Saltå Kvarns kornmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl av helt skalat korn. I motsats till vete och råg sitter kornets ytterskal, agnarna, fast runt kärnan och kornet behöver därför skalas innan det mals. Agnarna består till största delen av cellulosa och går inte att äta. Av kornmjöl kan du koka en fantastiskt god gröt och det är också gott till bröd och kex.

Koka gröt – grundrecept
Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

 

Vikt 1,25 kg och 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Fullkornsmjöl av korn*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/340 kcal
Fett3,0 g
varav mättat0,5 g
varav enkelomättat<0,5 g
varav fleromättat1,4 g
Kolhydrat65 g
varav sockerarter0,9 g
Fiber7,6 g
Protein9,2 g
Salt<0,01 g
Niacin5,7 mg36 %*
Kalium350 mg18 %*
Fosfor250 mg36 %*
Magnesium89 mg24 %*
Järn3,5 mg25 %*
Zink2,4 mg24 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå KornmjölSkriv en kommentar

  1. Varför jäser inte kornmjöl? Vad är det för något i kornmjöl som skiljer sig från andra mjöl just för att det inte jäser. Gluten finns ju i kornmjöl men vad är det som saknas

    Svara
    • Hej Kjell! Det är en intressant fråga. Glutenproteinet ser olika ut i olika spannmål. Det gluten som finns i korn och råg kan inte bilda det fina nätverk som glutenproteinerna i vete kan. Och det är nätverket av glutentrådar som gör att luften hålls kvar inne i brödet och det får höjd.

      Svara
  2. Jag har sett ett brödrecept i en engelsk tidning där man använder bl a ale och granary eller country grain flour. Finns det något motsvarande eller liknande mjöl i Sverige? Eller har Saltå Kvarn något som man kan ersätta det med?

    Svara
    • Hej Carin! Vår bagarmästare Manfred svarar så här:

      Country grain flour är ofta en blandning av vete, rostade och/eller mältade flingor mm. Som en bakmix ungefär. Här är förslag på hur du kan göra en egen blandning:

      500 g vetemjöl
      200 g rostade havregryn eller kornflingor (Rostas i ugnen på max 125 grader tills de blir gyllenbruna.)
      100 g rostat rågmjöl (Rostas i ugnen på max 125 grader 30- 45 min.)
      200 g ölandsvete fullkorn
      (Kolla noga vid rostningen så att det inte blir bränt eller smakar bittert.)

      Svara
  3. Hej
    Läste receptet på konrmjölsgröt. måste man blötlägga mjölet först. Använder alltid ert kornmjöl men kokar bara gröten,

    Svara
    • Hej Marie! Blötläggningen gör att näringsämnen frigörs i mjölet och att gröten blir lite mer lättsmält. Men det är inget man måsta göra.

      Svara
  4. Är ert mjöl kallmalt eller upphettas det? Har ni i några tillsatser? Jag är ute efter mjöl som mals på gammaldags vis.

    Svara
    • Åh, du har du hittat rätt mjöl Anna. Vi maler mjölet varsamt på stenkvarn och då blir värmeökningen minimal, det går endast upp en grad i processen. Så det är kallmalet. Och vi använder inga tillsatser i våra mjöl.

      Svara
  5. I vilka Ica- och Coopbutiker (eller andra affärer) kan jag köpa ert kornmjöl. Har inte hittat det i de mat- och hälsokostbutiker jag brukar besöka. Bor i Malmö.

    Svara
  6. Vill sänka mitt kolesterol med kost och äter nu havrekligröt. Korn lär innehålla större mängd beta-glukaner. Har nu köpt korngryn och vill veta om det stämmer? (hittar inte kornmjöl i någon butik)

    Svara
    • Hej Solbritt! Man brukar säga att det behövs 3 gram betaglukaner per dag för att uppnå den kolesterolsänkande effekten. Det motsvarar cirka två portioner havregrynsgröt (två deciliter havregryn) eller en portion gröt av havrekli (en deciliter havrekli). De tre grammen är ett genomsnittsvärde. Samma sak gäller korn, där halten av betaglukaner varierar beroende på sorten (vilken sorts korn). I havre finns betaglukanet i “kliet”, men i korn finns det i kärnan/mjölkroppen.

      Svara
  7. Hej. Har köpt kornmalt men vet ej hur jag ska använda det. Tacksam för tips.Vänligen Margareta

    Svara
    • Hej Margareta! Med enzymatisk kornmalt får du dina degar att jäsa bättre. Bröden får finare färg och saftigare inkråm.
      Passar både till ljusa och mörka bröd. Du kan ta ca 20 gram kornmalt per kilo mjöl.

      Svara
      • Hej!
        Är kornmjöl kornmalt? Jag letar efter ”diastatic malt” ”enzymatiskt malt” . Förstår dock inte riktigt vilken av era produkter som är kornmalt? Är det detta Kornmjölet som är samma sak som kornmalt?

      • Hej Alexander! Kornmalt är mältat korn. Inte samma sak som kornmjöl. Det kan vara lite svårt att få tag på, vi säljer det dock i våra egna butiker om du har möjlighet att besöka någon av dem?

    • Hej Barbro! Kornmjöl har ingen förmåga att jäsa. Så om det ska användas i brödbak måste det också vara med ett glutenbildande mjöl som t ex vetemjöl eller dinkelmjöl. Pannkakor och tunnbröd går fint att göra på kornmjöl. Men om du har kornmjöl i ett recept och vill byta ut det så går det bra att byta mot vilket annat mjöl som helst.

      Svara
  8. Jag har köpt ert kornmjöl förr, men idag när jag bakade med det tyckte det var mycket mer finfördelat. Mal ni det annorlunda nu?

    Svara
    • Hej Viola! De hälsar från kvarnen att det är lätt att malningsgraden varierar lite mellan olika batcher. Det kan mycket väl vara så att ditt mjöl är lite mer finfördelat denna gång. De ska kolla på sina inställningar så att det inte blir lika fint nästa gång. Tack för att du hörde av dig!

      Svara
  9. Jeg plejer at købe Saltå Kvarns dinkelmel – fordi jeg ikke kan tåle hvede. Men nu har min dagligvarebutik kun kornmel, og det har jeg aldrig prøvet. Hvis man ikke kan tåle hvede, men godt kan tåle dinkel, kan man så måske tåle korn?
    Jeg har ikke meget lyst til at prøve mig frem, da jeg har det dårligt længe efter, jeg har spist hvede.
    Venlig hilsen,
    Annette Leleur

    Svara
    • Hej Annette! Om du anser dig tåla dinkelmjöl, som ju är en vetesort, så tror jag inte att du ska ha några som helst problem med kornmjöl. Vänligen, Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Kornmjöl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig