4-6 portioner

I Indien har varje familj sitt unika recept på daal och här delar Saltå Kvarns receptutvecklare Divya med sig av hennes familjs recept. Man äter vanligtvis daal med ris men det är också gott tillsammans med quinoa eller hirs. Divya brukar dock bara ha lime, pumpakärnor, surkål och färsk koriander till sin daal.

 

 

Ingredienser
Röda linser500 g
Vatten1 liter
Gurkmeja 1 tsk
Ingefära, riven färsk1,5 msk
Spiskummin, hel1 msk
Olivolja Classico4 msk
Vitlök, tunt skivad2 msk
Chili, färskEn halv
Hela tomater2 burkar
Chili
Salt och peppar
Färsk koriander
Pumpakärnor
Lime
Surkål
Så gör du

Lägg linserna i blöt i 24 timmar. Skölj dem sedan och koka upp dem med 1 liter vatten, gurkmeja och ingefära, låt koka på medelvärme tills linserna faller sönder helt.

Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor, hacka chilin fint. Fräs den hela spiskumminen försiktigt i olivolja tills det doftar gott, tillsätt då vitlöken och fräs lite till. (Var försiktig så att du inte bränner spiskumminfröna, det är lätt hänt.) Häll i tomater och chili och låt puttra tills tomaterna börjar falla sönder och det mesta av vätskan har kokat bort. Slå på de kokta linserna och låt allt koka i tio minuter till. Smaka av med salt och peppar. Strö över färsk koriander och pumpakärnor, bjud gärna en limeklyfta och lite surkål vid sidan av.

 

 

 

 

Ingredienser

 
Röda linser500 g
Vatten1 liter
Gurkmeja 1 tsk
Ingefära, riven färsk1,5 msk
Spiskummin, hel1 msk
Olivolja Classico4 msk
Vitlök, tunt skivad2 msk
Chili, färskEn halv
Hela tomater2 burkar
Chili
Salt och peppar
Färsk koriander
Pumpakärnor
Lime
Surkål

Så gör du

Lägg linserna i blöt i 24 timmar. Skölj dem sedan och koka upp dem med 1 liter vatten, gurkmeja och ingefära, låt koka på medelvärme tills linserna faller sönder helt.

Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor, hacka chilin fint. Fräs den hela spiskumminen försiktigt i olivolja tills det doftar gott, tillsätt då vitlöken och fräs lite till. (Var försiktig så att du inte bränner spiskumminfröna, det är lätt hänt.) Häll i tomater och chili och låt puttra tills tomaterna börjar falla sönder och det mesta av vätskan har kokat bort. Slå på de kokta linserna och låt allt koka i tio minuter till. Smaka av med salt och peppar. Strö över färsk koriander och pumpakärnor, bjud gärna en limeklyfta och lite surkål vid sidan av.

 

 

 

 

Utskriven 2018-11-14 från: http://www.saltakvarn.se/recept/divyas-daal/

Skriv en kommentar om Divyas daal

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig