Saltå vetemjöl är ett siktat mjöl av vete som malts på soderkvarn, ett malverk som har valsar av sten. Mjölet har hög utmalning, drygt tre fjärdedelar av vetekornet ingår. Ett mustigt, aromrikt mjöl som ger extra goda bullar, kakor och bröd.

Vill du baka stora ljusa matbröd så kan det vara lämpligt att välja Vetemjöl special.

Vikt 2 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Vetemjöl*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,9 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat72 g
varav sockerarter1,6 g
Fiber3,6 g
Protein8,5 g
Salt<0,01 g
Fosfor111 mg16 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå VetemjölSkriv en kommentar

  1. Jag har just läst en bok om att det moderna vetet är ett av de mest genmanipulerade livsmedlen. Det är främst i proteinet gluten som detta skett. Det har skett i omgångar sedan slutet av 1800-talet. Speciellt den sista fasen från 1970-1980-talet skedde en genmanipulation till 48 kromosomer, då det ursprungliga vetet hade bara 12 kromosomer. Till det finns det tre olika genstammar, i stället för en i det ursprungliga vetet.
    Enligt boken ska detta ”moderna” vete vara en stor fara för hälsan.
    Hur förhåller sig ert vete beträffande denna information?

    Svara
    • Hej Leif! Jag ska ställa din fråga till vår Kvarnchef Lisa. Men hon är på semester i några veckor till så jag får be om att få återkomma till dig.

      Svara
    • Hej Leif, så här svarar Lisa Trolle, som är kvarnchef här på Saltå Kvarn på dina funderingar:

      Det vete som vi använder till vårt vanliga vetemjöl är av det mer moderna slaget. Det stämmer att vete en av världens mest förädlade grödor. Ju längre en växt eller djurart varit domesticerad desto mer förädlad är den och mindre lik sitt ursprung.

      Men kan du ha missförstått det som boken sa? Det vi idag kallar brödvete blev genom en korsning för ca 8000 år sedan en hexaploid (sex genuppsättningar) och fick alltså redan då sina 42 kromosomer. Det som hände på 60-70-talet var att man korsade in en dvärggen i brödvetet så att man fick en högre skörd och kortare strå. Det kortare strået gjorde att vetet klarade att omsätta mer gödsel till kärnskörd utan att det strået vek ned sig, vilket ofta medför kvalitetsproblem. Detta är en del av den sk gröna revolutionen, men antalet kromosomer ändrades inte mig veterligen vid den korsningen.

      Traditionell växtförädling innebär man korsar moderlinjer och faderlinjer och gör urval från den korsningen och fortsätter korsa och göra urval till man fått fram en sort som har de karaktärer som önskats. En process som tar 10-15 år. Det som oftast har efterfrågats av samhället och bönderna är högre kärnskörd och kortare strå, motståndskraft mot växtsjukdomar, lägre risk för axgroning, de senare exemplen är sådant som kan göra att vetet inte kan användas alls till livsmedel eller foder.

      Vill man välja äldre sorter så kommer vi snart lansera mjöl från Öländskt lantvete som är sort slutade odlas på 60-talet och dinkelmjöl som vi haft i vår produktion sedan 2004 är också ett från vete av ursprungligt slag, dock är dessa två också hexaploida. Vi menar att ökad mångfald i hyllan i affären är viktigt eftersom det möjliggör mångfald på åkern. Det jag tror är en del av hälsorisken är att vi äter så mycket av så få olika typer av grödor. Nästan all mänsklig näring kommer från vete, majs och ris idag.

      Med vänliga hälsningar
      Lisa

      Svara
    • Hej Cecilia! Det som skiljer vårt mjöl från många andra, förutom att det är ekologiskt och odlat hos svenska kretsloppsodlare, är att det mals väldigt försiktigt på stenkvarnar. Detta gör att temperaturen på mjölet inte ökar mer än en grad under processen. Mjöl i andra kvarnar blir betydligt varmare. Att mjölet kallmals är gynnsamt för näringsämnena som då inte förstörs. Vi tillsätter heller ingenting till vårt mjöl, det är tex vanligt med tillsatt askorbinsyra i mjöl, även i ekologiskt mjöl.

      Svara
  2. Hej, tillsätter ni extra vetegluten till ert vanliga vetemjöl?Jättetack på förhand!
    Mvh // Malin

    Svara
  3. Hva er skilnaden på vetemjøl och vetemjøl special. Beskrivelsen er like på begge to. Er det ulike sortere hvete? Hva er det med vetemjøl special som gjør det extra bra for lyse brød.

    Svara
      • Hej! Vetemjöl special har naturligt ett lite starkare gluten än vanligt siktat vetemjöl vilket gör att det är gynnsamt att använda då du bakar surdegsbröd eftersom brödet jäser upp bättre.

  4. I mitt recept på ett surdegsbröd står det ”fint fullkornsvetemjöl” . Räknas ert vetemjöl som ett fullkornsmjöl?

    Svara
    • Hej My! Fullkornsmjöl av vete kallas för grahamsmjöl. Till bagerier säljer vi mjöl på säck och då kan man välja mellan grovt och fint grahamsmjöl. Men i konsumentförpackningen som finns tillgänglig i butik är grahamsmjölet lite mitt emellan grovt och fint. Jag tror att det fungerar utmärkt i ditt surdegsbröd.

      Svara
  5. Hej jag har allergi mot askorbinsyra blir utslag på hela kroppen undran om ni har det i ert vetemjöl eller andra mjöldorter

    Svara
    • Hej Yvonne! Vi har inte askorbinsyra i vårt mjöl. Det är helt fritt från tillsatser.

      Svara
  6. Hi, you say in the description that just over three quarters of the grain is included. Does this mean around 75% extraction rate? Or how much would that be? And what are the differences between this and Vetemjöl special exactly?

    Svara
    • Hi Anastasia! Yes, that is correct, 75 % extraction rate. Vetemjöl special contains more protein (more gluten) which helps your bread in the fermentation process. It grows more!

      Svara
    • Hej Kayo! Nej, vi har inga planer på att tillsätta askorbinsyra till vårt vetemjöl. Kul att du uppskattar det!

      Svara
      • Hej, Jennifer!

        Jag hade aldrig tänkt att E500 tillsatts i vetemjöl som vi hade ätit. Jag märkte det precis nyligen.
        Askorbinsyra skrivs C-vitamin men det är troligtvis onaturigt dvs. kemiskt. Kanske GMO?

        När jag var i Japan läste jag några böcker om kemikalier som orsakar alergi och sjukdomar (cancer) så jag försöker att ta bort kemikalier från mat, diskning och tvättning.
        Det är bra för oss och naturen tycker jag.

        Jag är glad att hitta era produkter.
        Ni kan skriva sådan bra information uppe på paketet. ” Utan kemikalier ”, ” 100% svenskt vetemjöl ” osv.

        Riktig mat skapar riktiga kroppar! (^_<)~*

    • Hej Annica! Vi köper vårt vete från svenska ekologiska odlare. I undantagsfall har det hänt att det svenska ekologiska vetet inte har räckt till eller inte riktigt håller måttet (att det inte går att baka på). Då har vi fått komplettera med vete från ekologiska odlingar i soligare länder.

      Svara
  7. Vilka affärer i Uppsala säljer detta vetemjöl? Har kollat Coop konsum entré, hemköp Svava och Coop forum boländerna och ingen av dem har det.

    Svara
    • Hej Lisa! Vi har för närvarande slut på vetemjöl. Men det ska finnas i butik igen om två veckor. Och då ska det finnas hos alla kedjorna.

      Svara
  8. Hej! Jag undrar på om alla beståndsdelar av säden har varit med i malningsprocessen för era siktade mjölor (Finns även grodd med?)

    Svara
    • Hej Magnus! I vårt vetemjöl finns inte grodden kvar. Önskar du ett mjöl där grodden finns kvar ska du välja grahamsmjöl, rågmjöl eller dinkelmjöl fullkorn.

      Svara
      • Hej, jag undrar vilken av era mjölsorter som innehåller minst gluten?

      • Hej Anna! Vi har helt glutenfria mjöl som sojamjöl, bovetemjöl, quinoamjöl och majsmjöl.

  9. Hej! Jag ska baka ”vörtbröd” i veckan, där det i receptet står ”vetemjöl” och ”siktmjöl” (både och) räknas detta som siktmjöl? 🙂

    Svara
    • Hej Markus! Ja, vårt vetemjöl är siktat, så det stämmer in på båda beskrivningarna i ditt recept… 🙂

      Svara
  10. Hej, era mjöl innehåller c-vitamin, askorbinsyra eller nåt annat mjölbehandlingsmemdel för att ge mjölet den rätta bakegenskaper?

    Svara
    • Hej Rebeca! Nej, vårt mjöl innehåller inga tillsatser alls. Du kan själv tillsätta t ex nyponskalsmjöl när du bakar för att få den bakhjälp som annars askorbinsyran ger.

      Svara
  11. Hej!
    Vi är fler och fler som ej tål det vanliga mjölet och brödet som bakas på det, pga hur mjölet behandlats och modifierats. Min fråga till er är om även ni tillför extra gluten i era mjöler och bröd samt om ni tillför någon slags syra (citronsyra eller askorbinsyra.)?
    Har varit i Spanien i en vecka nu och där åt jag mjölprodukter utan några som helst problem. Vore fint om man hade kunnat äta det i Sverige också 🙂
    Med vänlig hälsning Anna

    Svara
    • Hej Anna! Vårt mjöl är helt utan tillsatser. Askorbinsyra är tillåtet i ekologiskt mjöl, men inte heller det tillsätter vi. Vi har heller inga tillsatser i våra bröd eller i några av våra andra produkter. 🙂

      Svara
  12. Hej, Plus i tv ikväll visade bara att de inte läst på något alls om ekologiskt vetemjöl, fy vilket pinsamt bulltest de gjorde. =)

    Svara
  13. Hej!
    Har precis bytt ut vårat mjöl och vill nu bara använda erat. Hur mycket väger 1 dl av t. ex. vetemjölet? Även de andra mjölsorterna saknar jag vikt på. På andra sorter – t. ex. Kungsörnens – så står det att 1 dl motsvarar 60 gram. Är det likadant på Saltås mjöl?
    När jag har bakat matbröd, så stämmer det ibland, men när jag bakade sockerkaka så blev den kompakt och degig. Vad gör jag för fel?
    Med vänlig hälsning
    Monika Nordmark

    Svara
    • Hej Monika!

      Vilket bra val, nu slipper du tillsatser i mjölet! 1 dl av Saltå Kvarns vetemjöl väger 66 g, kanske kan det vara det som spökar för dig?

      Svara
      • Tack för svaret – och visst har jag gjort ett bra val!! På några dl gör det en hel del med vikten och jag hoppas att det är förklaringen till min kompakta sockerkaka.
        Skulle bli glad om jag även fick vikten på vetemjöl special, grahamsmjöl, rågmjöl och råsikt, då jag bakar allt matbröd själv. Tack.
        Mvh
        Monika Nordmark.

      • Vetemjöl special har samma vikt som vanligt vetemjöl, Grahamsmjöl 60g/dl, Rågmjöl 65g/dl och Rågsikt 55g/dl. Lycka till med bakandet! /Jennifer

  14. På paketets innehållsförteckning anges att mjölet innehåller kolhydrat varav en viss mängd är sockerarter. Innebär detta att socker är tillsatt? Om inte, var kommer sockret ifrån?
    Mvh Ingvar Persson

    Svara

Skriv en kommentar om Vetemjöl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig