Quinoa är en ört som härstammar från Sydamerika. Den är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar. Quinoa är en källa till protein, rik på fiber och har lågt innehåll av mättat fett. Den är också fri från gluten.

Quinoa är enkelt att tillaga och fröna är läckert krispiga. Ät den kokt som ris eller blanda i sallader, biffar, soppor mm. Quinoan behöver inte sköljas innan den kokas.

Koka quinoa – grundrecept

Produktspecifikation

 

Vikt: 500g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Bolivia eller Peru

Ingredienser

Ekologisk röd quinoa*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1600 kJ/380 kcal
Fett5,2 g
varav mättat0,6 g
Kolhydrat70 g
varav sockerarter 2,9 g
Fiber9,8 g
Protein12,6 g
Salt0,1 g
Vitamin E2,4 mg20 %*
Vitamin B60,49 mg35 %*
Folsyra184 µg92 %*
Fosfor420 mg 60 %*
Magnesium 180 mg 48 %*
Järn3,9 mg 28 %*
Zink2,4 mg24 %*
Mangan2,0 mg102 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Quinoa rödSkriv en kommentar

  1. Hej, jag har för en tid sedan haft ett paket röd quinoa hemma och minns att jag tyckte så mycket om receptet på baksidan av paketet. Finns det möjlighet att skriva ner receptet till mig? Det innehöll bla zuccini och soltorkade tomater och oliver minns jag. Jag skulle bli så glad. Har tyvärr inte paketet hemma och i butikerna har jag svårt att hitta just den röda quinoa förpackningen…. Vänlig hälsn, Maria

    Svara
    • Hej. Självklart ska du få det, är ju så gott. Vi ska lägga upp det på hemsidan så fler kan njuta av det. Här får du receptet: Röd Quinoasallad 4 port. Skala och skiva en gul lök och skär en zucchini i lagom stora bitar. Fräs i olja tills det blir mjukt. Strimla 8 st marinerade soltorkade tomater och blanda med 5 dl kokt quinoa och de frästa grönsakerna. Tillsätt persilja, oliver och smaka av med salt, peppar och toppa tillslut med riven parmesan. Smaklig spis!

      Svara
  2. Hej!
    Jag blir lite fundersam på att quinoan reser så långt, känns inte så miljövänligt. Dessutom undrar jag över de odlande böndernas villkor och vad den stora efterfrågan gör med deras urgamla odlingstradition lokalt? Går den att odla i norden?

    Svara
    • Hej Elisabeth! Quinoa går att odla i norden och det görs det också. Men inte de stora volymer som vi omsätter. Vi köper vår quinoa från Bolivia. Det är en lång båtresa. Men Saltå Kvarn har valt att årligen räkna ut hur mycket koldioxid alla våra transporter bidrar med. Sedan, som en kompensation för detta låter vi plantera lika många träd som behövs för att koldioxiden ska ätas upp. Dessa träd planteras i Bolivia. Vi har själva varit och besökt odlarna i Bolivia. Då har vi förstått att man lägger undan en del av skörden för eget bruk innan man säljer resten vidare. Läs gärna mer om det här: http://www.saltakvarn.se/om/bakom-smaken/vara-odlare-i-varlden/quinoa-fran-bolivia/

      Svara
  3. Är det lämpligt att frysa in tillagad Quinoa (bulgur, hirs etc.) portionvis för att ta fram vid senare tillfälle ?

    Svara
    • Hej! Röd quinoa finns listat centralt hos Ica och Axfood. Det betyder att butikerna inom de kedjorna kan beställa hem produkten om den efterfrågas.

      Om du uppger var du bor så kan vi också kolla om vi har levererat produkten direkt till någon butik i närheten av dig. /Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Quinoa röd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig