Vad är väl härligare än att bjuda till bords och ställa fram en stor och ångande soppskål på bordet? Här är ett recept på en klassisk bondsoppa som du gör på säsongens grönsaker, helt korn och bruna bönor. Det hela kornet kokas mjukt i soppan, bönorna kokar du vid sidan av. Den långa koktiden gör att grönsakernas smaker kommer fram på ett fint sätt och soppan får en djup smak. Kornet och bönorna gör att soppan mättar bra men servera gärna ett gott bröd till om du vill. Bondsoppan får ett extra lyft när den toppas med en smakrik gremolata som du gör på citron, vitlök, persilja och lite olivolja.

6 portioner

 

Östersjön – en riktig soppa

Ingredienser
Helt korn2 dl
Bruna bönor1 dl
Gul lök1 st
Purjolök1 st
Smör till stekning
Vatten 1 liter
Grönsaksbuljong2 tärningar
Morötter3 st
Potatis250 g
Zucchini1/2 st
Sparris1 knippe
Salt, peppar
.
Gremolata
Citron, skalet2 st
Vitlök4 klyftor
Persilja, hackad1,5 dl
Olivolja Classico2 msk
Så gör du

Skölj och blötlägg det hela kornet och bruna bönorna i varsin skål med vatten. Låt ligga i blöt minst 8 timmar.

Skala och grovhacka lök och purjolök. Hetta upp en stor kastrull med en klick smör och fräs löken en stund i smöret utan att den tar färg. Tillsätt korn, vatten och buljongtärningar. Låt koka i 30 minuter.

Koka de bruna bönorna i en separat kastrull på svag värme tills de är mjuka, ca 20-50 minuter.

Hacka under tiden ner morötter, potatis, zucchini och sparris i mindre delar. Skär bort den nedersta träiga roten av sparrisen.Tillsätt potatis och morötter när soppan har kokat sina 30 minuter. Koka i ytterligare 15 minuter och tillsätt sedan sparris och zucchini och låt koka i 5 minuter till. Späd eventuellt med mer vatten så att grönsakerna täcks.Ta av soppan från värmen och tillsätt de bruna bönorna. Smaka av med salt och peppar.

Gör gremolatan genom att blanda rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor, finhackad persilja och olivolja. Häll upp bondsoppan i serveringstallrikar och toppa med gremolatan.

Ingredienser

 
Helt korn2 dl
Bruna bönor1 dl
Gul lök1 st
Purjolök1 st
Smör till stekning
Vatten 1 liter
Grönsaksbuljong2 tärningar
Morötter3 st
Potatis250 g
Zucchini1/2 st
Sparris1 knippe
Salt, peppar
.
Gremolata
Citron, skalet2 st
Vitlök4 klyftor
Persilja, hackad1,5 dl
Olivolja Classico2 msk

Så gör du

Skölj och blötlägg det hela kornet och bruna bönorna i varsin skål med vatten. Låt ligga i blöt minst 8 timmar.

Skala och grovhacka lök och purjolök. Hetta upp en stor kastrull med en klick smör och fräs löken en stund i smöret utan att den tar färg. Tillsätt korn, vatten och buljongtärningar. Låt koka i 30 minuter.

Koka de bruna bönorna i en separat kastrull på svag värme tills de är mjuka, ca 20-50 minuter.

Hacka under tiden ner morötter, potatis, zucchini och sparris i mindre delar. Skär bort den nedersta träiga roten av sparrisen.Tillsätt potatis och morötter när soppan har kokat sina 30 minuter. Koka i ytterligare 15 minuter och tillsätt sedan sparris och zucchini och låt koka i 5 minuter till. Späd eventuellt med mer vatten så att grönsakerna täcks.Ta av soppan från värmen och tillsätt de bruna bönorna. Smaka av med salt och peppar.

Gör gremolatan genom att blanda rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor, finhackad persilja och olivolja. Häll upp bondsoppan i serveringstallrikar och toppa med gremolatan.

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bondsoppa-med-helt-korn/

Skriv en kommentar om Bondsoppa med helt korn, bruna bönor och gremolata

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig