Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman. De har en mild nötaktig smak och kan också användas i stället för nötter i många rätter. Solroskärnor har ett högt innehåll av fleromättat fett och är rika på vitamin E, magnesium, järn och zink.
Solroskärnor kan användas i bröd, kakor och frukosträtter. Naturella eller rostade är de jättegoda i sallader och wok.

Vikt: 400 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras gärna i kylskåp.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiska solroskärnor*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi2500 kJ/590 kcal
Fett50 g
varav mättat5,2 g
varav enkelomättat9,5 g
varav fleromättat33 g
Kolhydrat13 g
varav sockerarter1,7 g
Fiber6,0 g
Protein23 g
Salt< 0,01 g
Vitamin E28,1 mg234 %*
Folsyra60 µg30 %*
Järn7 mg49 %*
Zink5,1 mg51 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå SolroskärnorSkriv en kommentar

  1. Vad är det för skillnad mellan skalade solroskärnor man köper till fåglar och de som används i matlagning?

    Svara
    • Hej Maud! Jag vet inte riktigt. Ofta har ju solroskärnor som ska vara till fågelmat det yttersta svart-vita skalet kvar. Våra solroskärnor är inte behandlade på något sätt, bara skalade.

      Svara
  2. Hej Saltå Kvarn,

    Jag kontaktar er eftersom jag blev väldigt konfunderad över något som jag upptäckte på undersidan (av alla ställen!) på en av era förpackningar. För det första så känns undersidan av en förpackning som ett märkligt ställe att trycka ursprungsland på, jag upplever det som om man försöker dölja ursprung när man väljer att göra så och om inte annat så dröjde det ett tag innan jag i alla fall lyfte på det där paketet. Det jag har upptäckt är att när jag köper solroskärnor av er så köper jag kinesiska sådana. Kinesiska? Min första reaktion är att det måste finnas kvalitativa ekologiska solroskärnor närmare Sverige och efter en del efterforskningar så kan jag konstatera att visst gör det det.

    Jag blir irriterad när jag går in på er hemsida för att se hur transparanta ni väljer att vara när det kommer till att informera era kunder om vilka länder ni köper in mat ifrån och hittar inte Kina som ett exempel. Hur kommer det sig? Jag upplever att det låter bättre med råsocker från Brasilien än solroskärnor från Kina och utgår ifrån att ni gjort samma bedömning.

    Tryck med ursprungsland Kina på undersidan av förpackning + att Kina inte nämns som ett exempelland på hemsidan = ger mig en dålig känsla.
    Den dåliga känslan jag känner baseras främst på att när jag väljer bland era förpackningar i butiken och läser på er hemsida så får jag en bild av ett svenskt företag som månar om svensk livsmedelsproduktion i första hand och som vill uppmana sina köpare till att göra skillnad med sina matval. Jag vill inte stötta kinesisk livsmedelsproduktion när det handlar om en råvara som finns i Europa och även om jag måste söka mig utanför Europa så är Kina inte mitt förstahandsval, och jag tror fler känner likadant.

    Jag förväntar mig inget svar av er och absolut inget copypaste-svar om nödvändig import av ekologiska solroskärnor från Kina för att säkerställa kvalitet, klimatkompenserade transporter som gör det okej att importera från Kina eller att ni bara ”råkat” välja bort Kina som exempelland på hemsidan. Jag skriver till er för att denna feedback är väldigt väldigt viktig för mig att ge och för att jag tycker att ni förtjänar att veta varför jag kommer att sluta handla era produkter.

    Med vänliga hälsingar,
    Jessica Pelli

    Svara
    • Hej Jessica. tack för ditt mejl och att du ger oss möjligheten att bemöta dina fråga kring detta. Vi beklagar att du upplever att vi försöker dölja ursprunget eller att vi handlar produkter från Kina. För detta är vi väldigt transparenta med men det kan tydligen förbättras ännu mer utifrån dina frågor.

      Gällande ursprunget på förpackningen så är det så att vi har inget ansvar att skriva ut detta, men vi har som policy att i största möjligaste mån berätta för våra konsumenter var våra produkter kommer från. Detta är inget som är lagstadgat, utan ett beslut vi har tagit för att ge våra konsumenter så mycket information som möjligt vid köpögonblicket. Därför printar vi ursprungsland i samband med bäst före märkningen, och på just solroskärnorna är denna placerad under förpackningen av trycktekniska skäl. Varför vi inte trycker det på själva förpackningen är för att ursprungslandet kan variera. Vissa produkter köper vi alltid från ett och samma ursprungsland. Då trycker vi informationen på förpackningen tillsammans med all övrig information.För att nämna några, kvarnprodukter som alltid är från Sverige, Torkad frukt från Turkiet, pasta Italien.

      Saltå Kvarn har importerat ekologiska och KRAV-certifierade produkter från Kina under 14 år. Vi har under lång tid samarbetat med ett företag i Tyskland som i sin tur köper produkterna från Kina. Företaget i Kina har lång erfarenhet av ekologisk odling och produktion och var det första företaget i Kina som började med ekologiska produkter. Flera av oss har också rest till Kina och besökt produktionsanläggningar och träffat odlare.

      Det framgick inte riktigt vad det är med Kina som du ifrågasätter så du får några olika svar här.
      Vi handlar ekologiska produkter från en leverantör och från de som odlar produkterna, inte ett land. Därför tycker vi inte, utifrån våra värderingar, att det är fel att handla med företag i et land som Kina. Många undrar också om transporterna. Det är långt från Kina till Sverige. Här tycker vi att det är viktigare HUR man odlar är viktigare än VAR man odlar. Grunden för vårt ställningstagande är att Saltå Kvarn menar att odlingsmetoderna oftast ger mycket större avtryck på miljön än vad transporterna gör. Om transporterna sedan kan ske på ett så bra sätt som möjligt – företrädelsevis med båt – kan det berättiga en lång färdväg från odlare till ätare. Och om det finns en efterfrågan på en produkt skickar det signaler till odlare på närmare håll att satsa på denna gröda om det är möjligt.

      På vår hemsida har vi många sidor och även på vår blogg där du kan läsa mer om detta. Och det är verkligen inte något vi försöker dölja men återigen ska vi titta över att göra det ännu enklare att hitta. Och mejla oss gärna om du har fler frågor på info@saltakvarn.se
      http://www.saltakvarn.se/hur-ar-viktigare-an-var/
      http://www.saltakvarn.se/2016/03/17/mat-fran-hela-varlden-eller-hur-ar-viktigare-an-var/
      http://www.saltakvarn.se/2016/03/30/mat-odlas-av-manniskor/
      http://www.saltakvarn.se/2016/03/21/i-en-galax-langt-langt-borta/
      http://www.saltakvarn.se/2016/04/21/solrosen-ett-litet-universum-av-blommor/

      Svara
  3. Jag har reagerat på att flera av era produkter kommer från Kina, men efter att ha läst denna tråd vill jag ge stort beröm till er för ett bra kvalitetsarbete och kommunikation kring denna! Men det jag funderar mest över är transporter, det känns inte bra att importera mat från Kina som går att odla på hemmaplan. Hur sker transporter och hur ser ni på den miljöpåverkan de har? Tack på förhand!

    Svara
    • Tack för fina ord Olle! Kina ligger långt bort. Transporterna därifrån görs alltid på båt. Varje år räknar vi ut hur mycket koldioxid alla våra transporter har bidragit till. Sen betalar vi en organisation för att de ska plantera lika många träd som behövs för att den mängden koldioxid ska ätas upp. Detta kallas för klimatkompensation. Men vi värdesätter såklart också svensk ekologisk odling, all vår spannmål vi köper till kvarnen är odlad i Sverige. Vi för regelbundet samtal med svenska odlare av linfrö, bovete och bönor men än så länge har vi inte hittat någon som kan leverera de volymer och den kvalitet vi behöver. (Förutom våra bruna bönor som kommer från Öland!)

      Svara
  4. Hej undrar varför solroskärnor blir gröna i matbröd.Händer nästan alltid efter att man fryst limpor tex Ser inte så aptitligt ut TAcksam för svar.

    Svara
    • Hej! När solroskärnor reagerar med bikarbonat blir de gröna. Jag gissar att det är det som händer i ditt bröd. Det är inget farligt men kanske inte alltid så önskvärt. Om man bakar med jäst (istället för bakpulver) händer inte detta.

      Svara
    • Hej Ann! Nej, det brukar vi inte rekommendera, solroskärnorna går fint att äta precis som de är. Men blötläggning gör dem än mera lättsmälta.

      Svara
    • Hej Elin! Tack själv! Menar du solroskärnor för sådd? Det säljer vi tyvärr inte.

      Svara
      • Hej! Jag följer frågan om kadmium i solroskärnor och tycker inte jag hittar svar på det i länken ni publicerat som svar på just den frågan. Dels finns inget gränsvärde för kadmium i solroskärnor om jag förstått det rätt, det blir lite missvisande i texten. Eller har jag läst på fel ställe? Var kommer era solroskärnor ifrån? Är det alltid samma leverantör? Eller plats? Mäter ni alltid kadmiumhalten i solroskärnor eller endast ibland? Vad ligger halten på? Redovisas resultatet? Jag äter mycket solroskärnor och känner mig orolig om jag inte drar ner. Nu vill jag hitta ett varumärke som arbetar helt transparent och berättar allt de vet om kadmium i sina produkter.

      • Hej Emma! Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga:
        Feta frön, som till exempel solroskärnor, har en ökad benägenhet att ta upp kadmium från marken. Beroende på hur mycket kadmium som finns tillgängligt i marken där grödan odlas, så tar grödan upp olika mycket kadmium. Hur mycket kadmium som finns i marken beror på berggrunden, men även på tidigare verksamhet på platsen och vad man gödslar med. I ekologisk odling är det inte tillåtet att använda konstgödsel. Konstgödsel kan ibland innehålla kadmium.

        Saltå Kvarns naturella solroskärnor odlas i Kina och de kommer från en och samma leverantör. Vi har provat många olika ursprungsländer på solroskärnor och vi tycker att de kinesiska har hög kvalitet och mycket god smak. Vårt krav på de solroskärnor vi köper in är att de maximalt får innehålla 0,1 milligram (mg) kadmium per kilo. Det motsvarar 0,1 mikrogram (µg) per gram. Vi begär in analyser från vår leverantör och gör stickprover ibland. Vi analyserar inte varje parti.

        Det finns inga gränsvärden inom EU för kadmium i solroskärnor. Livsmedelsverket ger inte heller några rekommendationer kring ”maxdos” av solroskärnor. De brukar ofta framhålla vikten av att äta varierat, precis som deras representant gjorde i reportaget i Plus (som sändes på TV för några veckor sedan).

  5. Hej. Gjorde grönsakssoppa igår, morötter, brockoli, potatis, rösbettor etc.. Hade inga linser så jag tog Solroskärnor, istället.. Långkok på 2tim..
    * Blev en konstig lukt, unken smak som vi inte fattat Varför!?..
    Fråga: Vi tror att Solroskärnorna påverkade soppan, – Kan det vara så? Att solroskärnor inte kan kokas..
    Tacksam om svar..

    Svara
    • Hej Tomas! Vad tråkigt att soppan inte blev bra. Vi använder våra solroskärnor när vi bakar bröd och det går fint. Så jag tror inte att det kan ha varit dem som påverkade soppan. Men jag hade nog valt att lägga i dem på slutet av koktiden eller ännu hellre rostat dem lätt i en torr stekpanna och haft dem som topping på soppan.

      Svara
  6. Måste tacka för mycket bra och kvalificerade svar på frågor om ursprungsland, gifter etc. Det märks att ni strävar efter god kvalitet! Undrar om något av det ni säljer odlas enligt antroposofiska principer?

    Svara
    • Tack för det. De kretsloppsgårdar som våra svenska ekologiska odlare strävar efter att bli kan man säga är en tanke som kommer ur den biodynamiska odlingen. Att man på gården har ett slutet kretslopp, där man klarar sig på det gödsel som man får från sina djur och att djuren får äta av det som odlas på gården. Vi använder dock inte den biodynamiska märkningen längre på våra produkter (med några undantag) utan lägger istället krutet på arbetet med vår verktygslåda för en bättre planet. Den kan du läsa mer om här: http://www.saltakvarn.se/bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/

      Svara
    • Hej Tori! Jag antar att du menar var våra solroskärnor odlas? Och de odlas i Kina och vi analyserar dem bland annat för arsenik, kadmium och kvicksilver.

      Svara
  7. Har ett recept där det står solrosfrön. Blir inte riktigt klok… Är det samma som solroskärnor? Eller finns det solrosfrön att köpa?

    Svara
      • solros frön sitter tätt i mitten i solrosens blomma,Plockar man ut dom och skalar väck fröskalet på varje frö ,så vips har man solroskärnor i sin hand

  8. Hur ser det ut med halter av aflatoxiner i era solrosfrön?
    Dessa mögelgifter är ju starkt cancerframkallande och skadliga för levern.
    Jag tycker det känns oroväckande att köpa solrosfrön från Kina då jag vet att de haft problem tidigare med höga aflatoxinhalter i diverse livsmedel. Solrosfrön ska även vara en produkt där man bör se upp extra mycket för aflatoxiner.
    Känns också olustigt att EU höjt gränsvärdena för aflatoxiner efter internationella påtryckningar. Här skulle jag vilja kunna köpa en produkt där halterna av dessa gifter garanterat långt under EUs gränsvärden.

    Svara
  9. Hej!
    Innan vi fortsätter att köpa solrosfrön från Kina vill vi veta om giftiga tungmetaller som t ex arsenik, bly, kadmium är kontrollerade och vilka värden som uppmätts.
    Tack på förhand!
    Björn

    Svara
    • Hej Björn! Ja, solroskärnorna kontrolleras och analyser görs av bland annat tungmetaller.
      Den senaste analysen visade följande värden: Arsenik: < 0,05 mg/kg. Kadmium 0,06 mg/kg. Kvicksilver < 0,01 mg/kg.

      Svara
      • Hej igen. Jag kan inte relatera till andra varumärken men ett testresultat som jag hittar ser ut så här: Arsenik: < 0,05 mg/kg. Kadmium 0,06 mg/kg. Kvicksilver < 0,01 mg/kg.

  10. Hej
    Vi äter vegetariskt o därmed mycket bönor o frön. Vi har alltid köpt Saltå Kvarn produkter men upptäckte nyligen att det stod Kina under väldigt många av mina förpackningar. Jag skulle aldrig medvetet köpa mat från Kina så jag slängde allt o köpte nytt från konkurrent till er. Det är ett faktum att de har stora miljöproblem o de har inte varit att lita på när det gäller livsmedel. Det enda jag inte hittat med annat ursprungsland än Kina är solroskärnor. Ni har kommenterat ovan hur ni ser på Kina som producentland så det behöver ni inte upprepa men finns det inte solroskärnor från andra länder än Kina att uppbringa?

    Svara
    • Hej Mari! Så här svarar Åsa Lindeblad, vår kvalitetschef på din fråga:
      Hej, Under 2013 var fyra procent av alla Saltå Kvarns produkter (räknat i kilo) odlade i Kina. I dessa fall har vi gjort ett medvetet val att välja just ursprungslandet Kina. Anledningarna är olika, men för solroskärnor har vi kommit fram till att solroskärnor odlade i Kina smakar mycket bättre, är vackrare och är bättre rensade än de som vi har testat från andra länder. De solrosor som odlas i Europa är oftast en annan typ, där solroskärnorna används till oljepressning.

      Med vänliga hälsningar
      Åsa Lindeblad

      Svara
      • Kina har inte samma synsätt hur vi ser på att hantera kemikalier. Det som är mycket oroande är att fåglarna vägrat i några år att äta solroskärnorna, och det gäller även ifrån andra märken (oavsett eko eller inte) som köpts in (ursprungsland Kina). Detta kan tyda på kemikalier, radioaktiviet, mögel eller annat. Detta borde utredas på nåt sätt.

      • Hej Lotta, vår kvalitetschef Åsa Lindeblad svara så här till dig:

        Kina är ett stort land, lika stort som 20 Sverige (till ytan). I Kina finns områden som är mycket nedsmutsade, men det finns också områden där man aldrig har odlat konventionellt. Jag var på besök i Inre Mongoliet i Kina i slutet av förra året, för att se hur odlingen av våra produkter går till och för att få möta de människor som odlar den mat som Saltå Kvarn säljer. Det var en mycket lärorik resa och jag fick bland annat se odling och skörd av solroskärnor. Oavsett ursprungsland så kontrolleras våra produkter utifrån olika parametrar – bland annat mögel och främmande ämnen (tungmetaller). Jag brukar mata fåglarna på min baksida och i helgen strödde jag ut solroskärnor (ursprung Kina) på marken och fåglarna var lika intresserade av dessa som av den andra fågelmaten. Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

  11. Undrar om solrosfröna är så kallad ”raw” eller är dom värme behandlad på något sätt, är ute efter råa solrosfrö.

    Svara
    • Hej! Solroskärnor finns i 2,5 kilosförpackning och linfrö finns i 1 kg. Båda dessa kan du hitta i våra butiker, antingen på Renstiernas gata 27 i Stockholm eller här hos oss på Saltå Kvarn i Järna. Bor du inte i Stockholm så kan du kolla med en välsorterad hälsokostbutik, de kanske kan ta hem produkterna till dig. Det finns även ännu större förpackningar av linfrö och solroskärnor, men dessa kan man bara beställa till storkök och bagerier. Sesamfrö har vi än så länge bara i konsumentförpackning. Vänligen /Jennifer

      Svara
  12. Upptäckte just att både Solroskärnor som Linfrö från Saltå Kvarn har Kina som ursprungsland. Känner oss mycket besvikna och kommer omedelbart sluta köpa dessa produkter. Har ingen som helst tilltro till KRAV regler etc i Kina, tyvärr smutsar detta även ner varumärket Saltå Kvarn, tråkigt. Med vänlig hälsning / Per

    Svara
    • Hej Per! Vår kvalitetschef Åsa Lindeblad svarar dig så här:

      Hej Per,
      Vi har som policy att i största möjligaste mån berätta för våra konsumenter var våra produkter är odlade. Detta är inget som är lagstadgat, utan ett beslut vi har tagit för att ge våra konsumenter all information som vi tycker man ska få när man väljer att köpa eller inte köpa en produkt. Därför printar vi ursprungsland i samband med bäst före märkningen. Varför vi inte trycker det på själva förpackningen är för att ursprungslandet kan variera. På vissa produkter är det svårt att skriva ursprungsland (till exempel när produkten består av flera ingredienser, bland annat juice), då har vi valt att lägga ut information på vår hemsida under respektive produkt. Vissa produkter köper vi alltid från ett och samma ursprungsland. Då trycker vi informationen på förpackningen tillsammans med all övrig information. Exempel på dessa produkter är ris, balsamvinäger, fikon, aprikoser, olivolja och russin.

      Vi har cirka 140 produkter som vi importerar från andra länder. 25 av dessa produkter kan vara odlade i Kina. Utöver de 140 produkterna som vi importerar har vi närmare 80 produkter som vi tillverkar i vår kvarn och mellan 25 till 30 olika bröd och bullar som bakas i vårt bageri.

      Vi menar att vi inte handlar med ett land, utan med en leverantör. Genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i världen (även i Kina). Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – det vill säga dess innehåll av tungmetaller, smak, utseende, innehåll av främmande föremål eller innehåll av bakterier. Vi letar kontinuerligt efter alternativ till de produkter som odlats i Kina. Både i Sverige och i andra länder. Svårigheten är att det handlar om många olika aspekter – varav några som man kanske inte tror är ett problem – rätt mängd, att produkten ska vara bra rensad (inte innehålla skräp eller främmande föremål), se bra ur, ha rätt smak. Ett konkret exempel är när vi letat efter svenska linfrön har det varit svårt att hitta de mängder vi behöver samt att få rena linfrön (utan skräp).

      Vår vd brukar prata om att HUR är viktigare än VAR. Med det menar han att vi genom att handla bra ekologiska produkter från andra länder vill vi ge en signal till svenska odlare att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat och på så sätt öka den ekologiska odlingen i Sverige.

      Med vänliga hälsningar
      Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn

      Svara
  13. Kina var ursprungsland, vilket tyvärr resulterar i att vi slutar köpa dessa. Nej, sk. KRAV-sertifiering i länder som Kina tror ja inte mycket på…

    Svara
    • Hej!
      Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga:
      Oavsett ursprungsland så är principen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Utöver KRAVs regler har vi ett eget kvalitetsarbete som innebär att vi själva gör kontroller och bedömningar av våra leverantörer på plats. Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

      Svara
  14. Från vilket land kommer solroskärnorna, jag handlade 3 säckar 25kg. men inget ursprungland på säckarna, bageriet är i Ekenäs i Finland, tackar för svar.

    Svara
    • Halloj i Finland! Finner du någon information på säckarna? På våra säckar ska det finnas både batchnummer och ursprungsland. Men om du har köpt in dem i år så kommer de antingen från Kina eller från Ukraina.

      Svara

Skriv en kommentar om Solroskärnor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig