Saltå Ölandsvetemjöl siktat är ett stenmalet, siktat mjöl av ekologisk ölandsvete. Mjölet har hög utmalning vilket gör det både mustigt och aromrikt. Ölandsvete är en gammal kultursort med en något nötaktig smak. Det används som vanligt vetemjöl och är väldigt gott att baka surdegsbröd på. Det passar också fint till pannkakor, våfflor och sockerkaka.

Ölandsvete har en långt och fint strå och ger lite mindre skördar än vanligt vete. Det är ett kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och ett litet prov på 10 gram hämtades ut från fröbanken Nordisk genbank. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag är det en handfull odlare i Sverige som odlar ölandsvete.

Vikt 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Ekologiskt siktat mjöl av ölandsvete*, maltmjöl av korn* (0,1%)

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,5 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrater69 g
varav sockerarter<0,5 g
Fiber2,5 g
Protein12 g
Salt0,1 g

Kommentarer om Saltå Ölandsvetemjöl siktatSkriv en kommentar

    • Hej Gustav! Det är för bakegenskapernas skull. Det långa svaret kommer här:

      I alla Saltå Kvarns mjöl, utom kornmjöl, ingår en mycket, mycket liten andel mjöl av mältat korn. Mältat korn är helt korn som har fått börja gro. Mjöl av mältat korn är alltså helt korn som börjat gro och sedan malts till mjöl. Det är en helt naturlig ingrediens och ingen tillsats. Vi använder mältat korn som ingrediens för att mjölet ska få ett bra falltal. Det mältade hela kornet blandas med det hela vetet, rågen och dinkeln innan malningen. Sedan mals det mältade kornet tillsammans med vete-, råg- eller dinkelkärnan. Andelen mältat korn i det färdiga mjölet är mycket lågt, mellan 0,2 procent och 0,3 procent. Falltal är en av de viktigaste parametrarna för ett mjöl. Det påverkar hur bra det går att baka på mjölet. Om falltalet är för högt kan det ge torrt inkråm på brödet och låga bröd. Man kan också beskriva att falltalet är ett mått på mjölets groningsgrad. Genom att tillsätta mältat korn sänker man mjölets falltal.

      Svara

Skriv en kommentar om Ölandsvetemjöl siktat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig