Vetekross framställs av helt fullkornsvete som klippts i bitar. Både kli och grodd finns kvar och den är rik på fiber, magnesium och järn. Vetekross passar bra till gröt och är jättegott i bröd.

Vid brödbak kan 20% av mjölet ersättas av vetekross. Det gör brödet extra gott och saftigt. Koka då vetekrossen utan salt.

Gröt på vetekross 2 portioner: Blötlägg 1 dl kross i 3,5 dl vatten över natten. Koka sedan upp allt och låt småkoka i ca 30 minuter. Salta mot slutet av koktiden.

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiskt helt vete* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1400 kJ/330 kcal
Fett2,5 g
varav mättat fett< 0,5 g
varav enkelomättat fett< 0,5 g
varav fleromättat fett1,1 g
Kolhydrat61 g
varav sockerarter0,7 g
Fiber11 g
Protein10 g
Salt< 0,01 g
Tiamin0,4 mg36 %*
Folsyra43 µg22 %*
Fosfor350 mg50 %*
Magnesium130 mg35 %*
Järn5 mg36 %*
Zink2,3 mg23 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå VetekrossSkriv en kommentar

  1. På förpackningen står det att det ska vara 4dl vatten, samt att koktiden kan variera mellan 5 och 10 minuter. Här läser jag att det bör vara 3,5 dl vatten och en koktid på upp till 30 minuter. Vad gäller?

    Svara
    • Hej Arvo! Vetekrossen behöver koka i 30 minuter. Kan det vara veteflingor som du hittat andra uppgifter om? De kokar klart på 5-10 minuter utan blötläggning innan. Annars måste det ha blivit ett feltryck på vår förpackning.

      Svara
    • Hej Elin! Det spelar ingen roll om du har lock eller inte när du kokar. Blir det för torrt är det bara att fylla på med mera vatten (gärna hett). Däremot tycker jag att resultatet brukar bli bra om krossen får ligga ett tag under lock på eftervärmen när de har kokat klart.

      Svara

Skriv en kommentar om Vetekross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig