Vetemjöl special är ett siktat mjöl av vete som malts på soderkvarn, ett malverk som har valsar av sten. Mjölet har en hög utmalning, drygt tre fjärdedelar av vetekornet ingår. Det gör mjölet extra mustigt och aromrikt.

Vetemjöl special passar särskilt bra till olika sorters ljusa matbröd.

 

Vikt 2 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Tillverkningsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Ingredienser

Vetemjöl*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,6 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat70 g
varav sockerarter1,5 g
Fiber3,1 g
Protein11 g
Salt<0,01 g
Tiamin0,2 mg18 %*
Fosfor125 mg18 %*
* % av DRI (rek. dagligt intag)

Kommentarer om Saltå Vetemjöl specialSkriv en kommentar

  1. Hej. Jag har använt flera olika av era mjölksorter, och varit nöjd. De två senaste gångerna har jag dock blivit mycket besviken när jag köpt vetemjöl special. Det har då funnits skadedjur i påsarna. Senast idag bad jag en butiksanställd öppna påsen i affären och då såg vi en mörk ”mask”
    Mvh Christina

    Svara
  2. hej,
    Innehåller ert vetemjöl special och vanligt vetemjöl askorbinsyra? Jag har förstått att det är väldigt vanligt för att få mjölet att mogna fortare. Det är viktigt för mig att veta då jag misstänker allergi mot syntetisk askorbinsyra. (och även citronsyra).
    Hälsningar,
    Emma

    Svara
  3. Hej. detta finns inte med i icas ordinarie sortiment tydligen men vårt lilla Icanära vill ändå ta in det … finns nån artikelkod eller dyl som jag kan ge dem för att få dem att beställa centralt 🙂

    Svara
    • Hej Ulrika! Det stämmer, vetemjöl special finns bara hos Coop. Om din Ica-butik är direktkund hos oss så kan de beställa produkten, den har artikelnummer 7011 på Saltå Kvarn. Hoppas att det funkar! 🙂

      Svara
  4. Hej! Jag undrar hur ert mjöl kan ha en så lång hållbarhet om det inte finns några tillsatser i det, som t ex konserveringsämne? Eller finns det ”dolda” tillsatser som inte deklareras?

    Svara
    • Hej Tove! Vi bakar med surdeg och långa jästider. Det ger bröd av hög kvalitet och dessutom lång hållbarhet. Några dolda tillsatser har vi aldrig.

      Svara
      • Ok. Nej, vi har inga tillsatser i vårt mjöl heller. Det är tillåtet att ha kemisk askorbinsyra (C-vitamin) även i ekologiskt mjöl. Men det tillsätter inte vi. Ett års hållbarhet är ganska vanligt för mjöl generellt.

    • Hej Quentin! Det finns det. Här är några resultat:
      Kemisk analys (riktvärden)
      Protein (i ts) 11 – 12 %
      Askhalt 0,6 – 0,7 %
      Falltal 240 – 300

      Svara
    • Hej Niclas! Det kan vara för att Vetemjöl special inte finns listat centralt hos Ica, alltså kan butiken inte beställa hem det om de inte handlar direkt från oss. Men på Coop och Citygross finns det med i sortimentet, så prova hos dem istället om du har möjlighet.

      Svara
  5. Hej! Detta är mitt favoritmjöl bland ekologiska vetemjöl special. Men det har varit svårt att få tag på under de senaste månaderna, och nu verkar det vara helt slut i de butiker i Kungsbacka jag brukar handla i. Vad kommer sig detta?

    Svara
    • Hej Johan! Kul att du gillar vårt vetemjöl special! Coop och Citygross har denna produkt i sitt sortiment, så du borde kunna hitta den i någon av de butikerna. Alternativt att de kan ta hem mjölet om du frågar efter det. Lycka till!

      Svara
  6. Hejsan jag har precis blivit frälst i surdegar och bakning. Undrar om det går att beställa ert mjöl för jag bor nämligen i Bollnäs hittar inte bra mjöl någonstans här ”/

    Svara
    • Hej Kim! Vad roligt att du har börjat baka med surdeg! Vårt vetemjöl special finns i sortimentet hos både Coop och City gross. Om de inte har produkten i butiken så kan de beställa hem den. Lycka till!

      Svara
  7. Hej!
    Jag undrar om ni använder E300 askorbinsyra i era mjöl. Pga sjukdom får jag inte ha denna tillsatser och som fransyska kan jag inte tänka mig ett liv utan bröd.

    Tack!

    Svara
      • Ja, vad bra att hittade svar på din fråga när jag var långsam! Vårt mjöl innehåller inga tillsatser alls. Detta är ganska unikt, då till exempel askorbinsyra är en godkänd tillsats även i ekologiskt mjöl. Vänligen / Jennifer

  8. Hej!
    Jag undrar om det är någon skillnad i hur en bröddeg ska hanteras när man använder ert stenmalda vetemjöl special jämfört med ett industribakmjöl med högre proteinhalt? Ska degen bearbetas lika lång tid? Eftersom jag har hört att stenmalt mjöl kan suga upp mer vätska kanske man behöver tillsätta lite mer degvätska än vad som står i recepten? Jag har haft lite svårt att få samma elasticitet i degen och samma luftighet i bröden ett par gånger, och jag misstänker att jag har överarbetat degen genom att alltför slaviskt följa tidsangivelserna i min receptbok.
    Jag tycker mycket om era produkter, för övrigt.
    Bästa hälsningar
    Urban

    Svara
    • Hej Urban!
      En stor skillnad på vårt mjöl mot övrigt mjöl på marknaden är att det är helt utan tillsatser. Askorbinsyra (kemiskt framställd C-vitamin) är en vanlig tillsats även i ekologiskt mjöl. Det fungerar som ett bakhjälpmedel som gör att degen jäser bättre och också går att knåda hårt och länge. Med vårt mjöl ska du vara lite mer försiktig och du behöver inte knåda lika länge. Att sätta en surdeg eller en fördeg är en fördel, då det ger bättre volym och saftigare bröd. Våra bagare brukar tillsätta nyponskalsmjöl till sina degar, det fyller samma funktion som askorbinsyran.

      När det gäller vattenupptagningsförmåga så finns det de som säger att ekologiskt tillsatsfritt mjöl tar upp mer vatten. Men vår kvarnmästare menar att det kan variera mellan olika batcher. Vår bagarmästare Manfred Enoksson hälsar att du är välkommen att ringa till honom om du vill ha mer hjälp med din bakning. Du når honom på 076 8986096. Vänligen/Jennifer

      Svara
  9. Jeg har lige bagt brød med jeres Vetemjøl Special. Jeg er virkeligt imponeret, brødet smager pragtfuldt, det er let og luftigt og jeg kan smage næringsstofferne i melet i modsætning til andre lignende produkter. Spørgsmål: Foran skriver I økologisk, bagpå står der biodynamisk. Hvorfor? Jeg kan ikke tro det er det samme i Sverige. I DK er der andre strengere krav til biodynamisk. Melet er sundere når det er biodynamisk dyrket.
    Tak for et godt produkt, Gitte

    Svara
    • Hej Gitte! Vad roligt att du gillar vårt Vetemjöl special. Tidigare var alla våra kvarnprodukter biodynamiska. Vi har av olika anledningar valt att ta bort Demetermärket från förpackningarna, men det är fortfarande samma mjöl i påsen! Vänligen, Jennifer

      Svara
  10. Hej.
    Jag undrar om ni tänkt igenom vad ni menar med ”högre proteinkvalitet”, d.v.s. om ni menar någonting annat än ”högre proteininnehåll”.

    Vänliga hälsningar Calle

    Svara
    • Hej! Vetemjöl special innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl och det är också styvare och mer tåligt./Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Vetemjöl special

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig