Rågkross är hel fullkornsråg som klippts i bitar. Både kli och grodd finns kvar vilket gör det rikt på fiber. Det är också en källa till magnesium, järn och zink. Rågkross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt men är också jättegott i bröd.

Om du vill använda rågkross i brödbaket så ska den också blötläggas över natten (8-10 timmar) eller så gör du en skållning. Det betyder att du slår kokande vatten över krossen och sedan låter den stå och svälla i minst 3 timmar. Till skållning tar man 1 dl kross och 1,5 dl kokade vatten. Du kan sedan byta ut ca 20 procent av mjölet mot blötlagd eller skållad rågkross. Det ger ett riktigt gott och saftigt bröd.

Gröt på rågkross, 2 portioner: Blötlägg 1 dl rågkross i 4 dl vatten över natten. Koka sedan upp allt och låt småkoka i ca 30 minuter. Salta mot slutet av koktiden.

Vikt 550 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologisk hel råg* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1350 kJ/320 kcal
Fett2,5 g
varav mättat fett< 0,5 g
varav enkelomättat fett< 0,5 g
varav fleromättat fett1,2 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter2,5 g
Fiber14 g
Protein8,2 g
Salt< 0,01 g
Tiamin0,3 mg27 %*
Vitamin B60,35 mg25 %*
Folsyra56 µg28 %*
Fosfor360 mg51 %*
Magnesium110 mg29 %*
Järn3,3 mg24 %*
Zink2,1 mg21 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå RågkrossSkriv en kommentar

  1. Det står på påsen att man kan ersätta ca 20% av mjölet med skållad rågkross vid brödbak. Ska man räkna 20% före eller efter skållning och gäller det volym eller vikt?

    Svara
    • Hej Helene! Du räknar med den färdigskållade eller blötlagda krossen. Om receptet i övrigt är i vikt så kan du räkna i gram, annars i volym.

      Svara
  2. Jag har följt ett recept på rysk limpa. MAn skall där blötlägga ½ dl rågkross i 2½ dl vatten i 12 timmar. Skall man hälla v vatnnet från krossblandningen inna man sätter till det till resten av degen? Jag gjorde inte det och det blev ett väldigt blöt och kladdigt bröd.

    Svara
    • Hej Hans! Jag vet ju inte hur det recept du har följt ser ut. Men jag tror att du ska hälla bort blötläggningsvattnet innan du lägger i rågkrossen i degen.

      Svara

Skriv en kommentar om Rågkross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig