Helt korn framställs genom att kornets skal slipas bort. Det är en fullkornsprodukt med högt kostfiberinnehåll. Helt korn används kokt som ris eller i en sallad. Om du har en egen sädeskvarn kan du mala ditt eget fullkornsmjöl. Du kan också göra kornavkok, Barley water. En god och uppfriskande dryck som passar både stora och små. Ta då 1,5 dl korn och 2 liter vatten. Blötlägg och koka sedan enligt grundreceptet. Sila ifrån kornen. Drycken kan förvaras i kylskåp i ca 4 dagar. Smaksätt gärna med lite citron. Om du vill baka med helt korn så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt korn. Det gör brödet extra gott och nyttigt.

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Grundrecept kokt korn, 2 portioner: Skölj 1 dl korn och blötlägg i 3,5 dl vatten över natten. Koka upp allt och låt småkoka i 50-60 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Dextringering av hel säd Vikt 700 g Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur. Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Ekologiskt helt korn* *KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/340 kcal
Fett3,0 g
varav mättat fett0,5 g
varav enkelomättat fett< 0,5 g
varav fleromättat fett1,4 g
Kolhydrat64 g
Fiber7,6 g
Protein9,2 g
Salt< 0,01 g
Niacin5,7 mg36 %*
Kalium350 mg18 %*
Fosfor250 mg36 %*
Magnesium89 mg24 %*
Järn3,5 mg25 %*
Zink2,4 mg24 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Korn, heltSkriv en kommentar

  1. Hej! Vi har börjat äta helt korn allt oftare, men tycker det är svårt att få tag i. Ibland har Coop, men inte alltid. Finns det i större förpackning?

    Svara
    • Hej. Vad roligt att ni äter det, så gott och bra som alternativ till ris och potatis:) Det finns centralt listat på Coop så om du ber de ta in det så ska de kunna det. Sedan kan Ica alltid köpa direkt från oss om du frågar din butik. Tyvärr har vi inga större förpackningar.

      Svara
  2. Hej!
    Var kan jag hitta korn helt i Stockholm, helst i västra området men går bra om ni tipsar på butiker någon annanstans inom Stockholm
    Mvh

    Svara
    • Hej. Kolla med din närmaste Coop butik, finns i deras centrala sortiment.

      Svara
  3. Hej!
    Var kan jag hitta helt korn i Stockholm?
    Jag bor i Västra området nära Vällingby, men det går bra om du tipsar på butiker inom hela Stockholm
    Med Vänlig Hälsning

    Svara
    • Hej. Kolla med din närmaste Coop butik. Finns i deras centrala sortiment.

      Svara
  4. Hej! Önskar recept på gröt på hela korn. Går det att laga ”typ” övernatten gröt med hela korn? Tack för hjälp och tips!

    Svara
    • Hej Candice. Om du blötlägger och kokar de hela kornen först så kan du sedan göra en kall gröt på de, kanske blanda i lite havregryn eller någon annan flinga?

      Svara
  5. Hej, jag har köpt en produkt från Söderala, Söderhamn (ej er) som heter Naket korn – Nordens ris. När jag googlar hittar jag kommentarer som att det är nyrenässans för detta sädesslag i Sverige, men att det var basvara på 1700-talet och odlats sedan bronsåldern. Men är det inte bara skalat korn, samma som ert? Eller är det ett annat sädesslag?

    Svara
    • Hej Anna-Lena! Naket korn är en kultursort som växer utan skal. Det är inte samma som Saltå Kvarns korn. Vårt korn har ett skal som vi tar bort i kvarnen.

      Svara
      • Några väsentliga skillnader i användning, näringsinnehåll eller miljöpåverkan som du känner till mellan korn med och utan skal?

      • Hej! Eftersom vi inte har naket korn i vårt sortiment är det inget jag har satt mig in i.

  6. Det står att kornkärnorna skall ligga i blöt under natten och sedan kokas i 60 min. Men om man vill baka bröd med kornkärnorna eller gröt, hur länge skall de då förkokas? Har ni något bra recept?

    Svara
  7. Hej jag har en fråga om att göra egen kornmjölk (utan animaliska produkter). Finns det någon vänlig själ här både ni på Saltå kvarn och ni som kommenterat som har recept?!
    Jag har alltid valt Saltå kvarns produkter i den mån det finns i sortimentet men är lycklig att vi har Berte kvarn här som också uppfyller mina krav på hur en god produkt ska vara. Då inte endast smak utan hela kedjan från korn till min egen sopsortering.

    Svara
  8. Hej,

    jag gjorde så här när jag ville prova att baka med helt korn:
    4 dl helt korn
    knappt 3 dl kornflingor eller havregryn
    8-9 dl vatten
    1 knapp mss salt
    1 msk honung eller sirap
    2 msk neutral olja t ex raps
    1 dl havrekli
    1 kg dinkelsikt eller lite mer vetemjöl
    25 gr jäst
    Dag 1 Koka upp vattnet
    Lägg korn/ gryn/flingor samt havrekli i en stor bunke med saltet
    Slå över vattnet och låt stå övertäckt över natten
    Kolla någon gång att det ser blött ut, slå annars över lite mer vatten
    Dag 2
    Ta lite av vattnet som inte absorberats helt av säden och rör jästen i det.
    Blanda ordentligt jästvattnet, honung eller sirap och olja med det blötlagda. Strö över mjölet och arbeta degen länge. Jag körde nog 10 minuter. Degen blir ganska kladdig.OBS!! Inget ska värmas!!!
    Jäs länge. Det brukar ta bortåt 7 timmar för mig tills degen är så att den nästan börjar sjunka ihop.
    Slå upp degen på en mjölad yta. Arbeta den inte.Baka antingen ut hela degen till en stor platta och lägg i en smord eller bakplåtpappersklädd långpanna. Skär i rutor t ex med en degskrapa.
    Eller dela degen i 3 delar och lägg i formar.
    Degen är tung så väljer du långpannevarianten kan du behöva dela den i två delar för att kunna flytta den.
    Grädda tills brödet är 98-99 grader. Det tar ca 40 minuter för långpannebrödet i 200 grader och ungefär 30 för formvarianten.Då kan du ha lite varmare , 225-250, i början och sen sänka till 175.

    Vill du ha hård skorpa penslar du bröden med vatten när de kommer ur ugnen och låter dem svalna utan bakduk.
    Vill du ha en mjukare skorpa penslar du runt om med mjölk och låter bröden svalna väl inlindade i bakduk.
    Tips med de formbakade: Kyl dem ordentligt, till frysgränsen, och skiva dem. Frys in skivorna lösa och lägg i plastpåse och så har du lätt att ta fram någon enstaka bit och rosta till frukost.

    Svara
  9. Har ni svart korn i ert sortiment? Jag har fastnat för det svarta men hittar inte det att köpa förutom i salladsbarer.

    Svara
  10. Hej! Letar efter helt korn. Bor i Västra Göteborg och har letat överallt känns det som, men inte lyckats hitta det någonstans. Har Du något tips? Med vänlig hälsning Ulla

    Svara
  11. Tack för det snabba svaret! 🙂

    Är det samma sak med ert helt vete också att det inte går att använda till vetegräs?

    Svara
  12. Hej!

    Köpte denna produkt och skulle börja göra korngräs, men lyckas inte. Kan bara få något enstaka frö att gro o få rot.
    Kollat på youtube o läst på nätet men hittar inget jag gör fel mot andra som lyckas.

    Är produkten inte gjord för att kunna odla gräs på?
    Tack för er hjälp!

    Svara
    • Hej Emil! Vi skalar kornet här i vår kvarn och då kan det hända att grodden blir förstörd. Det är därför du inte får det att gro. Du måste försöka hitta korn med skalet kvar för detta.

      Svara
    • Hej Mia! Nej, det gör vi inte. Vi analyserar spannmålsråvaran för mykotoxiner samt andra kemiska och mikrobiologiska parametrar.

      Svara
  13. Hej jag har en recept på Superbröd och behöver Korn kärnor. Var hittar jag detta då jag har letat. Kan jag använda något annat istället?

    Svara
  14. Receptet som finns i kommentaren den 4 okt 2016 och som också finns på Aftonbladet som ett ”superbröd” – har någon provat att baka det och fått det att bli bra?

    Det står 500 gr kornkärnor så jag tog 500 gr kokta enligt Saltå Kvarns instruktioner. Blandade samman enligt receptet men 8 dl mjöl (Aftonbladets recept) var inte ens i närheten för att få det till en fungerande deg. När jag hade haft i den dubbla mängden mjöl utan få den bra tryckte jag ner den kladdiga degen i formarna. In ugnen och ut när brödet är 96 gr. Tyvärr inget som blev bra. Dessutom, mängden korn vs mjöl ska vara 85-15% så det är man ju inte i närheten av.

    Svara
    • Exakt så är min upplevelse också. Provat flera ggr med samma dåliga resultat.
      Får en känsla av att kornet är av annat fabrikat men hittar inget på nätet iaf

      Svara
      • Jag måste fråga, det här receptet ni hänvisar till, är det något som kommer från Aftonbladet? Eller är det något av våra recept som inte fungerar?

  15. Hej!
    En klurig fråga, jag brukar blötlägga ert fina hela korn över natten, sen hälla av blötläggningsvattnet och hälla på kokande vatten och låta det stå ett par timmar så det mjuknar upp för att sen krydda upp och äta. Vad tror ni om detta med tanke på lektiner då det kokande vattnet ju snabbt svalnar så det blir ingen långvarig hög temperatur för att bryta ner dessa lektiner kanske? Det hade kanske varit mindre bra om det handlat om kidney-bönor med har ni nån tanke kanske om detta (dock väldigt smidiga) tillagningssätt? Hade mer värma kanske behövts ändå?

    Tack för att ni finns!
    Vänliga hälsningar

    Svara
    • Hej Jon! Vi skalar vårt korn med en kornskalare som slipar bort yttersta hårda skalet på kornkärnan. Troligtvis är detta samma sak som hulled barley. Pearled barley är nog lite mer slipat än vårt korn.

      Svara
    • Hej Birgitta! Prova hos Coop! De har produkten i sitt sortiment och kan beställa hem den till butiken om du frågar efter den.

      Svara
  16. Hej Jag undrar varför det står i ett brödrecept med hela kornkärnor att dessa ska kokas i ca endast 30 min, medan rekommendationen från er är att blötlägga helt korn i ca 8 tim. och sedan koka i 50-60 minuter. Kan det handla om förbehandlade produkter i brödreceptet. Dessutom verkar det som om producenten är en annan eftersom förpackningen är på 500 gr medan er produkt är på 700 gr.

    Svara
      • Tack för svaret. intressant recept på kornfrallor. kommer att baka dessa. Helt korn verkar inte ha så många producenter. Hittar inte i butiker i alla fall. Men tydligen någon annan också eftersom förpackningarna skiljer sig åt i vikt. Och dessutom förbehandlingstiden.

    • Hej Marika! Kornet är skalat, och vid skalningen förstörs ofta grodden, så jag tror inte att det kommer att gå så bra. Men du kan prova med helt vete, det gror jättefint.

      Svara
      • Hej
        Var nånstans kan jag köpa helt vete ?
        Har letat överallt
        Visa säljer bara till företag
        Mvh Marika

    • Hej EvaLena! Ja, det har vi. För korn var värdet under 0,010 mg/kg vilket betyder att man inte hittade något. För havre har vi fått värden mellan 0,012 – 0,018 mg/kg vilket är långt under gränsvärdena. Läs gärna här vad vi skriver om kadmium:http://www.saltakvarn.se/aktuellt/

      Svara
  17. Hej! Jag köper KORN HELT KRAV 5 Kg -påse ,(Saltå Kvarn) från:
    Svensk Ekomarknad ( sem.e0.se ) via deras hemsida, 1 5kg påse 100kr + frakt 22,72kr = SEK 163.
    Svensk Ekomarknad (Ronneby) säljer massor av olika sorters spannmål och mycket annat.
    Bengt Franzén (Vara )

    Svara
  18. Hej, var i Skara, Vara området kan man köpa hela kornkärnor. Varit på Coop i Skara hittade inte där.

    Svara
    • Hej Ylva! Den enda av de stora livsmedelskedjorna som har helt korn i sitt sortiment är Coop. Men det kan vara så att butiken inte har beställt produkten, det kan de säkert göra om du efterfrågar den. Annars kan du titta hos välsorterade hälsokostbutiker, de brukar vara duktiga på våra spannmålsprodukter. Ett annat alternativ är att köpa över nätet, som t ex här: https://ekovaror.se/butik/korn-hel-700g-krav/

      Svara
  19. Coop, Bäckebol i Göteborg, en av Sveriges största Coop butiker, har ett enormt sortiment av råvaror från hela världen. Dock inte helt korn från Saltå Kvarn eller helt korn över huvud taget.

    Svara
    • Hej Oliver! Helt korn finns sedan en tid tillbaka i Coops egna sortiment, vilket betyder att butikerna kan beställa hem det om de vill. Så om du efterfrågar det så kan de säkert ta hem det till dig.

      Svara
    • Hej! Ja, det låter som samma sak tycker jag. Fast korngryn låter ju lite som kornflingor, som är mera som havregryn. Helt korn, som jag tror att du efterfrågar finns hos Coop.

      Svara
      • Korngryn är klippt korn. Inte flingor.
        Står ofta på hyllorna vid ris och bulgur, inte vid gryn och mjöl.

        Säljer ni inte kornkross?

      • Ja, du har så rätt Mia! Fel av mig. Kornkross säljer vi endast på lösvikt i vår butik i Järna.

  20. Hej,
    Hittade ett recept på nyttigt bröd med kornkärnor!
    Är Er produkt ”helt korn” detsamma som kornkärnor?
    Var i Lund hittar jag denna produkt? Har just varit på Hemköp och där fanns inte produkten.

    Svara
      • Hej igen! Produkten finns centralt hos Coop, så alla Coopbutiker som vill sälja produkten kan beställa hem den. Så kanske kan du fråga din butik om de vill ta hem produkten till dig? Jag har annars sett att helt korn finns till försäljning i olika webbutiker. Också hälsokostbutiker brukar vara bra på våra kvarnprodukter.

  21. En fråga till. Är svart korn( black Barly?) något annat än ”vanlig korn” får för mig att korn annans är ljust, är det kanske oskalat? Hmmm…

    Svara
    • Hej Agneta! Nej, det har de inte. Men, en god nyhet, helt korn har kommit in i sortimentet på Coop. Så kolla där. 🙂

      Svara
    • Hej Gun-Britt! Kornkärnor finns tyvärr inte hos dagligvaruhandeln ännu. Men du kan säkert hitta produkten i en välsorterad hälsokostbutik.

      Svara
  22. Hej såg undersökningen som Universitetet i Lund gjort angående hela korn, det fanns ett recept där på brödet de bakat till undersökningen, detta kan jag inte hitta längre undrar om ni har det och kan lägga ut det. MVH Birgitta

    Svara
    • 25g smör
      50g jäst
      5dl vatten
      2tsk salt
      1pkt kornkärnor(ca 500gr,)
      Vetemjöl ca5dl (eller så mycket som behövs till en bra konsistens)
      Valfri smaksättning ex brödsirap, frukt kryddor. Förboka kärnorna 15min smält smöret blanda smör o vatten, till 37grad. Blanda med övriga jäsa 30min ugn 200grad.2limp i smorda formar. Jäsa igen 30min grädda till innertemperatur 96grader.

      Svara
      • Hej
        Här står inget om blötläggning av kornet, behövs inte det? Har du (eller någon annan) bakat efter detta recept? Hur blev brödet i så fall?

      • Hej Pia! Helt korn blötläggs över natten innan det kokas.

  23. Hej!
    När jag läste om Lunds Universitets forskning att äta kornbröd kan minska kroppsvikten blev jag mycket intresserad att själv baka det. Nu har jag varit bosatt i Kanada i många år och vet faktiskt inte vad det menas med korn. Är korn ett specifikt sädeslag såsom vete, eller har det en generisk mening ? Vad skulle det heta på engelska?
    Jag hoppas ni kan klara upp detta för mig, så jag vet vad jag behöver för att baka kornbröd.
    Jag är tacksam för all information.

    Hälningar från Leif på Kanadas västkust.

    Svara
  24. Hej! Det här med att man ska blötlägga och koka hela kornen. Är det farligt att äta dem som de är? När man ska koka gröt på dem måste de även då blötläggas och kokas först?

    Svara
    • Hej Elisabeth! Kornen är så hårda så de måste både blötläggas och kokas för att man ska kunna äta dem. När du gör gröt blötlägger du först och kokar till gröt sen.

      Svara
    • Hej Alexandra! Kornkärnor och helt korn är samma sak. Leta efter det hos hälsokostbutikerna, produkten finns tyvärr inte hos dagligvaruhandeln.

      Svara
    • Hej Katharina! Kolla hos en välsorterad hälsokostbutik. Produkten finns tyvärr inte hos dagligvaruhandeln.

      Svara
  25. Frågade häromdagen men frågan har försvunnit …
    Så här repris:
    Kan man få tag på helt korn i eller kring Karlstad?

    Svara
    • Hej Olle! Så tokigt! Helt korn finns endast hos hälsokostbutikerna. Tyvärr inte hos dagligvaruhandeln.

      Svara
    • Hej Olle! Helt korn får du kolla efter hos en välsorterad hälsokostbutik. Produkten finns tyvärr inte i dagligvaruhandeln.

      Svara
  26. Var hittar jag korn i Skärholmen eller Sundbyberg? Har letat i butiker som Citygross och Ica Kvantum mm men de har inte.

    Svara
    • Hej Susanne! Ica Kvantum Lidingö har beställt helt korn från oss tidigare i år. Kolla hos dem!

      Svara
  27. Hej det står ingenting i näringsinnehållet om mängden kolhydrater (alltså digerbara eller mao smältbara som tas upp). Hur mycket är det?

    Svara
    • Hej Carola! En miss av oss, tack för att du gjorde oss uppmärksamma! 64 g kolhydrater per 100 g ska det vara.

      Svara
    • Hej Fanny!Du kan hitta helt korn hos Ica Kvantum i Kungens kurva, Ica Maxi i Södertälje och hos Daglivs. Den finns såklart också i våra egna butiker, på Renstiernas gata 27 på Söder och i här hos oss på Saltå Kvarn i Järna.

      Svara
    • Hej Gudrun! När man tar fram proteininnehållet i livsmedel utgår man från kväveinnehållet för att räkna ut innehållet av protein. När vi letar bland fakta verkar det som att korn skulle innehålla 9,2/5,83 ≈ 1,6 gram kväve. Jag hoppas att detta kan hjälpa dig.

      Svara
    • Hej Birgitta! Helt korn finns tyvärr inte hos dagligvaruhandeln. Men det kan finnas hos en välsorterad hälsokostbutik, en sådan som säljer mat.

      Svara
  28. Hej,
    Eftersom jag varit med om en studie på Lunds universitet vet jag att hela korn har mycket bra effekt på för att motverka för högt kolestrol. Även bruna bönor ingick i studien.Har farit runt i många butiker i
    närområdet. De har ej hela korn längre. Var kan jag köpa hela korn? Bor mellan Lund och Malmö.
    Tacksam för hjälp!
    Med vänlig jäsning
    Eva Nörler.
    Eva.norler@gmail.com

    Var kan jag jag köpa? Bor i Staffanstorp som ligger mellan Lund och Malmö.
    Tacksam för hjälp!

    Svara
    • Hej Eva! Visst är det bra med hel korn! Tyvärr finns produkten dåligt representerad i dagligvaruhandeln. Mitt tips till dig är att gå till en välsorterad hälsokostbutik och kolla om inte de kan beställa hem produkten till dig.

      Svara
  29. Är helt korn samma som oklippt korn?
    Skall tillverka estnisk blodkorv där detta ingår.
    Med vänlig hälsning, Stefan

    Svara
    • Hej Stefan! Ledsen att mitt svar har dröjt så. Oklippt korn låter som att det ska vara samma sak som helt korn.

      Svara
    • Hej Lillemor! Ica Maxi Göteborg har beställt hem helt korn nu i höst. Annars kan du prova hos välsorterade hälsokostbutiker, te x Gröna Boden, Vasaplatsen 13 eller Fram Ekolivs i Haga.

      Svara
    • Hej Marica! Fråga hos en välsorterad hälsokostbutik, de brukar kunna ta hem våra produkter.

      Svara
    • Hej! Nej, tyvärr. När man gör malt behöver man oskalat korn. I den här förpackningen är kornet skalat och då kan grodden ha skadats. Vi säljer oskalat korn direkt från vår kvarn men bara i mycket stora kvantiteter.

      Annars för att göra egen malt så groddar man korn tills grodden är 1 cm lång. Sedan torkar man i ugn. 80 grader ger enzymatiskt korn, vid 130 grader får man karamellsmak och vid 180 grader smakar det som kaffe. /Jennifer

      Svara
      • Tack för svar! Jag missade att kronen var skalade, det var synd. Jag är en liten bakare och bryggare, så stora kvantiteter har jag ingenstans förvara ):

    • Säkrast hittar du den i hälsokostbutiker. Men vi gör direktleveranser till City Gross i Kalmar, så de skulle ha möjlighet att ta in produkten om du efterfrågar den. Deras telefonnummer är 0480-425900. /Jennifer

      Svara
  30. Var i stockholm, helst norra,solna tex, kan man köpa helt korn? Inte så vanligt? Borde få mycket större plats på matbordet, det svenska riset? MVH Björn

    Svara
    • Håller verkligen med om att korn borde få en större plats i det svenska köket. Gott! Du hittar det förstås i Saltå Kvarnbutiken på Södermalm (Renstiernas Gata 27). Citygross Bromma, Daglivs Fridhemsplan, NK Saluhall, Ica Kvantum Sollentuna Centrum, Sabis Fältöversten är några av de butiker som beställt helt korn. Hittar ingen i Solna tyvärr.

      Svara
      • Hej
        Jag söker helt korn i Bro, Bålsta eller Uppsala
        Med vänlig hälsning

      • Hej! City Gross i Uppsala har köpt in Saltå Kvarns hela korn. Men det var ett tag sedan. Om du vill så kan du ringa dem och kolla om de har några förpackningar kvar, 018-650600 är telefonnumret. Lycka till! /Jennifer

Skriv en kommentar om Korn, helt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig