27 frallor

Underbara frukostfrallor med skönt tuggmotstånd. Vi har smaksatt med kaffe som ger en god rostad ton till smaken. Denna kan du även få fram genom att använda 1 msk flytande vört. Det är lite svårt att få tag i men kanske hos den lokala bagaren? Du behöver också en rågsurdegsstart till det här brödet. Recept på det hittar du här: Rågsurdegsstart

En fralla – alla för en

Ingredienser
Dag 1
Helt korn200 g
Vatten400 g
Dag 2
Rågsurdegsstart2 tsk
Vatten, 45 grader2,5 dl
Rågmjöl150 g
Dag 3
Kornet från dag 1
Rågsurdegen från dag 2
Kallt kaffe, starkt1, 5 dl
Vetemjöl eller dinkelsikt600 g
Salt20 g
Honung 1 msk
Jäst5 g
Så gör du

Dag 1

Mät upp helt korn och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Koka upp kornet i sitt blötläggningsvatten, koka i en minut. Stäng av värmen, lägg på ett lock och låt stå framme i rumstemperatur till dag 3.

Rör ut surdegsstarten i vatten, tillsätt rågmjölet och rör eller vispa slätt i en minut. Låt jäsa i minst 12 timmar. (Max 18 timmar.)

Dag 3

Blanda alla ingredienser och arbeta dem i en degblandare på medelhastighet i 5-10 minuter till en elastisk men fast deg. Justera eventuellt med lite vatten eller vetemjöl. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en timme.

Dela degen i tre delar. Forma varje del till en rektangel, stor som ett halvt A4-papper ungefär. Rulla sedan degen från ena kortsidan till en hård rulle. Täck över degrullarna och låt dem jäsa ca 30 minuter.

Skär varje rulle i 9 bitar. Rulla varje bit till en rund boll. Lägg dem på bakplåtspapper på två plåtar. Låt bröden jäsa i minst 2 timmar, de ska öka med 50 % i storlek. (Bröden kan också jäsas klart härifrån i kylskåpet i upp till 48 timmar.) När bröden har jäst klart snittar du ett kors över varje med en vass kniv.

Värm upp ugnen till 250 grader och låt den vara varm i minst en halvtimme innan det är dags att grädda. Sätt in en tom gjutjärnspanna längst ner i ugnen. Om du har en baksten låter du även den bli varm i ugnen på näst nedersta nivån.

Sätt in en plåt i taget i ugnen och slå 1 dl kallt vatten i den uppvärmda pannan så att det bildas ånga. Var försiktig så att du inte bränner dig. Sänk sedan värmen till 220 grader och grädda bröden i 15-20 minuter, de ska bli gyllenbruna.

Frys in och bjud på nybakade bröd när du vill
De här bröden går utmärkt att frysa. Lägg dem då varma i en fryspåse, förslut påsen och låt dem svalna där innan du stoppar in påsen i frysen. När du vill bjuda på nybakade bröd tar du fram påsen, låter bröden tina i påsen och värm dem sedan i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter!

Ingredienser

 
Dag 1
Helt korn200 g
Vatten400 g
Dag 2
Rågsurdegsstart2 tsk
Vatten, 45 grader2,5 dl
Rågmjöl150 g
Dag 3
Kornet från dag 1
Rågsurdegen från dag 2
Kallt kaffe, starkt1, 5 dl
Vetemjöl eller dinkelsikt600 g
Salt20 g
Honung 1 msk
Jäst5 g

Så gör du

Dag 1

Mät upp helt korn och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Koka upp kornet i sitt blötläggningsvatten, koka i en minut. Stäng av värmen, lägg på ett lock och låt stå framme i rumstemperatur till dag 3.

Rör ut surdegsstarten i vatten, tillsätt rågmjölet och rör eller vispa slätt i en minut. Låt jäsa i minst 12 timmar. (Max 18 timmar.)

Dag 3

Blanda alla ingredienser och arbeta dem i en degblandare på medelhastighet i 5-10 minuter till en elastisk men fast deg. Justera eventuellt med lite vatten eller vetemjöl. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en timme.

Dela degen i tre delar. Forma varje del till en rektangel, stor som ett halvt A4-papper ungefär. Rulla sedan degen från ena kortsidan till en hård rulle. Täck över degrullarna och låt dem jäsa ca 30 minuter.

Skär varje rulle i 9 bitar. Rulla varje bit till en rund boll. Lägg dem på bakplåtspapper på två plåtar. Låt bröden jäsa i minst 2 timmar, de ska öka med 50 % i storlek. (Bröden kan också jäsas klart härifrån i kylskåpet i upp till 48 timmar.) När bröden har jäst klart snittar du ett kors över varje med en vass kniv.

Värm upp ugnen till 250 grader och låt den vara varm i minst en halvtimme innan det är dags att grädda. Sätt in en tom gjutjärnspanna längst ner i ugnen. Om du har en baksten låter du även den bli varm i ugnen på näst nedersta nivån.

Sätt in en plåt i taget i ugnen och slå 1 dl kallt vatten i den uppvärmda pannan så att det bildas ånga. Var försiktig så att du inte bränner dig. Sänk sedan värmen till 220 grader och grädda bröden i 15-20 minuter, de ska bli gyllenbruna.

Frys in och bjud på nybakade bröd när du vill
De här bröden går utmärkt att frysa. Lägg dem då varma i en fryspåse, förslut påsen och låt dem svalna där innan du stoppar in påsen i frysen. När du vill bjuda på nybakade bröd tar du fram påsen, låter bröden tina i påsen och värm dem sedan i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter!

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/kornfrallor/

  1. Om man inte vill ha hela korn i utan kross, t ex omtyckta 4 sädesslag, hur stor mängd ska
    man ta och hur länge ska det stå?

    Svara
  2. Hej igen! Vi har ändrat i receptet nu. Tack för att du uppmärksammade att det inte fungerade så bra. Hoppas att du vill prova det igen!

    Svara
  3. Degen blev väldigt lös trots att jag inte satte till det sista vattnet och fick ha i ytterligare 5-6 dl mjöl. Jag följde verkligen receptet och vägde alla ingredienser t.o.m. vattnet. Jag slog inte bort det kokheta blötläggningsvattnet endast det första som var kallt. Varför blötlägga i 2 omgångar?

    Svara
    • Hej Birgitta! Jag är ledsen att du har fått vänta så länge på svar från oss. Vår bagarmästare Manfred har provat receptet på nytt, jag återkommer med hans kommentarer inom kort.

      Svara
      • Hej igen! Vi har ändrat i receptet nu. Tack för att du uppmärksammade att det inte fungerade så bra. Hoppas att du vill prova det igen!

Skriv en kommentar om Kornfrallor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig