Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman. De har en mild nötaktig smak och kan också användas i stället för nötter i många rätter. De är rika på protein, mineraler och vitaminer och har hög halt av nyttiga fettsyror, bl a Omega-6.
Solroskärnor kan användas i bröd, kakor och frukosträtter. Naturella eller rostade är de jättegoda i sallader och wok.

Vikt: 400 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras gärna i kylskåp.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Ingredienser

Ekologiska Solroskärnor

Näringsvärde per 100 g
Energi2450 kJ/580 kcal
Protein23 g
Kolhydrat13 g
varav sockerarter1,7 g
Fett50 g
varav mättat5,2 g
varav enkelomättat9,5 g
varav fleromättat32,7 g
Kostfiber6 g
Natrium3 mg
Vitamin E28 mg234 %*
Tiamin2,3 mg209 %*
Järn6,8 mg49 %*
Magnesium355 mg95 %*
Zink5,1 mg51 %*
* % av RDI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå Solroskärnor

nödvändig

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

  1. Från vilket land kommer solroskärnorna, jag handlade 3 säckar 25kg. men inget ursprungland på säckarna, bageriet är i Ekenäs i Finland, tackar för svar.

    Svara
    • Halloj i Finland! Finner du någon information på säckarna? På våra säckar ska det finnas både batchnummer och ursprungsland. Men om du har köpt in dem i år så kommer de antingen från Kina eller från Ukraina.

      Svara
  2. Kina var ursprungsland, vilket tyvärr resulterar i att vi slutar köpa dessa. Nej, sk. KRAV-sertifiering i länder som Kina tror ja inte mycket på…

    Svara
    • Hej!
      Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga:
      Oavsett ursprungsland så är principen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Utöver KRAVs regler har vi ett eget kvalitetsarbete som innebär att vi själva gör kontroller och bedömningar av våra leverantörer på plats. Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

      Svara
  3. Upptäckte just att både Solroskärnor som Linfrö från Saltå Kvarn har Kina som ursprungsland. Känner oss mycket besvikna och kommer omedelbart sluta köpa dessa produkter. Har ingen som helst tilltro till KRAV regler etc i Kina, tyvärr smutsar detta även ner varumärket Saltå Kvarn, tråkigt. Med vänlig hälsning / Per

    Svara
    • Hej Per! Vår kvalitetschef Åsa Lindeblad svarar dig så här:

      Hej Per,
      Vi har som policy att i största möjligaste mån berätta för våra konsumenter var våra produkter är odlade. Detta är inget som är lagstadgat, utan ett beslut vi har tagit för att ge våra konsumenter all information som vi tycker man ska få när man väljer att köpa eller inte köpa en produkt. Därför printar vi ursprungsland i samband med bäst före märkningen. Varför vi inte trycker det på själva förpackningen är för att ursprungslandet kan variera. På vissa produkter är det svårt att skriva ursprungsland (till exempel när produkten består av flera ingredienser, bland annat juice), då har vi valt att lägga ut information på vår hemsida under respektive produkt. Vissa produkter köper vi alltid från ett och samma ursprungsland. Då trycker vi informationen på förpackningen tillsammans med all övrig information. Exempel på dessa produkter är ris, balsamvinäger, fikon, aprikoser, olivolja och russin.

      Vi har cirka 140 produkter som vi importerar från andra länder. 25 av dessa produkter kan vara odlade i Kina. Utöver de 140 produkterna som vi importerar har vi närmare 80 produkter som vi tillverkar i vår kvarn och mellan 25 till 30 olika bröd och bullar som bakas i vårt bageri.

      Vi menar att vi inte handlar med ett land, utan med en leverantör. Genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i världen (även i Kina). Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – det vill säga dess innehåll av tungmetaller, smak, utseende, innehåll av främmande föremål eller innehåll av bakterier. Vi letar kontinuerligt efter alternativ till de produkter som odlats i Kina. Både i Sverige och i andra länder. Svårigheten är att det handlar om många olika aspekter – varav några som man kanske inte tror är ett problem – rätt mängd, att produkten ska vara bra rensad (inte innehålla skräp eller främmande föremål), se bra ur, ha rätt smak. Ett konkret exempel är när vi letat efter svenska linfrön har det varit svårt att hitta de mängder vi behöver samt att få rena linfrön (utan skräp).

      Vår vd brukar prata om att HUR är viktigare än VAR. Med det menar han att vi genom att handla bra ekologiska produkter från andra länder vill vi ge en signal till svenska odlare att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat och på så sätt öka den ekologiska odlingen i Sverige.

      Med vänliga hälsningar
      Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn

      Svara
  4. Var får man tag på storpack av solroskärnor, sesamfrön och linfrö?

    Svara
    • Hej! Solroskärnor finns i 2,5 kilosförpackning och linfrö finns i 1 kg. Båda dessa kan du hitta i våra butiker, antingen på Renstiernas gata 27 i Stockholm eller här hos oss på Saltå Kvarn i Järna. Bor du inte i Stockholm så kan du kolla med en välsorterad hälsokostbutik, de kanske kan ta hem produkterna till dig. Det finns även ännu större förpackningar av linfrö och solroskärnor, men dessa kan man bara beställa till storkök och bagerier. Sesamfrö har vi än så länge bara i konsumentförpackning. Vänligen /Jennifer

      Svara
  5. Undrar om solrosfröna är så kallad ”raw” eller är dom värme behandlad på något sätt, är ute efter råa solrosfrö.

    Svara