Ca 40 st

Få saker blir man så lycklig av som att ställa till med bullbak. Att mäta upp ingredienser, knåda, se degen jäsa och sen känna doften när bullarna är i ugnen är oslagbart. På Saltå Kvarn bakar vi bullarna med fördeg. Den sätter du några timmar innan baket eller dagen innan. Då blir bullarna saftigare och får mycket bättre hållbarhet.

Ät bullar med gott samvete

Ingredienser
FÖRDEG
Mjölk, kall650 g
Vetemjöl900 g
Jäst25 g
.
DEGEN
Fördegen
Smör175 g
Rårörsocker175 g
Havssalt20 g
Ägg3 st
Vaniljsocker1 msk
Kardemumma, nystött 1 tsk
Vetemjöl500-600 g
.
FYLLNING
Smör150 g
Rårörsocker250 g
Rivet skal av citron1 citron
Kardemumma, nystött1 msk
.
DEKORATION
Ägg2 st
Pärlsocker
Så gör du

Fördeg:

Blanda mjölk, vetemjöl och jäst och låt jäsa i

3 timmar i 20 grader eller
12 timmar i 12 grader eller
24 timmar i 6 grader.

 

Degen:

Blanda fördegen med smör, rårörsocker, salt, ägg, vaniljsocker, kardemumma och vetemjöl och knåda intensivt. Dela degen i två delar och forma till rullar. Låt vila övertäckta i kylen i ca 1 timme, de ska helst inte jäsa. Rör under tiden ihop fyllningen.

 

Kavla varje rulle till en rektangulär platta och bred på fyllningen. Vik den ena långsidan över till den andra. Skiva degen i 3 cm breda stavar. Snurra stavarna runt två fingrar och avsluta med att snurra ett varv över de andra varven. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt dem jäsa till dubbel storlek, 30-90 minuter beroende på hur varmt det är i rummet. Värm ugnen till 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 5-10 minuter, tills de fått fin färg.

 

 

 

Ingredienser

 
FÖRDEG
Mjölk, kall650 g
Vetemjöl900 g
Jäst25 g
.
DEGEN
Fördegen
Smör175 g
Rårörsocker175 g
Havssalt20 g
Ägg3 st
Vaniljsocker1 msk
Kardemumma, nystött 1 tsk
Vetemjöl500-600 g
.
FYLLNING
Smör150 g
Rårörsocker250 g
Rivet skal av citron1 citron
Kardemumma, nystött1 msk
.
DEKORATION
Ägg2 st
Pärlsocker

Så gör du

Fördeg:

Blanda mjölk, vetemjöl och jäst och låt jäsa i

3 timmar i 20 grader eller
12 timmar i 12 grader eller
24 timmar i 6 grader.

 

Degen:

Blanda fördegen med smör, rårörsocker, salt, ägg, vaniljsocker, kardemumma och vetemjöl och knåda intensivt. Dela degen i två delar och forma till rullar. Låt vila övertäckta i kylen i ca 1 timme, de ska helst inte jäsa. Rör under tiden ihop fyllningen.

 

Kavla varje rulle till en rektangulär platta och bred på fyllningen. Vik den ena långsidan över till den andra. Skiva degen i 3 cm breda stavar. Snurra stavarna runt två fingrar och avsluta med att snurra ett varv över de andra varven. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt dem jäsa till dubbel storlek, 30-90 minuter beroende på hur varmt det är i rummet. Värm ugnen till 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 5-10 minuter, tills de fått fin färg.

 

 

 

Utskriven 2017-09-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/

  1. Hej!
    Jag har ett barn som är allergisk mot mjölkprotein och ägg. Tänkte prova detta recept och byta ut mjölken mot havremjölk och smöret mot mjölkfritt margarin men vad kan jag byta ut äggen med? har ni något förslag?

    Svara
    • Hej Veronika! Jag har hört att man kan använda linfrö istället för ägg. När hel linfrö läggs i blöt bildar den ett slem som är mycket likt äggvita. Kanske något att experimentera med?

      Svara
      • Hej. Det finns en produkt som heter No Egg. Använder den till mina äggallergisk barnbarn. Finns i välsorterad matbutik. Lycka till.

Skriv en kommentar om Citronbullar med kardemumma

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig