1 bröd

Det här härliga receptet har vi fått från kokboksförfattaren Mekto Ganic och hennes bok Bröd och kakor – baka utan gluten. Hennes mål var att ta fram ett bröd med rätt tuggmotstånd och lite lantlig smak för att komma så nära den italienska smaken som möjligt. Brödet går att toppa med soltorkade tomater, oliver och rödlök. Det går också bra att utesluta vitlöken i degen för en mer neutral smak.

(Foto: Jonas Berg)

Ingredienser
Jäst10 g
Kallt vatten2,5 dl
Olivolja 0,5 dl
Honung1 tsk
Vitlök, pressad2 klyftor
Polenta1 dl
Bovetemjöl2 dl
Psyllium2 msk
Havssalt2 tsk
Topping:
Olivolja0,5 dl
Flingsalt
Rosmarin
Så gör du

Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme. Tryck ut degen i en valfri form (ca 20×30 cm), täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.

Sätt ugnen på 200°. Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin. Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.

Foccacian håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.

Ingredienser

 
Jäst10 g
Kallt vatten2,5 dl
Olivolja 0,5 dl
Honung1 tsk
Vitlök, pressad2 klyftor
Polenta1 dl
Bovetemjöl2 dl
Psyllium2 msk
Havssalt2 tsk
Topping:
Olivolja0,5 dl
Flingsalt
Rosmarin

Så gör du

Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme. Tryck ut degen i en valfri form (ca 20×30 cm), täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.

Sätt ugnen på 200°. Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin. Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.

Foccacian håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/foccacia-med-bovete/

  1. Hej!
    Jag söker ett recept på mjukt boveterisbröd med surdeg. Eller liknande, med bovete.
    Tack på förhand,

    hälsar,
    doris tomlinson som försöker hitta en bra kost utan vete.

    Svara
    • Hej Doris! Tyvärr har vi inget sådant recept ännu. Men så fort vi får fram ett lovar jag att lägga upp det här på hemsidan.

      Svara
    • Hej Sofie! Det tror jag säkert! Du kan prova med rismjöl, eller att byta ut polentan mot extra bovetemjöl.

      Svara

Skriv en kommentar om Foccacia med bovete

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig