Saltå Kvarns Fruktbröd är vårt allra populäraste bröd, bakat med fikon och russin som gör brödet saftigt och gott. Här är en variant av det recept som våra bagare använder. Bröden blir inte som på bilden, utan bakas fristående som runda bröd.

Ingredienser
Fikon3 dl
Jäst50 g
Vatten1 liter
Salt4 tsk
Grahamsmjöl4,5 dl
Rågmjöl2 dl
Linfrö1 dl
Russin3 dl
Vetemjöl17 dl
Så gör du

Lägg fikon i blöt, gärna över natten. Skär dem sedan i mindre bitar.

Blanda alla ingredienser förutom vetemjölet och låt det jäsa i 20 minuter. Blanda sedan i vetemjölet och låt hela degen jäsa i ytterligare 20 minuter.

Dela degen och forma till fyra runda bröd. Jäs på plåt i ca 30 minuter. Sätt in i ugnen på 250 grader, skruva ner till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.

Ingredienser

 
Fikon3 dl
Jäst50 g
Vatten1 liter
Salt4 tsk
Grahamsmjöl4,5 dl
Rågmjöl2 dl
Linfrö1 dl
Russin3 dl
Vetemjöl17 dl

Så gör du

Lägg fikon i blöt, gärna över natten. Skär dem sedan i mindre bitar.

Blanda alla ingredienser förutom vetemjölet och låt det jäsa i 20 minuter. Blanda sedan i vetemjölet och låt hela degen jäsa i ytterligare 20 minuter.

Dela degen och forma till fyra runda bröd. Jäs på plåt i ca 30 minuter. Sätt in i ugnen på 250 grader, skruva ner till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/fruktbrod/

    • Hej Eva! Vi har tyvärr inga näringsvärden för våra bröd. Men roligt att du gillar det!

      Svara
    • Hej Mikael! Att bara byta rakt av mot majsmjöl tror jag inte kommer att fungera så bra. Glutenfri bakning kräver ett helt annat tänk eftersom glutentrådarna vanligtvis är det som håller ihop brödet och får degen att jäsa. Leta efter ett glutenfritt recept och utgå från det istället är mitt tips.

      Svara
  1. Hej ! Jag har enmanshushåll och vill baka ETT bröd i samma format som på bilden. Vad gäller för ingrediensmängd då?
    Tacksam för svara.

    Svara
  2. Saltå Fruktbröd är ett jättegott bröd som jag har bakat i många år. Ni hade tidigare recept på endast 2 bröd på linfröpaketet.Det hade passat mig bättre. Skulle annars vilja veta hur mycket är 17 dl vetemjöl i vikt,tycker att det blir mer exakt att väga . Tacksam för svar.

    Svara
    • Hej Monica! Kul att du gillar vårt fruktbröd! På våra krossade linfrön har vi Fruktbrödsreceptet, men som 4 bröd. 1 dl vetemjöl väger 60 gram, så det blir 1020 gram.

      Svara
  3. Hej, finns det något sätt att göra detta bröd glutenfritt utan att det tappar i smak? Så himla gott bröd!!

    Mvh

    Svara
    • Hej Lena! Vår bagarmästare Manfred Enoksson hälsar att du kan använda hirs. Koka upp 1 dl hirs i 2,5 dl vatten och låt sjuda i 5 minuter. Låt sedan detta vila till nästa dag och blanda det i degen.

      Svara
      • Hej Filip! Vi kommer att utveckla fler recept på surdegsbröd under året som vi kommer att lägga upp här på hemsidan. Förhoppningsvis hittar du ett som passar dig då.

Skriv en kommentar om Fruktbröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig