Bakferment är en torkad surdegsstart som man väcker till liv genom att mata den med mjöl och vatten. Bakferment finns att köpa i Saltå Kvarns egna butiker.

Ingredienser
Dag 1
Bakferment1 msk
Vatten1,75 dl
Vetemjöl50 g
Grahamsmjöl50 g
Dag 2
Vatten 45 grader2 dl
Vetemjöl150 g
Grahamsmjöl150 g
Så gör du

Dag 1: Blanda bakferment, vatten och mjöl, rör om ordentligt. Häll upp smeten på en burk med lock och låt den stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2: Blanda i ytterligare vatten och mjöl och låt stå i rumstemperatur i ett dygn till.

Dag 3: Nu är surdegsstarten färdig och ska förvaras i kylskåp. Hållbar i två månader.

Du kan nu gå vidare och baka surdegsbröd, t ex Manfreds kornbröd.

Ingredienser

 
Dag 1
Bakferment1 msk
Vatten1,75 dl
Vetemjöl50 g
Grahamsmjöl50 g
Dag 2
Vatten 45 grader2 dl
Vetemjöl150 g
Grahamsmjöl150 g

Så gör du

Dag 1: Blanda bakferment, vatten och mjöl, rör om ordentligt. Häll upp smeten på en burk med lock och låt den stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2: Blanda i ytterligare vatten och mjöl och låt stå i rumstemperatur i ett dygn till.

Dag 3: Nu är surdegsstarten färdig och ska förvaras i kylskåp. Hållbar i två månader.

Du kan nu gå vidare och baka surdegsbröd, t ex Manfreds kornbröd.

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/baka-med-bakferment/

    • Hej Lena! Det kanske man kan, men vi säljer det bara i våra egna butiker. Vi har tyvärr ingen näthandel.

      Svara
    • Hej Sven! Så här svarar vår bagarmästare Manfred på din fråga: Vätskan bildas när mikroorganismerna svälter. Rör om och släng hälften. Tillsätt mjöl och vatten så att du får lika mycket igen totalt. Vispa ordentligt. Konsistensen ska vara trögflytande, typ som lava nerför ett berg. Ställ tillbaka i kylen. Mata sen regelbundet, minst en gång i veckan, så att den inte skiktar sig igen. Lycka till och god jul!

      Svara
      • Glömde nämna att surdegsstarten är gjord på bakferment och skall enligt detta recept inte matas?

      • Precis Sven, den här surdegsstarten med bakferment är mer en färskvara som håller i ca 2 månader i kylskåp. Den matas inte.

  1. Använder man bakferment som surdegsstart? Tar man lika mycket och behöver den stå framme för
    att börja bubbla innan den används? Lite förvirrande i o med att den inte ska matas!

    Svara
    • Hej Yvonne! Precis, du blandar bakferment med vatten och mjöl enligt receptet ovan. Sen använder du den precis som en surdegsstart och den behöver inte börja bubbla innan den används.

      Svara
    • Hej Marta! Du kan försöka. Men kolla att jäskraften finns kvar när du tinar upp den. Om det inte är så får du tillsätta lite mer bakferment.

      Svara
    • Hej Eva! En surdegsstart som du har gjort på bakferment behöver du inte mata. Den håller sig ca 2 månader i kylskåpet.

      Svara
    • Hej Kurt! Vi har bakferment i våra butiker. Antingen här på Saltå Kvarn eller på Renstiernas gata 27 i Stockholm. Vi har tyvärr ingen nätförsäljning.

      Svara
    • Hej Torun! Du kan blanda allt i en vanlig skål. Men när den ska förvaras i kylskåp är det bra med en glasburk med lock. Den bör då ha 2/3 volym kvar när du har hällt i surdegsstarten.

      Svara
  2. Undrar om jag kan byta ut grahamsmjölet i receptet bakferment till råg mjöl eller mer vetemjöl?
    Med vänlig hälsning, emma

    Svara

Skriv en kommentar om Baka med bakferment

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig