Undrar om något annat folk äter så mycket korv med bröd som vi svenskar gör? Med en korv av hög kvalitet och ett hembakat korvbröd blir det riktigt lyxigt! Bjud gärna en god senap, majonnäs och mjölksyrad gurka till.

Det här receptet kan användas till både korvbröd och hamburgerbröd. Smart är att göra en sats och grädda den nästan färdig och sedan frysa in den. Då kan man tina bröden och grädda klart dem samma dag som man ska äta dem, så får man nybakat bröd!

Vetemjöl special kan bytas ut mot dinkelsikt. Det ger ett kompaktare bröd med mer mustig smak.

En surdegsstart behövs till det här receptet, det hittar du här.

Ingredienser
Fördeg:
Rågmjöl100 g
Dinkelsikt400 g
Jäst10 g
Surdegsstart1 tsk
Vatten5 dl
Deg:
Vetemjöl special500 g
Rapsolja1 dl
Honung100 g
Havssalt, finmalet20 g
Vatten1 dl
Sesamfrö2 dl
Så gör du

Fördeg:

Mät upp alla ingredienser i en bunke. Vispa dem hårt med en träslev under några minuter eller kör dem i en degblandare. Täck över bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar. Fördegen kan också kalljäsas i kylskåpet i 12-36 timmar.

Degen:

Blanda fördegen med mjöl, rapsolja, honung, salt och vatten. Om fördegen har jäst i kylen ska vattnet vara minst 45 grader varmt, annars fingervarmt. Arbeta degen i några minuter i degblandaren eller knåda för hand. Degen ska vara lite lösare än en vetedeg. Täck över och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.

När degen har ökat till nästan dubbel storlek har den jäst färdigt. Dela den då i 3 delar. Forma varje del till en rulle, 20-25 cm lång. Försök att trycka all luft ur degen då rullen formas. Låt rullarna vila i ytterligare 30 minuter under en handduk.

Dela varje rulle i 12 bitar och rulla varje bit med mjölade händer tills den blir 15 cm lång. Nu kan man vara ganska lätt på handen. Rulla bröden i sesamfrö och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och jäs i rumstemperatur till nästan dubbel storlek, ca 1 timme. (Det går också bra att kalljäsa korvbröden i kylskåpet i 12 till 24 timmar.)

Ställ en långpanna eller en gjutjärnspanna i botten av ugnen. Värm sedan upp ugnen till 230 grader. Sätt in korvbröden och slå 1 dl vatten i pannan så att ånga bildas. Grädda i 15 minuter. Om bröden blir för mörka kan man sänka värmen till 210 grader.

Ingredienser

 
Fördeg:
Rågmjöl100 g
Dinkelsikt400 g
Jäst10 g
Surdegsstart1 tsk
Vatten5 dl
Deg:
Vetemjöl special500 g
Rapsolja1 dl
Honung100 g
Havssalt, finmalet20 g
Vatten1 dl
Sesamfrö2 dl

Så gör du

Fördeg:

Mät upp alla ingredienser i en bunke. Vispa dem hårt med en träslev under några minuter eller kör dem i en degblandare. Täck över bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar. Fördegen kan också kalljäsas i kylskåpet i 12-36 timmar.

Degen:

Blanda fördegen med mjöl, rapsolja, honung, salt och vatten. Om fördegen har jäst i kylen ska vattnet vara minst 45 grader varmt, annars fingervarmt. Arbeta degen i några minuter i degblandaren eller knåda för hand. Degen ska vara lite lösare än en vetedeg. Täck över och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.

När degen har ökat till nästan dubbel storlek har den jäst färdigt. Dela den då i 3 delar. Forma varje del till en rulle, 20-25 cm lång. Försök att trycka all luft ur degen då rullen formas. Låt rullarna vila i ytterligare 30 minuter under en handduk.

Dela varje rulle i 12 bitar och rulla varje bit med mjölade händer tills den blir 15 cm lång. Nu kan man vara ganska lätt på handen. Rulla bröden i sesamfrö och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och jäs i rumstemperatur till nästan dubbel storlek, ca 1 timme. (Det går också bra att kalljäsa korvbröden i kylskåpet i 12 till 24 timmar.)

Ställ en långpanna eller en gjutjärnspanna i botten av ugnen. Värm sedan upp ugnen till 230 grader. Sätt in korvbröden och slå 1 dl vatten i pannan så att ånga bildas. Grädda i 15 minuter. Om bröden blir för mörka kan man sänka värmen till 210 grader.

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/korvbrod/

Kommentarsfunktionen är avstängd.