20 st

Hirsnuggets är hirs smaksatt med lök, morötter och örtkryddor, som mixas till en massa som du sedan formar till små bollar som rostas i ugnen. Hirsnuggets bör serveras omgående och är jättegoda att dippa i en sås som du gör på aprikoser och dijonsenap.

Hirs är av naturen glutenfritt därför kan även den som inte tål gluten njuta av hirsnuggets. Saltå Kvarns aprikoser odlas i soliga Turkiet där de får torka länge i solen. Oekologiska aprikoser behandlas med svaveldioxid, det är därför de behåller sin gula färg. Saltå Kvarns ekologiska aprikoser är helt obehandlade och mörknar därför naturligt när de ligger och torkar i solen.

Ingredienser
Hirs1 dl
Vatten3 dl
Gul lök1
Morot, finriven1 dl
Olivolja riserva2 msk
Rosmarin0,5 tsk
Timjan1 tsk
Sesamfrö2 msk
Chiafrö1 msk
Dijonsenap1,5 msk
Salt, peppar
.
Aprikos-dijondip
Aprikoser50 g (10 st)
Varmt vatten1 dl
Dijonsenap1 msk
Salt och peppar
Så gör du

Börja gärna med dipsåsen, se recept längst ner.

Skölj hirsen i en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Koka sedan upp den med 3 dl vatten och lite salt. Låt koka på medelvärme utan lock tills allt vatten har försvunnit. Lägg på ett lock och låt vila under minst 10 minuter. (Hirsen kan också blötläggas över natten, se grundrecept.)

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka löken och riv moroten fint. Fräs grönsakerna i olivolja med rosmarin och timjan tills de blir mjuka. Ta bort från värmen och tillsätt sesamfrö, chiafrö, dijonsenap, salt, peppar och den kokta hirsen. Mixa allt väl med en stavmixer.

Forma små nuggets med dina händer och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med olivolja på båda sidorna. Rosta dem i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan på alla nuggets och kör dem i ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Servera omgående med aprikos-dijondipen nedan.

Aprikos-dijondip
Blötlägg aprikoserna i varmt vatten i 30-60 minuter. Mixa dem tillsammans blötläggningsvattnet och dijonsenapen. Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Ingredienser

 
Hirs1 dl
Vatten3 dl
Gul lök1
Morot, finriven1 dl
Olivolja riserva2 msk
Rosmarin0,5 tsk
Timjan1 tsk
Sesamfrö2 msk
Chiafrö1 msk
Dijonsenap1,5 msk
Salt, peppar
.
Aprikos-dijondip
Aprikoser50 g (10 st)
Varmt vatten1 dl
Dijonsenap1 msk
Salt och peppar

Så gör du

Börja gärna med dipsåsen, se recept längst ner.

Skölj hirsen i en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Koka sedan upp den med 3 dl vatten och lite salt. Låt koka på medelvärme utan lock tills allt vatten har försvunnit. Lägg på ett lock och låt vila under minst 10 minuter. (Hirsen kan också blötläggas över natten, se grundrecept.)

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka löken och riv moroten fint. Fräs grönsakerna i olivolja med rosmarin och timjan tills de blir mjuka. Ta bort från värmen och tillsätt sesamfrö, chiafrö, dijonsenap, salt, peppar och den kokta hirsen. Mixa allt väl med en stavmixer.

Forma små nuggets med dina händer och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med olivolja på båda sidorna. Rosta dem i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan på alla nuggets och kör dem i ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Servera omgående med aprikos-dijondipen nedan.

Aprikos-dijondip
Blötlägg aprikoserna i varmt vatten i 30-60 minuter. Mixa dem tillsammans blötläggningsvattnet och dijonsenapen. Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Utskriven 2018-10-16 från: http://www.saltakvarn.se/recept/hirsnuggets-med-aprikos-dijondip/

  1. Hej! Jag undrar varför samma produkt har olika tillagningsanvisningar och mängdangivelser på hemsidan och på förpackningen? Upptäckte det igår när jag skulle koka vita bönor och idag när jag skulle tillaga hirs. Vilken är rätt? Eller man kanske kan göra på båda sätten 😊 Det skulle vara toppen om det stod samma på bägge ställena!

    Svara
    • Hej Christine! Jag förstår att det är förvirrande med olika anvisningar på olika ställen, vi ska se över det. Sanningen är nog att man kan förbereda sin hirs på flera sätt. Blötläggning och sedan sköljning förespråkas av vissa, att koka upp och hälla av första kokvattnet eller att bara skölja i vatten ger liknande effekt. Det handlar om att bli av med antinutritionella näringsämnen och dessa kan man vara olika känslig mot.

      Svara
    • Det blir 20 stycken och det räcker till ca 4 personer lite beroende på hur många man äter och vad man har till.

      Svara

Skriv en kommentar om Hirsnuggets med aprikos-dijondip

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig