1 liten burk

Hasselnötssmör är lätt att göra själv om du har tillgång till en matberedare. Smöret blir väldigt gott och passar bra som pålägg på smörgås, i yoghurten, i smoothies eller ihop med färsk frukt.

Du kan också göra smör på andra nötter, som mandlar eller cashewnötter. Och på frön som pumpakärnor och solroskärnor. Det är bara hasselnötterna som behöver skalas.

 

Ingredienser
Hasselnötter200 g
En nypa salt
Så gör du
Sätt ugnen på 180 grader och rosta hasselnötterna tills de blir gyllenbruna både på utsidan (under skalet) och får lite färg även inuti. Det tar mellan 4-10 minuter, kolla ofta så att du inte bränner nötterna. Använd sedan en kökshandduk och gnugga nötterna så att det mesta av skalet försvinner. Låt nötterna svalna. Mixa dem sedan i en matberedare med lite salt i några minuter. Först blir det ett mjöl men om du fortsätter mixa blir det till slut oljigt. Tänk på att många matberedare måste pausas emellanåt, så att du inte förstör din maskin.
Förvara hasselnötssmöret i en burk i kylskåpet. Det håller sig fint i några veckor.

Ingredienser

 
Hasselnötter200 g
En nypa salt

Så gör du

Sätt ugnen på 180 grader och rosta hasselnötterna tills de blir gyllenbruna både på utsidan (under skalet) och får lite färg även inuti. Det tar mellan 4-10 minuter, kolla ofta så att du inte bränner nötterna. Använd sedan en kökshandduk och gnugga nötterna så att det mesta av skalet försvinner. Låt nötterna svalna. Mixa dem sedan i en matberedare med lite salt i några minuter. Först blir det ett mjöl men om du fortsätter mixa blir det till slut oljigt. Tänk på att många matberedare måste pausas emellanåt, så att du inte förstör din maskin.
Förvara hasselnötssmöret i en burk i kylskåpet. Det håller sig fint i några veckor.

Utskriven 2018-05-25 från: http://www.saltakvarn.se/recept/hasselnotssmor/

Skriv en kommentar om Hasselnötssmör

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig