2 bröd

Ett fluffigt bröd med nötter och torkad frukt som blir väldigt gott att rosta. Till det här receptet behöver du en rågsurdegsstart. Det hittar du här: Rågsurdegsstart

Ingredienser
Dag 1
Hel dinkel300 g
Kallt vatten600 g
Dag 2
Solroskärnor200 g
Rågsurdegsstart1 tsk
Ljummet vatten300 g
Rågmjöl200 g
Dag 3
Hel dinkel Från dag 2
SolroskärnorFrån dag 2
Surdegen Från dag 2
Dinkelsikt eller dinkel fullkorn400 g
Russin200 g
Salt20 g
Hasselnötter eller mandel100 g
Vattenca 500 g
Jäst5 g
Så gör du

Dag 1
Mät upp dinkel och vatten i en kastrull och låt detta stå framme i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Koka upp den blötlagda dinkeln (i blötläggningsvattnet) och låt sjuda i 15 minuter under lock. Låt kastrullen stå framme i rumstemperatur till nästa dag.

Rosta solroskärnorna gyllenbruna i en torr stekpanna.

Gör också surdegen: Rör ut surdegsstarten i vattnet, tillsätt rågmjölet och vispa slätt i en minut. Låt jäsa i 12-18 timmar i rumstemperatur.

 

Dag 3
Häll alla ingredienser i en degblandare och arbeta i ca 10 minuter på medelhastighet. Justera med mera mjöl eller vatten om det behövs, degen ska bli medelfast. Låt degen jäsa i två timmar.

Dela degen i två delar och forma dem till rektanglar, ungefär lika stora som ett halvt A4-papper. Rulla sedan ihop degen från ena kortsidan till en hård rulle. Pensla ovansidan av rullarna med vatten och rulla dem i valfria flingor, t ex dinkelflingor eller havregryn. Lägg dem sedan i varsin smord brödform. Låt bröden jäsa i minst 3 timmar i rumstemperatur, de ska växa med 50 %. (Det går också bra att låta bröden jäsa i kylskåpet, max 48 timmar.)

Värm ugnen till 250 grader i minst en halvtimme så att du får en jämn och fin värme. Om du har en baksten värmer du upp den också, på näst nedersta nivån i ugnen. Ställ in en tom ugnsform i botten av ugnen.

Sätt bröden i ugnen och häll 1 dl kallt vatten i ugnsformen på botten. Akta så att du inte bränner dig på ångan! Sänk värmen efter 10 minuter till 170 grader och grädda bröden i ytterligare 40 – 50 minuter.

Ingredienser

 
Dag 1
Hel dinkel300 g
Kallt vatten600 g
Dag 2
Solroskärnor200 g
Rågsurdegsstart1 tsk
Ljummet vatten300 g
Rågmjöl200 g
Dag 3
Hel dinkel Från dag 2
SolroskärnorFrån dag 2
Surdegen Från dag 2
Dinkelsikt eller dinkel fullkorn400 g
Russin200 g
Salt20 g
Hasselnötter eller mandel100 g
Vattenca 500 g
Jäst5 g

Så gör du

Dag 1
Mät upp dinkel och vatten i en kastrull och låt detta stå framme i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Koka upp den blötlagda dinkeln (i blötläggningsvattnet) och låt sjuda i 15 minuter under lock. Låt kastrullen stå framme i rumstemperatur till nästa dag.

Rosta solroskärnorna gyllenbruna i en torr stekpanna.

Gör också surdegen: Rör ut surdegsstarten i vattnet, tillsätt rågmjölet och vispa slätt i en minut. Låt jäsa i 12-18 timmar i rumstemperatur.

 

Dag 3
Häll alla ingredienser i en degblandare och arbeta i ca 10 minuter på medelhastighet. Justera med mera mjöl eller vatten om det behövs, degen ska bli medelfast. Låt degen jäsa i två timmar.

Dela degen i två delar och forma dem till rektanglar, ungefär lika stora som ett halvt A4-papper. Rulla sedan ihop degen från ena kortsidan till en hård rulle. Pensla ovansidan av rullarna med vatten och rulla dem i valfria flingor, t ex dinkelflingor eller havregryn. Lägg dem sedan i varsin smord brödform. Låt bröden jäsa i minst 3 timmar i rumstemperatur, de ska växa med 50 %. (Det går också bra att låta bröden jäsa i kylskåpet, max 48 timmar.)

Värm ugnen till 250 grader i minst en halvtimme så att du får en jämn och fin värme. Om du har en baksten värmer du upp den också, på näst nedersta nivån i ugnen. Ställ in en tom ugnsform i botten av ugnen.

Sätt bröden i ugnen och häll 1 dl kallt vatten i ugnsformen på botten. Akta så att du inte bränner dig på ångan! Sänk värmen efter 10 minuter till 170 grader och grädda bröden i ytterligare 40 – 50 minuter.

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/frukt-notbrod-dinkel/

Skriv en kommentar om Frukt & nötbröd dinkel

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig