Saltå vetemjöl är ett siktat mjöl av vete som malts på soderkvarn, ett malverk som har valsar av sten. Mjölet har hög utmalning, drygt tre fjärdedelar av vetekornet ingår. Ett mustigt, aromrikt mjöl som ger extra goda bullar, kakor och bröd.

Saltå vetemjöl är blandat av sorterna Stava (höstvete), Dacke och Qvarna (vårvete).

Vill du baka stora ljusa matbröd så kan det vara lämpligt att välja Vetemjöl special.

Vikt 2 kg och 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Vetemjöl*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,9 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat72 g
varav sockerarter1,6 g
Fiber3,6 g
Protein8,5 g
Salt<0,01 g
Fosfor111 mg16 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå VetemjölSkriv en kommentar

  1. Varför innehåller vetemjöl i 500 g förpackningen maltmjöl av korn? Det gör inte min 2 kg förpackning som jag köpt under 2017.

    Svara
    • Hej Ann! I alla våra mjöl ingår en mycket liten andel mjöl av mältat korn. Så har det alltid varit men först nu när vi gjorde nya förpackningar valde vi att skriva det på påsarna. Mältat korn är helt ekologisk (KRAV-märkt) korn som har fått börja gro och sedan malts till mjöl. Det är en helt naturlig ingrediens och ingen tillsats. Vi använder mältat korn som ingrediens för att mjölet ska få ett bra falltal. Det mältade hela kornet blandas med det hela vetet, rågen och dinkeln innan malningen. Sedan mals det mältade kornet tillsammans med vete-, råg- eller dinkelkärnan. Andelen mältat korn i det färdiga mjölet är mycket lågt, mellan 0,2 procent och 0,3 procent. Falltal är en av de viktigaste parametrarna för ett mjöl. Det påverkar hur bra det går att baka på mjölet. Om falltalet är för högt kan det ge torrt inkråm på brödet och låga bröd. Man kan också beskriva att falltalet är ett mått på mjölets groningsgrad. Genom att tillsätta mältat korn sänker man mjölets falltal. (I kornmjöl tillsätts ingen kornmalt.)

      Svara
  2. Hej!
    Nu är det verkligen dags att Saltå återinför 2 kg vetemjöl så att man kan köpa det i sin närmaste butik. Det ser så löjligt ut med 500 g mjölpåsar. Precis som leksaksverksamhet. Jag hoppas man tar bort den lilla förpackningen helt. Annars säger jag tack och farväl till Saltå. Jag är tvungen att söka något annat mjölalternativ.

    Svara
    • Hej Karin. Vetemjöl 2 kg finns fortfarande i vårt sortiment och från nästa vecka ska det finnas på Ica igen. Be gärna din butik ta in det annars:)

      Svara
  3. Hej!
    Varför ska ICA bestämma att folk måste köpa 500 g mjöl av Saltå? Men de vill väl sälja sitt mjöl och hindra folk att köpa ekologiskt vetemjöl. Jag undrar var ICA har sina veteodlingar.

    Svara
  4. Nu verkar det omöjligt att få tag på vetemjöl i 2 kg förpackning. Den affär där jag handlar har inte längre den så jag har beställt från delitea men nu var det slut där också. Då undrar jag var man kan få tag på det. Saltå införde 500 g påsar och förstörde allt. Löjligt med små påsar.

    Svara
  5. Hej! Verkar vara svårt nu få tag i erat vetemjöl 2kg, jag bor i Sthlm, coop daglivs hade det förut, men nu har dom vetemjöl special och inte det vanliga, cajsa warg har inte heller, var kan man få tag i det i vanlig fysisk butik? Jag skulle tycka det vore bra om coop daglivs på kungsholmen hade det el annan coop, för dom har bra eko, o massor av era andra varor,

    Svara
    • Hej Nadja! Till Coop Daglivs levererar vi direkt, så de skulle lätt kunna beställa hem produkten om du frågar dem. Och från vecka 11 kommer Ica att ha vårt vetemjöl 2 kg i sitt sortiment.

      Svara
      • Oh va bra, att man kan beställa till coop daglivs, ska höra med dom.
        Tack för info!
        //Mvh Nadja

  6. Bästa vetemjölet jag någonsin bakat bullar av! Jag bor i Växjö. Ert vetemjöl i tvåkilospåsar har plockats bort från hyllorna hos Citygross och Ica Maxi grand samarkand. Hos Coop är det okänt. Ica för en miniförpackning. Finns det någon annan återförsäljare som fortfarande för produkten i Växjö eller Jönköping?

    Svara
    • Hej Ulf! Ica har bestämt sig för att ta in vårt 2-kilos vetemjöl igen, det bör finnas på plats i vecka 11.

      Svara
    • Att mjölet är siktat betyder att det är silat, att de större delarna från skalet inte kommer med, utan bara från kärnan. Man kan sikta alla sorters spannmål. Vetemjöl siktat kallas oftast bara för vetemjöl och det kan du köpa hos t ex Ica eller Hemköp.

      Svara
    • Hej Margareta! Om man tar bort glutenet från vetet kvarstår vetestärkelse. Och det är en vanlig ingrediens i glutenfritt bröd. Men det är inget som vi säljer.

      Svara
  7. Bästa mjöl jag provat! Men affärerna har börjat att sälja dom små paketen? Varför och hur kan jag få tag på stora paket igen?

    Svara
    • Hej Madeleine! Roligt att du gillar vårt mjöl! När vi kom ut med en ny mindre förpackning bestämde ICA sig för att ta bort våra större förpackningar ur sitt sortiment. Det är därför de försvinner från deras butiker. Ställ gärna frågan till handlarna om de kan ta in produkten igen. De får då beställa den direkt från oss eftersom den inte längre finns i deras centralsortiment. Men det är många Ica-butiker som får direktleveranser från oss så det är fullt möjligt. Vetemjöl 2 kg finns annars hos Hemköp.

      Svara
  8. Ja man hittar bara små påsar vetemjöl här i karlstad. Hemköp har inga alls stora el små påsar. Ica små bara.ser att flera skrivit om det också. Tråkigt

    Svara
    • Ja, det är synd Ankie. Det enda vi kan göra är att uppmuntra Ica-handlarna att beställa hem mjölet du efterfrågar direkt från oss. Det är det många Ica-butiker som gör redan.

      Svara
  9. Det bästa vetemjöl som ger de godaste bullar man kan äta! MEN nu är det jättesvårt att få tag i 2 kg påsar här omkring Norrköping. Synd!

    Svara
    • Hej Barbro! Roligt att du gillar vårt mjöl. Det är Ica som tyvärr har tagit bort 2 kg-förpackningarna ur sitt sortiment. Du skulle också kunna fråga i din Ica-butik om de kan tänka sig att ta hem vetemjölet till dig. De kan beställa direkt från oss om de vill. Annars finns mjölet också hos Hemköp och jag har sett att det går att beställa från flera webbutiker på nätet. T ex här: https://www.delitea.se/saltå-kvarn-vetemjöl-eko-2kg

      Svara
  10. Hej! Jag hittar nuförtiden bara de små förpackningarna (500 g) av både vetemjöl och rågmjöl på ICA Maxi. Undrar varför tillsätter ni maltmjöl av korn i de små paketen? Och varför säljer ni inte längre de stora (2-1,25 kg) paketen? (jag vill ju helst inte behöva byta märke pga de små paketen) Mvh/Rolf

    Svara
    • Hej Rolf! Det är samma mjöl i båda påsarna som du beskriver. När vi tog fram en mindre storlek på påsen valde Ica centralt att plocka bort våra 2-kiloförpackningar från sitt sortiment. Men de lokala ICA-handlarna bestämmer själva vad de ska sälja i sina butiker och de kan beställa produkter direkt från oss. Så om du vill kan du fråga efter den så borde det lösa sig. Din fråga om maltmjöl är befogad, då vi tidigare inte har skrivit ut det på påsen. Men så här förhåller det sig: I alla Saltå Kvarns mjöler, utom kornmjöl, ingår en mycket, mycket liten andel mjöl av mältat korn. Mältat korn är helt korn som har fått börja gro. Mjöl av mältat korn är alltså helt korn som börjat gro och sedan malts till mjöl. Det är en helt naturlig ingrediens och ingen tillsats. Vi använder mältat korn som ingrediens för att mjölet ska få ett bra falltal. Det mältade hela kornet blandas med det hela vetet, hela rågen och hela dinkeln innan malningen. Sedan mals det mältade kornet tillsammans med vete-, råg- eller dinkelkärnan. Andelen mältat korn i det färdiga mjölet är mycket lågt, mellan 0,2 procent och 0,3 procent. Falltal är en av de viktigaste parametrarna för ett mjöl. Det påverkar hur bra det går att baka på mjölet. Om falltalet är för högt kan det ge torrt inkråm på brödet och låga bröd. Man kan också beskriva att falltalet är ett mått på mjölets groningsgrad. Genom att tillsätta mältat korn sänker man mjölets falltal.

      Svara
  11. Hej.
    Undrar varför blekt och oblekt vetemjöl har samma färg? Ert är väl oblekt vad jag förstår, ser dock ingen skillnad på annat vetemjöl. Varför bleker man i så fall mjöl??
    Med vänlig hälsning,
    Anki

    Svara
    • Hej Anki! Jag tror inte att blekning av mjöl förekommer i Sverige. Men jag har skickat frågan till vår kvarnchef, jag återkommer om hon har någon ytterligare information. Vårt mjöl är i alla fall oblekt.

      Svara
      • Ok. Tack! Ser fram emot ett svar om detta, trodde att det fanns blekta mjölsorter i Sverige. Men det skulle vara intressant att veta varför i hela friden man bleker det??

    • Hej igen! Nu har jag fått svar från Lisa, vår kvarnchef. Hon skriver så här: ”Blekning av mjöl förekommer bl a i USA men inte i Sverige/Europa. Färgen på mjölet påverkas dock av färgen på vetet och hur hög askhalten är. Tex har Ölandsvete och dinkel lite rödaktiga kärnor pga att de innehåller förhållandevis mycket karotenoider och det ger en mörkare färg på mjölet. Syns framförallt på fullkornsmjöler. Att mjöl bleks i USA har rent estetiska skäl misstänker jag.”

      Svara
  12. Jag har just läst en bok om att det moderna vetet är ett av de mest genmanipulerade livsmedlen. Det är främst i proteinet gluten som detta skett. Det har skett i omgångar sedan slutet av 1800-talet. Speciellt den sista fasen från 1970-1980-talet skedde en genmanipulation till 48 kromosomer, då det ursprungliga vetet hade bara 12 kromosomer. Till det finns det tre olika genstammar, i stället för en i det ursprungliga vetet.
    Enligt boken ska detta ”moderna” vete vara en stor fara för hälsan.
    Hur förhåller sig ert vete beträffande denna information?

    Svara
    • Hej Leif! Jag ska ställa din fråga till vår Kvarnchef Lisa. Men hon är på semester i några veckor till så jag får be om att få återkomma till dig.

      Svara
    • Hej Leif, så här svarar Lisa Trolle, som är kvarnchef här på Saltå Kvarn på dina funderingar:

      Det vete som vi använder till vårt vanliga vetemjöl är av det mer moderna slaget. Det stämmer att vete en av världens mest förädlade grödor. Ju längre en växt eller djurart varit domesticerad desto mer förädlad är den och mindre lik sitt ursprung.

      Men kan du ha missförstått det som boken sa? Det vi idag kallar brödvete blev genom en korsning för ca 8000 år sedan en hexaploid (sex genuppsättningar) och fick alltså redan då sina 42 kromosomer. Det som hände på 60-70-talet var att man korsade in en dvärggen i brödvetet så att man fick en högre skörd och kortare strå. Det kortare strået gjorde att vetet klarade att omsätta mer gödsel till kärnskörd utan att det strået vek ned sig, vilket ofta medför kvalitetsproblem. Detta är en del av den sk gröna revolutionen, men antalet kromosomer ändrades inte mig veterligen vid den korsningen.

      Traditionell växtförädling innebär man korsar moderlinjer och faderlinjer och gör urval från den korsningen och fortsätter korsa och göra urval till man fått fram en sort som har de karaktärer som önskats. En process som tar 10-15 år. Det som oftast har efterfrågats av samhället och bönderna är högre kärnskörd och kortare strå, motståndskraft mot växtsjukdomar, lägre risk för axgroning, de senare exemplen är sådant som kan göra att vetet inte kan användas alls till livsmedel eller foder.

      Vill man välja äldre sorter så kommer vi snart lansera mjöl från Öländskt lantvete som är sort slutade odlas på 60-talet och dinkelmjöl som vi haft i vår produktion sedan 2004 är också ett från vete av ursprungligt slag, dock är dessa två också hexaploida. Vi menar att ökad mångfald i hyllan i affären är viktigt eftersom det möjliggör mångfald på åkern. Det jag tror är en del av hälsorisken är att vi äter så mycket av så få olika typer av grödor. Nästan all mänsklig näring kommer från vete, majs och ris idag.

      Med vänliga hälsningar
      Lisa

      Svara
    • Hej Cecilia! Det som skiljer vårt mjöl från många andra, förutom att det är ekologiskt och odlat hos svenska kretsloppsodlare, är att det mals väldigt försiktigt på stenkvarnar. Detta gör att temperaturen på mjölet inte ökar mer än en grad under processen. Mjöl i andra kvarnar blir betydligt varmare. Att mjölet kallmals är gynnsamt för näringsämnena som då inte förstörs. Vi tillsätter heller ingenting till vårt mjöl, det är tex vanligt med tillsatt askorbinsyra i mjöl, även i ekologiskt mjöl.

      Svara
  13. Hej, tillsätter ni extra vetegluten till ert vanliga vetemjöl?Jättetack på förhand!
    Mvh // Malin

    Svara
  14. Hva er skilnaden på vetemjøl och vetemjøl special. Beskrivelsen er like på begge to. Er det ulike sortere hvete? Hva er det med vetemjøl special som gjør det extra bra for lyse brød.

    Svara
      • Hej! Vetemjöl special har naturligt ett lite starkare gluten än vanligt siktat vetemjöl vilket gör att det är gynnsamt att använda då du bakar surdegsbröd eftersom brödet jäser upp bättre.

  15. I mitt recept på ett surdegsbröd står det ”fint fullkornsvetemjöl” . Räknas ert vetemjöl som ett fullkornsmjöl?

    Svara
    • Hej My! Fullkornsmjöl av vete kallas för grahamsmjöl. Till bagerier säljer vi mjöl på säck och då kan man välja mellan grovt och fint grahamsmjöl. Men i konsumentförpackningen som finns tillgänglig i butik är grahamsmjölet lite mitt emellan grovt och fint. Jag tror att det fungerar utmärkt i ditt surdegsbröd.

      Svara
  16. Hej jag har allergi mot askorbinsyra blir utslag på hela kroppen undran om ni har det i ert vetemjöl eller andra mjöldorter

    Svara
    • Hej Yvonne! Vi har inte askorbinsyra i vårt mjöl. Det är helt fritt från tillsatser.

      Svara
  17. Hi, you say in the description that just over three quarters of the grain is included. Does this mean around 75% extraction rate? Or how much would that be? And what are the differences between this and Vetemjöl special exactly?

    Svara
    • Hi Anastasia! Yes, that is correct, 75 % extraction rate. Vetemjöl special contains more protein (more gluten) which helps your bread in the fermentation process. It grows more!

      Svara
    • Hej Kayo! Nej, vi har inga planer på att tillsätta askorbinsyra till vårt vetemjöl. Kul att du uppskattar det!

      Svara
      • Hej, Jennifer!

        Jag hade aldrig tänkt att E500 tillsatts i vetemjöl som vi hade ätit. Jag märkte det precis nyligen.
        Askorbinsyra skrivs C-vitamin men det är troligtvis onaturigt dvs. kemiskt. Kanske GMO?

        När jag var i Japan läste jag några böcker om kemikalier som orsakar alergi och sjukdomar (cancer) så jag försöker att ta bort kemikalier från mat, diskning och tvättning.
        Det är bra för oss och naturen tycker jag.

        Jag är glad att hitta era produkter.
        Ni kan skriva sådan bra information uppe på paketet. ” Utan kemikalier ”, ” 100% svenskt vetemjöl ” osv.

        Riktig mat skapar riktiga kroppar! (^_<)~*

    • Hej Annica! Vi köper vårt vete från svenska ekologiska odlare. I undantagsfall har det hänt att det svenska ekologiska vetet inte har räckt till eller inte riktigt håller måttet (att det inte går att baka på). Då har vi fått komplettera med vete från ekologiska odlingar i soligare länder.

      Svara
  18. Vilka affärer i Uppsala säljer detta vetemjöl? Har kollat Coop konsum entré, hemköp Svava och Coop forum boländerna och ingen av dem har det.

    Svara
    • Hej Lisa! Vi har för närvarande slut på vetemjöl. Men det ska finnas i butik igen om två veckor. Och då ska det finnas hos alla kedjorna.

      Svara
  19. Hej! Jag undrar på om alla beståndsdelar av säden har varit med i malningsprocessen för era siktade mjölor (Finns även grodd med?)

    Svara
    • Hej Magnus! I vårt vetemjöl finns inte grodden kvar. Önskar du ett mjöl där grodden finns kvar ska du välja grahamsmjöl, rågmjöl eller dinkelmjöl fullkorn.

      Svara
      • Hej, jag undrar vilken av era mjölsorter som innehåller minst gluten?

      • Hej Anna! Vi har helt glutenfria mjöl som sojamjöl, bovetemjöl, quinoamjöl och majsmjöl.

  20. Hej! Jag ska baka ”vörtbröd” i veckan, där det i receptet står ”vetemjöl” och ”siktmjöl” (både och) räknas detta som siktmjöl? 🙂

    Svara
    • Hej Markus! Ja, vårt vetemjöl är siktat, så det stämmer in på båda beskrivningarna i ditt recept… 🙂

      Svara
  21. Hej, era mjöl innehåller c-vitamin, askorbinsyra eller nåt annat mjölbehandlingsmemdel för att ge mjölet den rätta bakegenskaper?

    Svara
    • Hej Rebeca! Nej, vårt mjöl innehåller inga tillsatser alls. Du kan själv tillsätta t ex nyponskalsmjöl när du bakar för att få den bakhjälp som annars askorbinsyran ger.

      Svara
  22. Hej!
    Vi är fler och fler som ej tål det vanliga mjölet och brödet som bakas på det, pga hur mjölet behandlats och modifierats. Min fråga till er är om även ni tillför extra gluten i era mjöler och bröd samt om ni tillför någon slags syra (citronsyra eller askorbinsyra.)?
    Har varit i Spanien i en vecka nu och där åt jag mjölprodukter utan några som helst problem. Vore fint om man hade kunnat äta det i Sverige också 🙂
    Med vänlig hälsning Anna

    Svara
    • Hej Anna! Vårt mjöl är helt utan tillsatser. Askorbinsyra är tillåtet i ekologiskt mjöl, men inte heller det tillsätter vi. Vi har heller inga tillsatser i våra bröd eller i några av våra andra produkter. 🙂

      Svara
  23. Hej, Plus i tv ikväll visade bara att de inte läst på något alls om ekologiskt vetemjöl, fy vilket pinsamt bulltest de gjorde. =)

    Svara
  24. Hej!
    Har precis bytt ut vårat mjöl och vill nu bara använda erat. Hur mycket väger 1 dl av t. ex. vetemjölet? Även de andra mjölsorterna saknar jag vikt på. På andra sorter – t. ex. Kungsörnens – så står det att 1 dl motsvarar 60 gram. Är det likadant på Saltås mjöl?
    När jag har bakat matbröd, så stämmer det ibland, men när jag bakade sockerkaka så blev den kompakt och degig. Vad gör jag för fel?
    Med vänlig hälsning
    Monika Nordmark

    Svara
    • Hej Monika!

      Vilket bra val, nu slipper du tillsatser i mjölet! 1 dl av Saltå Kvarns vetemjöl väger 66 g, kanske kan det vara det som spökar för dig?

      Svara
      • Tack för svaret – och visst har jag gjort ett bra val!! På några dl gör det en hel del med vikten och jag hoppas att det är förklaringen till min kompakta sockerkaka.
        Skulle bli glad om jag även fick vikten på vetemjöl special, grahamsmjöl, rågmjöl och råsikt, då jag bakar allt matbröd själv. Tack.
        Mvh
        Monika Nordmark.

      • Vetemjöl special har samma vikt som vanligt vetemjöl, Grahamsmjöl 60g/dl, Rågmjöl 65g/dl och Rågsikt 55g/dl. Lycka till med bakandet! /Jennifer

  25. På paketets innehållsförteckning anges att mjölet innehåller kolhydrat varav en viss mängd är sockerarter. Innebär detta att socker är tillsatt? Om inte, var kommer sockret ifrån?
    Mvh Ingvar Persson

    Svara

Skriv en kommentar om Vetemjöl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig