2 portioner

Havregrynsgröt är en underbar start på dagen, det går fort att laga till, mättar gott och du står dig länge.

 

Läs här om Bondens verktygslåda för en bättre värld

Ingredienser
Havregryn2 dl
Vatten4-5 dl
Salt
Så gör du

Koka upp allt och låt puttra någon minut. Det kan också vara gott att låta gröten få stå och svälla under lock på eftervärmen en stund.

Servera med mjölk och äppelmos eller som på bilden, med äppelbitar och russin!

Ingredienser

 
Havregryn2 dl
Vatten4-5 dl
Salt

Så gör du

Koka upp allt och låt puttra någon minut. Det kan också vara gott att låta gröten få stå och svälla under lock på eftervärmen en stund.

Servera med mjölk och äppelmos eller som på bilden, med äppelbitar och russin!

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/havregrynsgrot/

    • Hej Elin! Ett par dagar går fint! Du kan värma upp den på nytt i en kastrull med lite extra vatten eller prova att steka den i smör, det är jättegott!

      Svara
  1. Jag blandar 1dl Fiberhavregryn med 2dl och kör tre minuter i micron. Det blir jättegott men jag undrar om det ur hälsosynpunkt är bättre att koka gröten i kastrull!?

    Svara
    • Hej Maggan! Därom tvistar de lärde. 🙂 Jag för min del använder inte micron alls. Jag har fått lära mig att näringsämnen i livsmedel förstörs vid tillagning i micron. Säkert inte så mycket men synd att chansa tycker jag. Och så går det ju nästan lika fort att koka gröten i en kastrull.

      Svara
      • Hej.
        Jag avskyr konistensen på gröt men kan tänka mig att försöka älska det.
        Är det någon skillnad på dom hälsofrämjande effekterna, framför allt på hjärtat, vad gällergöra gröt på havre eller äta dom som havregryn rakt av?

      • Hej Gun! Näringsmässigt är det ingen större skillnad om du kokar havregrynen eller inte. Jag skulle tro att det blir mer lättsmält för magen när det är kokt, men om du har svårt för konsistensen så tycker jag att du ska äta havregrynen i form av müsli istället.

      • Vid uppvärmning i mikro värms bara vätskan så du sparar energi genom att inte värma platta och kastrull. Om du inte värmer så länge värms maten här och där och sprids sen i maten. Mycket skonsamt.

  2. försökte i micron med 1 dl gryn och 2 dl vatten i 2,15 min
    funkade inget vidare (går bra med andra märken) finns ju inget
    rec på påsen

    Svara
    • Hej Bert! Vi brukar inte rekommendera att man micrar våra havregryn. De är odlade och processade med så stor omsorg så att det känns synd att köra dem i micron. Därför har vi inget sådant recept på påsen. Men det går jättefort att koka ihop gröten i en kastrull, det tar bara några minuter det också. Har man extra bråttom kan man lägga dem i blöt redan på kvällen och koka upp dem i blötläggningsvattnet på morgonen.

      Svara

Skriv en kommentar om Havregrynsgröt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig