Röda linser är goda i soppor, grytor, pajer och i olika slags vegetariska biffar. De är snabbkokta och behöver inte blötläggas före kokning.

Röda linser har ett högt innehåll av protein och fiber.

Vikt 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiska röda linser*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1350 kJ/320 kcal
Fett1,0 g
varav mättat< 0,5 g
Kolhydrat48 g
varav sockerarter2,4 g
Fiber11 g
Protein24 g
Salt0,1 g
Tiamin0,37 mg34 %*
Vitamin B60,6 mg43 %*
Folsyra433 µg217 %*
Kalium790 mg40 %*
Fosfor375 mg54 %*
Magnesium80 mg21 %*
Järn6,8 mg49 %*
Zink3,1 mg31 %*
Selen11 µg20 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Röda LinserSkriv en kommentar

  1. Blev tipsad på en restaurang att man kunde hälla kokande vatten på linserna istället för att koka dom. Då behåller dom sin fina färg och blir inte mosiga om man vill ha dom i sallad. Räcker det eller måsta man koka dom?

    Svara
    • Hej Jenny! Linserna blir både vackra och goda när man gör så, jag har sett flera restauranger som serverar dem så. Risken är bara att de blir lite svårsmälta och ger problem med gasbildning i magen efteråt. Ju längre man kokar dem desto mer lättsmälta blir de. Man kan prova sig fram, alla är ju olika känsliga.

      Svara
  2. Hej! Är det farligt på nåt sätt att äta röda linser som inte blivit helt mjuka när jag kokat dem (de är lite ”knapriga”)?

    Svara
    • Hej Pernilla! Nej, det är inte farligt. Men var lite uppmärksam på hur det känns i magen. Linserna blir betydligt mer lättsmälta om de får koka tills de blir riktigt mjuka.

      Svara
  3. Hej!
    Enligt näringstabellerna förlorar kokta röda linser mer än hälften av proteinet. Kan man minska den förlusten på något sätt?

    Svara
    • Hej Lena! Egentligen förlorar linserna inte så mycket protein utan det som händer när du kokar dem är att de tar upp vatten och blir större. De väger mer och därför blir andelen protein lägre när man redovisar i vikt. Näringsvärdena alltid lägre hos tillagade produkter än torra. Det är samma sak för ris, pasta och bönor.

      Svara
  4. Hej, jag brukar hälla linser i en burk och hälla i måttligt med vatten så de täcker linserna, vattnet börjar bli grått och då håller jag ut det och börjar sedan koka, detta vatten som blir grått som jag häller av? Kan det vara näring från de röda linserna? Ska man koka de direkt istället? Näringsmässigt dårå!

    Svara
    • Hej Filip! Just röda linser går att koka utan blötläggning. Men, blötlägger du precis som du gör minskas koktiden och linserna blir mer lättsmälta. Blötläggningsvattnet ska du hälla bort.

      Svara
    • Hej Sara! Våra bruna bönor är från Öland, annars kommer våra övriga baljväxter från andra länder.

      Svara
  5. Hej!
    Jag har hittat ett paket med röda linser hos min far. Bäst före-datumet anger 2014. Hur är det med röda linsers hållbarhet? Vad kan hända efter bäst före-datumets utgång?

    Svara
    • Hej Viktor! Jag tror inte att det är någon fara med linserna. De innehåller ju nästan inget fett, så risken att de skulle härskna är liten. Prova. Smakar de bra så är det bara att äta dem.

      Svara
  6. Hej, jag har en förpackning röda linser hemma från er. Den är öppnad och gick ut för ett par år sedan. Jag undrar nu om linser verkligen blir för gamla eller om jag kan använda dem?

    Svara
    • Hej Eva! Jag tror att det går utmärkt att använda dem. Om du vill kan du ju koka en liten mängd först bara för att kunna provsmaka dem.

      Svara
  7. Hej!
    Jag jobbar på skolkök. Där brukar vi blötlägga liserna över natten för att sedan skölja och göra sallad på morgonen efter.
    Är detta okej? eller bör man koka linserna av hygieniska skäl, bismaker m.m.?

    Mvh

    Svara
  8. Hej
    Stämmer det att en del av era produkter kommer från Kina (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/ekologisk-odling-tar-fart-i-miljokrisens-kina_4389549.svd)? Ifall det är fallet hur tror ni era kunder tycker om det, däribland jag själv? Gör ni egna tester för att kolla att produkterna inte innehåller några farliga ämnen? Jag kan säga för min egen del så skulle jag aldrig köpa en mat produkt från Kina. Tyvärr så är det inte alltid tydligt var produkten kommer ifrån.
    Tack på förhand
    Hampus

    Svara
    • Hej Hampus! 4 % av våra produkter kommer från Kina. På våra förpackningar kan du alltid se ursprungsland. Se vår kvalitetschef Åsa Lindeblads text om denna fråga:

      Vi behandlar våra leverantörer i Kina som våra övriga leverantörer med produkter från andra länder. Vi ställer samma krav på dem alla. När vi tar in en ny produkt gör vi alltid en riskbedömning och i den ingår bland annat att se över och bedöma de risker som finns med produkten (/leverantören/urprungslandet). Vi köper produkterna via en handlare i Europa, dessa handlare besöker odlingarna och företagen som skalar, rensar och sorterar produkterna flera gånger varje år. Tre av oss på Saltå Kvarn har besökt våra leverantörer i Kina. Vi vill också ha långsiktiga relationer med våra leverantörer.

      Oavsett ursprungsland så är principen för den ekologiska kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Analyser tas på varje batch vid leverans till produktionsanläggningen i Kina. Batchen släpps och genomarbetas efter det att den är godkänd. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Vi samlar in analyser från vår handlare. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider och mikrobiologi. Vi gör även själva analyser stickprovsvis.

      Vi har som policy att i största möjligaste mån berätta för våra konsumenter var våra produkter kommer från. Detta är inget som är lagstadgat, utan ett beslut vi har tagit för att ge våra konsumenter så mycket information som möjligt vid köpögonblicket. Därför skriver vi ursprungsland i samband med bäst före märkningen.

      Jag vill slutligen säga att det är svårt att generalisera om ett så stort land som Kina och dess 1,3 miljarder invånare. Det finns stora områden i Kina som är svårt nedsmutsade och där luften, marken och vattnet inte är lämpat för att leva i eller odla mat. Men det finns också områden där marken aldrig har odlats o-ekologiskt och som ligger långt ifrån de områden som är förstörda.

      Vi menar att vi inte handlar med ett land, utan med en leverantör. Genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i Kina. Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – det vill säga dess innehåll av tungmetaller, smak, utseende, innehåll av främmande föremål eller innehåll av bakterier.

      Ett exempel är linfrön som vi under lång tid har köpt från Kina. Där har vi länge letat efter svenska alternativ. När vi har skickat de svenska ekologiska linfröna på analys har värdena för kadmium varit mycket högre i de svenska linfröna än vi någonsin fått i analyserna av de kinesiska linfröna. Nu köper vi linfrön från Kazakstan. Ett annat exempel är solroskärnor där vi jämfört kvaliteten på solroskärnor med olika ursprung och valt kinesiska på grund av deras mycket högre kvalitet bland annat i smak och utseende.

      Vi letar kontinuerligt efter alternativ till de produkter som odlats i Kina. Både i Sverige och i andra länder. Svårigheten är att det handlar om många olika aspekter – varav några som man kanske inte tror är ett problem – rätt mängd, att produkten ska vara bra rensad (inte innehålla skräp eller främmande föremål), se bra ur, ha rätt smak.

      Vår vd brukar prata om att HUR är viktigare än VAR. Med det menar han att vi genom att handla bra ekologiska produkter från andra länder vill vi ge en signal till svenska odlare att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat och på så sätt öka den ekologiska odlingen i Sverige.

      /Åsa Lindeblad

      Svara
      • Hej igen! Våra röda linser köper vi från Turkiet.

  9. Hej,
    Jag har en fråga angående era rödalinser, är dom av rawfood kvalitet dvs är dom någonstans under processens gång upphettade?
    Om så är fallet hur många grader.
    Mvh
    Kristian

    Svara
  10. Hej! Mina nyinköpta röda linser blev inte mjuka trots ihärdigt kokande! Gjorde jag fel som lade dem i en kokande tomatsoppa, eller berodde det på för varm förvaring innan jag köpte dem?

    Svara
    • Hej Gunilla! Det låter konstigt, det är inget som jag känner igen. Vi skulle bli jätteglada om du kunde kontakta oss på info@saltakvarn.se angående detta. Uppge gärna batchnumret på förpackningen så kan vi provkoka linserna vi också. Du kan också få ersättning för dina utlägg för varan.

      Svara
      • Jag har råkat ut för precis samma sak, de fick koka väldigt länge -och så lite till. Trots det var de stenhårda och självklart blev övriga ingredienser sönderkokta. Det blev kompostmat. -Båda gångerna..
        Batch 66

      • Hej Harriet! Det låter väldigt märkligt, vi får undersöka detta. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så att vi kan ersätta dig för dina utlägg.

      • Hej! Har märkt att mycket som kokas i tomatsås inte blir kokt så fort som det brukar. Gäller tex morötter mm. Inget fel på linserna tror jag!!

      • Jo, det tycker jag mig känna igen Cecilia. 🙂

  11. Ni hade en jättegod linssoppa som gjordes med lime, morötter osv tidigare på Er hemsida, men hittar den inte längre.
    Har Ni möjlighet att skicka receptet, eller ännu bättre, lägga upp det igen så att alla kan njuta av det 🙂

    Svara
    • Hej Hans! Jag har letat på vår gamla hemsida efter det recept som du beskriver och hittat det som jag tror att du menar. Kan det vara detta?

      Linssoppa med Citron
      Potatisar, stora 3 styck
      Morötter, stora 3 styck
      Rotselleri 1 liten
      Palsternacka 3 styck
      Gul lök, stor
      1 styck
      Purjolök 1 styck
      Vitlöksklyfta 2 styck
      Grönsaksbuljong 1,5 liter
      Mejram
      1 msk
      Oregano 1 msk
      Röda linser 3 dl
      Vatten 1 liter
      Smör eller olja till fräsning
      Salt och peppar
      Citronklyftor
      Koriander, färsk och hackad
      Crème fraiche

      Gör så här
      Skölj och skala potatis och rotsaker. Skär dem i cm-stora bitar. Skala lök och ansa purjolök samt skär i små bitar. Fräs allt i smör eller olja i en stor kastrull.
      Häll på buljongen och lägg i vitlöksklyftorna, mejram och oregano. Låt koka ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.
      Mixa eller vispa soppan slät. Späd med vatten till lagom konsistens, ca 1 liter. Lägg i de röda linserna och koka försiktigt i ca 10 minuter. Rör om emellanåt och späd med mer vatten om det behövs.
      Smaka av med salt och peppar.
      Servera med citronklyfta och en klick crème fraiche.

      Svara
      • Hej Igen,
        Nej det var inte detta recept.
        Det Ni hade var med följande…(har glömt bort vissa delar av det)

        Morot
        Gul lök
        Ingefära
        Röda linser
        Tomatkross

        Man avslutade med limejuice, kokosmjölk och toppade med persilja.

      • I inlägg från september 2014 sökte en av era kunder (Hans) och ni på Saltå (Jennifer Key) ett av era recept på linssoppa med bland annat lime, kokosmjölk, persilja från er gamla webbsida.
        Sen hjälp från mig nästan 3 år senare (juni 2017) men här kommer det och en länk, där ni även kan hitta fler av era gamla recept och sidor.
        Härligt arkiverade för framtiden.
        Håll till godo.
        MVH Ola

        http://web.archive.org/web/20090802090234/http://www.saltakvarn.se:80/recept/receptblad/SarasLinssoppamedThaismak.htm
        Saras Linssoppa med Thaismak 4 port

        Ingredienser
        Röda Linser 1 dl
        Gul lök 1 liten
        Vitlöksklyfta 1 st
        Morot 1 st
        Curry 1 tsk
        Olivolja 2 msk
        Ingefära, färsk, riven 1 msk
        Krossade tomater 1 burk
        Grönsaksbuljong 1 tärning
        Kokosmjölk 1 burk
        Lime, saft av 1 st
        Persilja efter behag

        Gör så här
        Riv moroten grovt och hacka löken fint.
        Fräs morot, lök och vitlök i oljan tillsammans med curry och riven ingefära.
        Skölj linserna och tillsätt dem tillsammans med krossade tomater och buljongtärningen.
        Låt allt koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Sänk sedan värmen och tillsätt kokosmjölken.
        Smaksätt med saft från lime och strö över hackad persilja.
        Servera med färskt bröd.

  12. Hej!
    Älskar både era röda och gröna linser.
    De röda är så smidiga att bara låta koka med i grytan på slutet.
    Men ibland glömmer jag skölja dem.
    Varför ska de sköljas, kan de vara smutsiga?
    Undrar också om jag vågar använda polentagryn som datumet gått ut okt 2013?
    De smakar helt ok!
    Tack för finaprodukter, synd bara att de är lite svåra att få tag i.

    Svara
    • Hej! Vad roligt att du gillar våra linser! Röda linser behöver du inte skölja, de kan du hälla direkt i grytan. Och jag tror inte att det är några problem att använda dina polentagryn, du märker på smak och lukt om de har blivit dåliga. Med vänlig hälsning Jennifer

      Svara
  13. Älskar verkligen röda linser.. Har det i allt men hur bevarar man den röda färgen o den lite hårda konsistensen.. Bara genom blötläggning? Måste man koka, eller hur kan man göra?

    Svara
    • Hej Marcus! Kul att du gillar våra röda linser! Du har rätt i att de förlorar färg när man tillagar dem, de blir nästan gula när de mjuknar. Om man vill ha kvar den röda färgen och fastheten i linserna kan man testa att koka dem mycket kort, kanske bara 2-3 minuter. De blir ju inte lika lättsmälta då men de behåller både färg och form. Goda blir de också!

      Svara

Skriv en kommentar om Röda Linser

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig