Väldigt gott och bra men nu hittar jag det ingenstans. Det innehöll bl.a. ca 3 dl blötlagda kikärter, koriander spiskummin bakpulver. men inget ägg..
    Kan ni inte lägga upp det igen?
    Mvh Eva

    Svara
    • Hej Eva! Jag tror att jag har hittat receptet som du letar efter. Ingredienser: Kikärter torra 3 dl, vitlök 3 klyftor, rödlök 1, purjolök 5 cm, persilja 1 kruka, koriander 1 kruka, vetemjöl 1 msk, salt 1 tsk, bakpulver 2 krm, cayennepeppar 1 krm, spiskummin 1 tsk, kanel 2 krm, sesamfrö skalat 2 dl, olja till stekning.
      Gör så här: Blötlägg kikärtorna minst 12 timmar. Skölj ärterna och mixa eller kör genom köttkvarn med allt utom kryddor, sesamfrön och olja. Det ska inte bli för finmalet så kör inte för länge. Om det känns väldigt torrt häll på 1/2 dl vatten. Blanda sedan i alla kryddorna. Forma bollar (stor köttbulle) och rulla dem i sesamfrö. Fritera eller stek bollarna tills de blir gyllenbruna (inte för varmt stekjärn för då bränner man sesamfröna). Servera med sallad och sås, typ ajvar eller kebabsås.
      Det funkar även att göra ”biffar” av smeten och ha i pitabröd, lite snabbare än att rulla bollar. Om man vill frysa dem (går utmärkt) är det bäst att göra bollar, in i ugnen tills de håller ihop, sedan frysa dem.

      Svara

Skriv en kommentar om Kikärter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig