Mandlar anses härstamma från västra Asien. Där växer de fortfarande vilt. Våra mandlar odlas på Sicilien. De har en fin aromatisk smak.
Mandlar har ett högt innehåll av enkelomättat fett och är rika på E-vitamin, järn och kalcium.
Förvara gärna öppnad påse i kylskåp.

Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter!

Enstaka bittra mandlar
Saltå Kvarns mandlar är av en mandelvariant som kallas ”slightly bitter” och har en mer utpräglad mandelsmak. Saltå Kvarns mandlar är odlade på Sicilien och de varianter som man oftast använder i Italien och Spanien smakar annorlunda än de som odlas till exempel i Kalifornien. Det händer också att det finns enstaka bittrare sötmandlar bland mandlarna. Dessa är inte bittermandel, utan sötmandel med bittrare smak. Vår leverantör har gjort analyser av mandlarna för att kontrollera mandlarnas innehåll av det ämne som ger den bittra smaken i bittermandel (det ämne som är farligt) och analyserna har inte detekterat ämnet. Vår leverantör gör även en mottagningskontroll av mandlarna innan de skickas till oss, för att kontrollera mängden bittert smakande mandlar.

 

Vikt: 250g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur. Öppnad påse gärna i kylskåp.
Ursprungsland: Italien

Mandlarna är klimatkompenserade

Läs mer om klimatkompensering

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiska mandlar*

* KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter!

Näringsvärde per 100 g
Energi2550 kJ/600 kcal
Fett52 g
varav mättat4,9 g
varav enkelomättat34 g
varav fleromättat11 g
Kolhydrat13 g
varav sockerarter6,6 g
Fiber7,2 g
Protein20 g
Salt0,1 g
Vitamin E24 mg200 %*
Folsyra59 µg30 %*
Kalcium265 mg33 %*
Fosfor520 mg74 %*
Magnesium280 mg75 %*
Järn5,2 mg37 %*
Zink3,3 mg33 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå MandlarSkriv en kommentar

  1. Hej!
    Jag undviker numer att köpa era mandlar då jag tycker att för många av dem är för bittra.
    Några gånger har jag fått mandlar som är så bittra att det luktar starkt av bittermandel i skåpet under vasken där jag slängt dem (av endast EN mandel) och det har känts som en smärre explosion i munnen när jag smakat på dem.
    Vore bra med lite bättre kontroll tycker jag…

    Svara
    • Hej Petter! Det låter inte bra att de luktar och smakar så starkt som du beskriver. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så hjälper vi dig gärna där med en reklamation. Det jag kan berätta om Saltå Kvarns mandlar är att de är av en mandelvariant som kallas ”slightly bitter” och har en mer utpräglad mandelsmak. De odlas på Sicilien och smakar annorlunda än de som odlas till exempel i Kalifornien. Det händer också att det finns enstaka bittrare sötmandlar bland mandlarna. Dessa är inte bittermandel, utan sötmandel med bittrare smak. Vår leverantör har gjort analyser av mandlarna för att kontrollera innehållet av det ämne som ger den bittra smaken i bittermandel (det ämne som man vet är farligt) och analyserna har inte detekterat ämnet. Vår leverantör gör även en mottagningskontroll av mandlarna innan de skickas till oss, för att kontrollera mängden bittert smakande mandlar.

      Svara
    • Hej Ingabeth! Vår sötmandel är av sorten Tuono. Jag vet inte om den också odlas i Bari.

      Svara
  2. Hej,

    Varför har ni plastförpackningar på alla produkter i denna kategori (nötter mm)? Har det med hållbarheten att göra och i så fall, arbetar ni för att ta fram mindre miljöförstörande förpackningar? MVH

    Svara
    • Hej Stefani! Det stämmer det du är inne på, det är på grund av hållbarheten. Nötter och mandlar innehåller mycket fett och de härsknar lätt om man inte har dem i en tätslutande förpackning. Förpackningsval är viktigt för oss och många av våra förpackningar är gjorda av papper. Men tyvärr fungerar inte dem för just nötter.

      Svara
  3. hej, har eget mandelträd i Toskana,Brukar beskära trädet på hösten. Mandlar som fallit ner utan fruktskal brukar vara mycket tunna och torra men mandlar i uppspruckna frukter blir saftigare och doftar ljuvligt. Hur krossar jag enklast skalet som alltid är stenhårt utan att krossa mandeln? Finns det några bra knep?

    Svara
    • Hej Urban! Vad härligt det låter med ett eget mandelträd i Toscana! Våra mandlar odlas på Sicilien och där skalas de mekaniskt i en anläggning. Så tyvärr har jag inga tips till dig.

      Svara
  4. Hej! Ser att ni skriver att era mandlar inte hettas upp utan är så kallade ”raw”. Många nötsorter måste hettas upp vid skalning för att de annars är för hårda att knäcka. Era mandlar hettas alltså inte upp vid skalning? /Nina

    Svara
  5. Hej! Hörde ett program om mandelodling i Calefornien. Hårresande med tanke på hur mycket vatten mandelträdet behöver och hur det kan påverka vattenförsörjningen i området. Hur är det med vattentillgången där ni köper era mandlar?
    Hälsningar
    Kersti

    Svara
    • Hej Kersti! Ja visst är det förskräckligt! Men våra mandlar odlas på Sicilien och de bevattnas ej.

      Svara
      • Hej. Vi sätter rekommenderade utpriser till de kunder som säljer våra produkter, men det är butikerna som sätter det slutgiltiga priset till er kunder. På vår hemsida säljer vi inte produkter så därav avsaknaden av pris. 🙂

  6. Hej!
    Jag går en bageri- och konditoriutbildning och har en uppgift då jag valt råvaran mandel och behöver förklara skillnaden vad gäller odling, transport och distribution för en ekologisk och en oekologisk mandel. Jag finner det svårt att få ett bra svar när jag söker på nätet. Kan ni hjälpa mig och förklara eran ekologiska mandels livsmedelskedja?
    Tack på förhand // Helena

    Svara
  7. Hej!
    Köpte dessa igår, glad över att de var ekologiska. Men de gick inte att äta – så beska!! Är bittermandel? 🙁

    Svara
    • Hej Viktoria! Oj då, det låter inte bra. Ibland kan det smyga sig med en bittermandel i påsen, men absolut inte flera. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se. Vi är nyfikna på batchnumret och så vill vi ge dig ersättning för ditt utlägg.

      Svara
  8. Hej!
    I vilken del i produktionskedjan kommer mandlarna i kontakt med andra nötter eftersom ni märker dem med att de kan innehålla spår av?

    Svara
    • Hej Roger! Mandlarna packas i en fabrik där vi också packar våra andra nötprodukter. Så det är där som ev kontakt skulle kunna uppstå.

      Svara
  9. Är mandlarna att betrakta som ”raw”? Har de hettats upp eller behandlats på något annat sätt? Kan ni beskriva processen från skörd till butik. Säkert fler matnördar än jag som är intresserad. Skiljer det i hantering mellan ekologiska och konventionella mandlar, förutom vid odlingen?

    Svara
    • Hej! Våra mandlar kommer från Sicilien. Direkt efter skörd tas det tunna (gröna) fruktköttet bort. Sedan läggs mandlarna (med det hårda skalet fortfarande på) ut i solen och torkas i två till fyra dagar, beroende på väder. Det hårda skalet behålls på tills dess att mandlarna ska skalas och skickas iväg. Så gör man för att mandlarna håller mycket bra när de “ligger i sin egen förpackning”. Våra mandlar är inte upphettade utan är så kallade “raw”. Vänligen /Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Mandlar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig