Varför ska man blötlägga? Jo, bönor innehåller lektiner som är ett protein som växter har utvecklat för att jaga insekter på flykten och som kan störa näringsupptaget i tarmen. Genom blötläggning och kokning bryts lektinerna ned och oskadliggörs. Olika sorters bönor innehåller olika mycket lektiner. Mest lektiner finns i kidneybönor och sojabönor. Det är därför man ska förvälla groddade sojabönor innan man äter dem. Groddade mungbönor behöver man däremot inte förvälla, då lektinerna försvunnit under groddningen. Lektiner finns förstås också i färska bönor, såsom vaxbönor, brytbönor och bondbönor. Viktigt är att de förvälls ett par minuter innan de äts. Man ska alltså inte ha råa brytbönor i en sallad.

Ingredienser
Till exempel Kidneybönor
Så gör du

Skölj bönorna ordentligt och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i 12-24 timmar. Det brukar passa bra att lägga i blöt på kvällen och koka till middag kvällen efter. Ju längre bönorna ligger i blöt desto fortare går det att koka dem. Röda linser behövs inte blötläggas alls. Gröna linser kan man också koka direkt men de blir mer lättsmälta om man blötlagt först. För gröna linser rekommenderar vi minst 1 timmes blötläggning, men även de kan blötläggas upp till 24 timmar. Koka sedan enligt anvisning på förpackningen. Koktiden varierar med olika sorters bönor.  Röda linser är klara efter några minuter. Gröna linser och mungbönor behöver inte heller så lång koktid (ca 20 minuter) medan t.ex sojabönor får koka 1,5 till 2 timmar. Kidneybönor och sojabönor är särskilt hårdsmälta och därför kan man byta kokvatten efter ca 10 minuters kokning. Det kan man göra med alla bönor om man vill göra dem mer lättsmälta. Har man riktigt känslig mage bör man även skölja bönorna efter kokning. 1 dl torra bönor blir ca 3 dl kokta. Kryddor som passar till bönor är sådana som verkar främjande på matsmältningen såsom kyndel, salvia, timjan och kummin. Bönor tål också starka kryddor som chili och olika sorters peppar. Kokta bönor kan med fördel frysas in och om man tagit sig tid att göra ett bönkok, så fryser man in i lagom stora påsar. Sedan går det snabbt att använda bönorna i olika rätter. Bönor passar i soppor, olika grytor och gratänger eller som tillbehör. Kokta bönor blir jättegoda om man marinerar dem. Marinerade bönor är goda som tillbehör eller i sallader. De håller sig i kylen, max en vecka. Bönor kan också groddas.

Ingredienser

 
Till exempel Kidneybönor

Så gör du

Skölj bönorna ordentligt och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i 12-24 timmar. Det brukar passa bra att lägga i blöt på kvällen och koka till middag kvällen efter. Ju längre bönorna ligger i blöt desto fortare går det att koka dem. Röda linser behövs inte blötläggas alls. Gröna linser kan man också koka direkt men de blir mer lättsmälta om man blötlagt först. För gröna linser rekommenderar vi minst 1 timmes blötläggning, men även de kan blötläggas upp till 24 timmar. Koka sedan enligt anvisning på förpackningen. Koktiden varierar med olika sorters bönor.  Röda linser är klara efter några minuter. Gröna linser och mungbönor behöver inte heller så lång koktid (ca 20 minuter) medan t.ex sojabönor får koka 1,5 till 2 timmar. Kidneybönor och sojabönor är särskilt hårdsmälta och därför kan man byta kokvatten efter ca 10 minuters kokning. Det kan man göra med alla bönor om man vill göra dem mer lättsmälta. Har man riktigt känslig mage bör man även skölja bönorna efter kokning. 1 dl torra bönor blir ca 3 dl kokta. Kryddor som passar till bönor är sådana som verkar främjande på matsmältningen såsom kyndel, salvia, timjan och kummin. Bönor tål också starka kryddor som chili och olika sorters peppar. Kokta bönor kan med fördel frysas in och om man tagit sig tid att göra ett bönkok, så fryser man in i lagom stora påsar. Sedan går det snabbt att använda bönorna i olika rätter. Bönor passar i soppor, olika grytor och gratänger eller som tillbehör. Kokta bönor blir jättegoda om man marinerar dem. Marinerade bönor är goda som tillbehör eller i sallader. De håller sig i kylen, max en vecka. Bönor kan också groddas.

Utskriven 2018-10-16 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bonor-blotlaggning-och-kokning/

  1. Tjena morsning.
    Kan man koka havrekross utan blötläggning och kompensera utan blötläggning med längre koktid ?
    undrar Pralen 🙂

    Svara
    • Hej. Vi säljer endast torkade soyabönor. Vet tyvärr inte hur man gör med färska eller frysta.

      Svara
  2. Om man blötlagt, kokat och fryst in sojabönor. Kan man då ta fram bönorna och laga t.ex en gryta och sedan frysa grytan? Eller blir omfrysta bönor otäcka på något vis?

    Svara
    • Hej. Det går jättebra så länge du är snabb med att kyla ner grytan. När du kokat dina egna bönor så utgår du ju från samma utgångspunkt som när du köper färdigkokta. Lycka till:)

      Svara
  3. Hej, jag har blötlagt kidneybönor i tre dygn och ätit dem råa i en sallad. Är detta dåligt?

    Svara
    • Hej Jonsan! Kidneybönor och andra baljväxter har som ett naturligt överlevnadsskydd för att inte bli uppätna av djur och för att inte gro så fort. Skyddet är en slags bioaktiv komponent som bland annat förhindrar näringsupptaget och gör baljväxterna svårsmälta. Detta kan ge oss människor problem med gaser i magen. Därför är det viktigt att få bort dessa ämnen genom både blötläggning och tillagning. Rekommenderad blötläggning är 12-24 timmar. Ligger de för länge i blöt finns det risk att det utvecklas mögel. Här kan du läsa mer om hur man bäst går till väga: http://www.saltakvarn.se/briljanta-bonor/koka-bonor/

      Svara
  4. Hej!

    Undrar om era vita stora bönor i konserv är preparerade genom blötläggning och kokning eller får man göra detta själv med torkade bönor isåfall?

    Svara
  5. Hej, jag undrar om det stämmer att bönor blir lättare att tåla om man mixar dom? Det gäller om man har känslig mage .

    Svara
    • Hej Barbro. Blötläggning och sköljning gör bönorna mer lättsmälta. Och att hälla bort det första kokvattnet och ersätta med nytt. Man kan till och med skölja bönorna efter att de har kokats om man är mycket känslig. Men att mixa dem tror jag inte gör någon skillnad.

      Svara
  6. Hej, av tidigare kommentarer att döma så bör jag inte använda kokvattnet som blir över när jag kokat mina gröna linser, för där hamnar väl lektionerna??

    Svara
    • Hej Monika! Vissa ämnen hamnar såklart i kokvattnet. Oftast häller man ju bort det när man har kokat bönorna. Men om man kokar bönorna direkt i en soppa så slår man ju inte bort vattnet. Jag skulle säga att ju känsligare mage man har desto noggrannare bör man vara.

      Svara
  7. Hej!
    Jag undrar vad som händer om jag INTE blötlägger bönor (ex, kikärtor, kidney och soja) före kokning. Det beskrivs som att gifter skulle vara kvar. Är det farligt eller skadligt? Vilka ämnen är det som tas upp sämre?

    Svara
    • Hej Klara! Det är inte att rekommendera att hoppa över blötläggningen. Baljväxter har naturliga ämnen i sig för att de ska skyddas mot att ätas upp av vilda djur. Det är dessa som försvinner vid ordentlig blötläggning. Äter man dem kan man få problem med magen, framförallt med gasbildning.

      Svara
  8. Hej!
    Jag undrar om man kan blötlägga gula ärtor för länge? Är det ok att lägga ärtorna i blöt på fredagen, för att sen koka på måndagen?

    Svara
    • Hej M.H! Vi har inte gula ärter i vårt sortiment, så jag kan inte direkt uttala mig om dem. Men, jag tror att man inte bör blötlägga längre än 24 timmar.

      Svara
  9. Hej och tack för era fina Krav-produkter!
    Jag har provat att använda röda och gröna linser i smothie för att få protein och kolhydrater. Jag mixar råa linser med frukt och/eller rotfrukter m m. Bör era röda resp gröna linser blötläggas och/eller kokas innan? Vore mest praktiskt att slippa dessa två moment. Jag har provat utan varken blötläggning eller kokning och det smakar bra, faktum är att det smakar mest av rotfrukter och frukten. Men jag vill inte få i mig skadliga lektiner eller annat.

    Svara
    • Hej Lisa! Vi rekommenderar att du blötlägger och kokar linserna innan du äter dem. De röda linserna räcker det med att du kokar. Lite bökigare förstår jag, men jag hoppas att du få in det på något smart sätt i din smoothierutin. Kanske blötlägga, koka och frysa in i små paket?

      Svara
  10. Hej jag är interserad av lektiner och fytinsyror och andra försvarsämnen i säd, bönor, frön och nötter. Jag undrar hur stor procent dom fortfarande finns kvar efter blötläggning och kokning och mer vetenskapliga fakta på vad som händer vid blötläggning, kokning, groddning och fermentering som jag också läst ska bryta ner försvarsämnen med mjölksyra. Jag tänker ibland att det bästa borde vara att både grodda, koka och fermentera, tex en hummus, för riktigt giftfritt resultat. Har ni någon bra bok att rekomendera i ämnet eller råd om var jag kan vända mig?

    Svara
  11. Hej!
    Försvinner lektinet ur groddade gröna linser också? Och hur många dagar behöver mungbönor och linser groddas för att det ska ha försvunnit?
    Tack på förhand.

    Svara
    • Hej Johanna! Jag kan inte ge dig någon exakt siffra. Men ju längre tid du groddar desto lägre halt av lektiner finns kvar.

      Svara
  12. Hej! Jag skulle uppskatta att få med koktider för tryckkokare i era recept.
    Tack
    Lena S

    Svara
  13. Hej,
    Jag letar efter ett recept som tidigare fanns på kartongen till små, vita, bönor. Jag tror att man kokade bönorna (efter blötläggning) med gul lök, timjan och kanske några droppar olja i vattnet? Hur som helst var receptet enkelt och resultatet gudomligt gott. Nu finns inte denna enkla tillagning på hemsidan – minns jag fel?

    Svara
    • Hej Lottie! Jag har letat efter det recept som du efterfrågar på vår gamla hemsida men jag kan inte hitta det. Jag är osäker på om vi har bytt recept på förpackningen, men jag ska kolla lite till med mina kollegor. Kanske att någon känner igen receptet som du efterfrågar.

      Svara
      • Hej igen,
        Nu har jag åter en kastrull med blötlagda bönor på spisen och letar efter recept på olika sidor och hittar svar på mitt första mail från 1 år sedan!! Trodde jag skulle få ett svar till min mail…..
        Nu undrar jag 1) ska jag ha i gul lök redan vid kokningen? 2) timjan vid kokning?
        Har inte tänkt marinera bönorna utan äta dem som lunch ”au naturel” till paj och charkuterier.

      • Hej Lottie! Du kan ha med lök och kryddor i kokningen om du vill, det ger god smak! Eller så kryddar du upp bönorna efter att de är kokta, det fungerar bra det med.

Skriv en kommentar om Bönor, blötläggning och kokning

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig