Saltå Kvarns sultanrussin kommer från en ljus druva med fin sötma. Druvorna odlas i västra Turkiet, hjärtat för de ekologiska druvodlingarna. Russinen är soltorkade och osvavlade, vilket gör dem extra söta och aromatiska.
Passar utmärkt till mellanmål, att blanda i gröt och müsli eller i bröd och kakor.

Russinen finns i 250 grams förpackning, 500 grams förpackning samt i små askar med 42 gram. Perfekt att ha i väskan eller till barnens utflykt.

Vikt 250 g, 500 g och 6×42 g

Russinen är klimatkompenserade

Läs mer om klimatkompensering

Läs mer om våra russinodlare i Turkiet:

Att plocka russinen ur kakan

Våra russin från Turkiet

 

Ingredienser

Soltorkade sultanrussin*, solrosolja** (0,3 %)

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1350 kJ/320 kcal
Fett0,5 g
varav mättat< 0,5 g
Kolhydrat69 g
varav sockerarter60 g
Protein3,2 g
Salt0,1 g
Vitamin B60,25 mg18 %*
Kalium750 mg38 %*
Järn2,4 mg17 %'
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå RussinSkriv en kommentar

  1. Hej. Mitt namn är Alva Pleiner och jag arbetar med ett skolarbete om hur russin tillverkas. Från när vindruvorna odlas till hur de färdiga förpackningarna med russin fraktas. Därför behöver jag mycket fakta och information om era produkter. Jag undrar om ni kan svara på frågorna nedan. Tacksam för snabbt svar. Med vänlig hälsning Alva Pleiner.

    På eran hemsida står det att vindruvorna odlas i Kalifornien. Är det där vindruvorna torkas och packas i dess förpackningar? Om inte, var då?

    Vilka länder fraktas russinen till och hur?

    Vad är lokaliseringsfaktorerna för där vindruvorna odlas och för fabriken där vindruvorna torkas och paketeras?

    Hur är arbetsvillkoren för era arbetare?

    Hur ser ni på att vindruvorna är den mest besprutade frukten?

    Svara
    • Hej Alva! Jag ska försöka besvara dina frågor. Våra russin odlas inte i Kalifornien, de odlas i Turkiet. Där torkas de i solen (inte i fabrik), tvättas, sorteras och packas i förpackning. Sedan fraktas de med båt till Sverige. När russinen ska skördas kommer hela familjer för att arbeta med skörden. Alla som kan och vill hjälper till. För dessa arbetare ordnas med bostäder och arbetsvillkoren är goda. Att vindruvor är så hårt besprutade är både läskigt och sorgligt. Små barn får ju ofta russin istället för godis och kan då äta en rätt stor mängd i förhållande till sin kroppsstorlek. Våra russin är ekologiska och helt obesprutade.

      Svara
  2. Enligt Råd&Rön finns det 11 producenter före er som visar bättre produkt gällande halter av gifter. Det finns 11 skäl att inte köpa era russin. Efter att ha sett testet har jag slutat köpa Saltå Kvarn russin.

    Svara
    • Hej! Så här svarar Åsa, vår kvalitetschef på din fråga:

      Jag antar att det är Råg & Rön´s undersökning från 2014 som du har läst.

      Det som man tittade på i undersökningen var:
      • Pesticider (kemiska bekämpningsmedel)
      • Ochratoxin (mykotoxin som är naturligt mögelgift)
      • Aflatoxin (mykotoxin som är naturligt mögelgift)

      Resultaten var:
      Pesticider: Inga
      Ochratoxin: 1,5 µg/kg
      Aflatoxin: < 0,8 µg/kg (inget detekterat) Ochratoxin A är ett mögelgift som bildas av flera olika mögelsvampar och man kan hitta det bland annat i kaffe, spannmål, russin, torkade bönor och kryddor. Det europeiska gränsvärdet för ochratoxin A i russin är 10 mikrogram (µg) per kilo russin. Men precis som med alla gifter eftersträvar man att värdet ska vara så lågt som möjligt. Saltå Kvarn och vår leverantör av russin gör kontinuerligt analyser av ochratoxin A för att kontrollera att halten är så låg som möjligt. För att säkerställa att ochratoxin inte bildas i druvorna handlar det mycket om vad odlaren gör på sin odling – att följa rutiner som man vet minskar risken för att mögelsvampar ska angripa russinen och sedan kunna bilda mögelgiftet. Exempel på förebyggande arbete är bland annat att inte bearbeta jorden efter lövsprickningen, att se till att druvklasarna har bra ”ventilation” och att druvorna mognar så jämnt som möjligt. Torkningen av russinen är också en viktig del för att minska risken för att ochratoxin bildas – att ta bort mögliga druvor, ha en så snabb torkning som möjligt och att undvika regn när russinen soltorkas. Trots förebyggande arbete, så kan ochratoxin A ändå förekomma i russin. En halt på 1,5 mikrogram ochratoxin A per kilo russin är ett lågt värde och långt under gränsvärdet på 10 mikrogram. Saltå Kvarn kommer även i fortsättningen att ha höga kvalitetskrav på våra russin och fortsätta samarbeta med vår turkiska leverantöre av torkad frukt. Vill du läsa om hur våra russin odlas och torkas så finns det mycket information om våra sultanrussin på vår blogg bland annat: https://saltakvarn.wordpress.com/2014/12/10/att-plocka-russinen-ur-kakan/ Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

      Svara
  3. Hej! Köpte sådan KRAV-certifierat russin i små askar med 42 gram för att använda den för att baka surdegsbröd med levain. Enligt receptet ska obehandlad russin blandas med socker, honung och vatten och få stå vid 26-30 grader i 4-6 dygn. Då kan vildjäst som kan finnas på obehandlade frukt (vindruvor, aprikos) multipliceras och jäsa. Efter 4 dygn borde man kunnat se resultat, russinet skulle flytta upp på ytan, ska finnas gasbubblor och ändrad lukt. I mitt fall hände inget sådant, vätskan visade inget tecken på jäsning, russinet log på botten och det värst var att det fanns en koloni av mögel på vätskans yta. Hur kan ni förklara detta?
    För ett tag sedan provade jag jäsningen med ekologiska aprikoser och russin av en annan tillverkare och fick bra resultat.
    Vika av era produkter kan jag använda för jäsning?

    Svara
    • Hej Tilda! Nu har jag rådfrågat Manfred, vår bagarmästare. Han svarar att han oftast använder våra aprikoser och det brukar fungera jättebra. Russin säger han har något sämre jäskraft. Att din vildjäst möglade kan ha flera förklaringar. Något russin kan ha varit övermoget, kontanimation från redskap eller händer eller för att ph-värdet är så högt i vildjästen i förhållande till surdegen.

      Svara
  4. Hej
    I ett inlägg skriver du att den solrosolja ni använder är raffinerad med citronsyra. Jag äter era russin till frukost och har alldeles nyligen fått reda på att jag är intolerant mot citronsyra E330. Är det äkta citronsyra som används eller E330?

    Svara
    • Hej Jeanette! Vid raffinering av ekologisk solrosolja får man inte använda ämnen som man vanligtvis använder vid raffinering av konventionell solrosolja, utan man använder istället citronsyra. Vi har inte några uppgifter kring om det är ”äkta citronsyra” eller om det är citronsyra tillverkad genom svartmögel. Men det är inte tillsatt citronsyra i russinen eller i oljan, så du kan lugnt äta dem.

      Svara
  5. Hej,
    hittade en liknande fråga om varför russinen behandlas med solrosolja. Men varför just raffinerad och inte kallpressad? Raffinerade produkter är inte bra, framförallt när det kommer till ekologin. Detta gör denna produkt till en sämre vara av kvalitet…):
    Borde stå tydligt på förpackningen om vad det är exakt för ingredienser och dessutom blev jag lite lurad att de var av raw-kvalite…

    Svara
  6. Hej

    Ekologiskt odlade russin – betyder det att bekämpningsmedel inte används?
    Tack för svar.

    Mvh Fredrik W.

    Svara
    • Hej Fredrik! Ja, precis. Inga bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts vid odlingen.

      Svara
  7. Hej! Jag har lite frågor om era russin. Först vill jag säga att jag tycker att de är mycket goda och har aldrig blivit missnöjd. Men jag undrar varför det är solrosolja i dem? och det ledder till min nästa fråga, vad det är för solrosolja? är den kallpressad ekologiskt eller är det raffinerad olja? Tack på förhand!

    Svara
    • Hej Ylva! Kul att du gillar våra russin! Solrosoljan sprayas på russinen efter att de har torkats i solen och sedan tvättats. Detta görs för att russinen inte ska försockras och för att de inte ska klumpa ihop sig till en stor klump i förpackningen. Det är väldigt lite olja som behövs för detta, endas 0,3 % utgör oljan i russinasken. Solrosoljan är ekologisk. Den är raffinerad med hjälp av citronsyra. Den är också deodoriserad vilket innebär att man tar bort lukt och smak från oljan genom att destillera den med hjälp av hög temperatur i vakuum och ånga. Inga kemikalier är inblandade.

      Svara
  8. Hej! Imorse öppnade jag och min son en ny 250-grams påse av ekologiska russin för att hälla i müslin. Jag slogs genast av doften som kom ur påsen: diesel! Men sa inget till 8-åringen. Han smakade ett russin men spottade genast ut det och tyckte det ”smakade bensin eller nåt” Jag smakade själv några och de hade en bitter bismak som påminde om något dieselaktigt men även plast. Vad skulle det kunna bero på? Har aldrig hänt förr med Saltås russin. Mvh Eva Ringborg

    Svara
  9. Hej, vid Råd&Röns nyligen geonomförda russintest så påvisas förekomst av Ochratoxin A i Saltå kvarns russin? Hur ställer ni er till det faktum att det påvisas sådant ämne i era russin? brukar ofta köpa era russin, tycker dom är väldigt goda och prisvärda (ofta på extrapris i affärn) men det känns inte så kul att mögelgift finns i dem. Tydligen kan detta ämne uppstå vid bristfällig/felaktig hantering av russinen? tacksam för svar..

    Svara
    • Hej Ingemar! Tack för att du tar upp detta! Vår kvalitetschef Åsa Lindeblad svarar så här på din fråga:

      Tack för din fråga. Jag förstår din oro kring testet om russin och mögelgift.

      Ochratoxin A är ett mögelgift som bildas av flera olika mögelsvampar och man kan hitta det bland annat i kaffe, spannmål, russin, torkade bönor och kryddor. Det europeiska gränsvärdet för ochratoxin A i russin är 10 mikrogram per kilo russin. Men precis som med alla gifter eftersträvar man att värdet ska vara så lågt som möjligt.

      För att säkerställa att ochratoxin inte bildas i druvorna handlar det mycket om vad odlaren gör på sin odling – att följa rutiner som man vet minskar risken för att mögelsvampar ska angripa russinen och sedan kunna bilda mögelgiftet. Exempel på förebyggande arbete är bland annat att inte bearbeta jorden efter lövsprickningen, att se till att druvklasarna har bra ”ventilation” och att druvorna mognar så jämnt som möjligt. Torkningen av russinen är också en viktig del för att minska risken för att ochratoxin bildas – att ta bort mögliga druvor, ha en så snabb torkning som möjligt och att undvika regn när russinen soltorkas.

      Trots förebyggande arbete, så kan ochratoxin A ändå förekomma i russin. En halt på 1,5 mikrogram ochratoxin A per kilo russin är ett lågt värde och långt under gränsvärdet på 10 mikrogram. Saltå Kvarn kommer även i fortsättningen att ha höga kvalitetskrav på våra russin och fortsätta samarbeta med vår turkiska leverantöre av torkad frukt.
      Med vänliga hälsningar
      Åsa Lindeblad

      Svara
  10. Om ni nu marknadsför era russin som ekologiska, vilket innebär att dem ska vara obesprutade borde ju det framgå i varudeklarationen vilket det inte gör!?

    Svara
    • Hej! Att en produkt är ekologisk betyder att den är obesprutad. Inget konstgödsel och inga kemiska bekämpningsmedel får förekomma i ekologiska produkter. Ett vanligt förekommande ämne som används i konventionellt (icke ekologiska) odlade russin och aprikoser är svavel, som frukten behandlas med efter skörd för att förbättra hållbarhet och ta död på skadedjur. Detta förekommer inte i ekologiska produkter, det är t ex därför ekologiska aprikoser är bruna och inte gula, svavlet gör så att mognadsprocessen avstannar, medan ekologiska aprikoser och russin får ligga och torka i solen och då blir bruna av den naturliga oxideringen (jämför när du biter i ett äpple som får ligga en stund, det blir ju brunt).

      Det här blev ett långt svar och jag vet inte riktigt om jag har besvarat din fråga ännu:). Men Jag tror att man kan sammanfatta det som så att ekologiskt betyder att inga gifter får förekomma plus att vi hellre vill fokusera på det fina med produkten, som smak och användningsområde än att prata om gifter som inte känns så trevligt när det gäller mat. /Jennifer

      Svara
      • I innehållsförteckningen borde det stå Ochratoxin 1,5 mikrogram per kilo. Jag trodde att Saltå Kvarn var ett trovärdigt företag som hade koll på sina produkter. Grr.

Skriv en kommentar om Russin

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig