15 pizzor

Bjud in till pizzakväll! Gör små skålar med alla tänkbara toppings och låt gästerna få komponera sin egen pizza! Degen förbereds flera dagar i förväg och ligger sedan och jäser färdigt i kylskåpet tills det är dags att baka.

En surdegsstart behövs till det här receptet och det hittar du här.

Pizzadegen kan också frysas i portionsbitar och plockas fram när du vill göra pizza. En beskrivning på hur du gör detta finns längst ner i receptet.

 

Ingredienser
Surdegsstart2 msk
Vatten, 45 grader5-6 dl
Honung1 msk
Dinkelsikt500 g
Havssalt20 g
Rapsolja1 dl
Vetemjöl special500 g
Pastasås Napoletana
Önskad pizzatopping
Riven ost, torkad oregano
Så gör du

Rör ut surdegsstarten i vattnet. Tillsätt honungen och dinkelsikt och vispa i några minuter. Låt smeten vila 15 minuter och tillsätt sedan salt, rapsolja och nästan allt vetemjöl special. Blanda degen med handen i några minuter, den ska vara något lösare än en vetedeg. Forma sedan degen till en korv och låt den vila i kylskåpet i 3 timmar.

Ta fram degen och dela upp den i 15 bitar. Platta till varje bit lite och lägg sedan tillbaka dem i kylen för att jäsa i 1-3 dygn. Förvara degämnena i plastpåsar med mycket mjöl runt omkring. Det går att lägga flera degämnen på varandra om du lägger bakplåtspapper mellan varje.

När det är pizzadags kavlar eller plattar du ut degbitarna till runda bottnar, ca 25-30 cm i diameter och lägger dem på bakplåtspapper.

Lägg sedan på en härlig tomatsås, grönsaker, ostar, charkuterierer – allt du önskar. Toppa med riven ost och torkad oregano.

Gräddning Värm ugnen till 250 grader. Om du har en baksten så sätter du in den i kall ugn och låter den värmas upp tillsammans med ugnen. Annars kan du sätta en vanlig ugnsplåt ganska långt ner i ugnen och låta den bli varm. Drag pizzan på bakplåtspappret upp på en skärbräda och för över den till den varma plåten eller bakstenen. Grädda i 10-15 minuter.

Tips! Saltå Kvarns pastasåser är jättegoda som tomatsås på pizzan.

Om du vill förbereda degen och frysa in portionsbitar gör du så här:

Ta 1 tsk surdegsstart blanda med 2 dl vetemjöl och 1 dl ljummet vatten. Rör om ordentligt och ställ i rumstemperatur tills surdegen har ökat dubbelt i volym. Detta kan ta mellan 2-5 timmar. Blanda i resterande ingredienser; honung, dinkelsikt, havssalt, rapsolja och vetemjöl special. När degen är klar låt den jäsa i tre timmar först innan du (enligt receptet ovan) formar den till en korv och delar upp den i 15 bitar. Platta till bitarna lite och lägg dem på varandra med bakplåtspapper och mjöl/olja mellan varje bit i en plastpåse. När du ska baka en pizza tinar du degen, trycker ut den till önskad storlek och låter den jäsa i en timme. Lägg sedan på fyllning och grädda enligt ovan.

 

Ingredienser

 
Surdegsstart2 msk
Vatten, 45 grader5-6 dl
Honung1 msk
Dinkelsikt500 g
Havssalt20 g
Rapsolja1 dl
Vetemjöl special500 g
Pastasås Napoletana
Önskad pizzatopping
Riven ost, torkad oregano

Så gör du

Rör ut surdegsstarten i vattnet. Tillsätt honungen och dinkelsikt och vispa i några minuter. Låt smeten vila 15 minuter och tillsätt sedan salt, rapsolja och nästan allt vetemjöl special. Blanda degen med handen i några minuter, den ska vara något lösare än en vetedeg. Forma sedan degen till en korv och låt den vila i kylskåpet i 3 timmar.

Ta fram degen och dela upp den i 15 bitar. Platta till varje bit lite och lägg sedan tillbaka dem i kylen för att jäsa i 1-3 dygn. Förvara degämnena i plastpåsar med mycket mjöl runt omkring. Det går att lägga flera degämnen på varandra om du lägger bakplåtspapper mellan varje.

När det är pizzadags kavlar eller plattar du ut degbitarna till runda bottnar, ca 25-30 cm i diameter och lägger dem på bakplåtspapper.

Lägg sedan på en härlig tomatsås, grönsaker, ostar, charkuterierer – allt du önskar. Toppa med riven ost och torkad oregano.

Gräddning Värm ugnen till 250 grader. Om du har en baksten så sätter du in den i kall ugn och låter den värmas upp tillsammans med ugnen. Annars kan du sätta en vanlig ugnsplåt ganska långt ner i ugnen och låta den bli varm. Drag pizzan på bakplåtspappret upp på en skärbräda och för över den till den varma plåten eller bakstenen. Grädda i 10-15 minuter.

Tips! Saltå Kvarns pastasåser är jättegoda som tomatsås på pizzan.

Om du vill förbereda degen och frysa in portionsbitar gör du så här:

Ta 1 tsk surdegsstart blanda med 2 dl vetemjöl och 1 dl ljummet vatten. Rör om ordentligt och ställ i rumstemperatur tills surdegen har ökat dubbelt i volym. Detta kan ta mellan 2-5 timmar. Blanda i resterande ingredienser; honung, dinkelsikt, havssalt, rapsolja och vetemjöl special. När degen är klar låt den jäsa i tre timmar först innan du (enligt receptet ovan) formar den till en korv och delar upp den i 15 bitar. Platta till bitarna lite och lägg dem på varandra med bakplåtspapper och mjöl/olja mellan varje bit i en plastpåse. När du ska baka en pizza tinar du degen, trycker ut den till önskad storlek och låter den jäsa i en timme. Lägg sedan på fyllning och grädda enligt ovan.

 

Utskriven 2018-06-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/pizzabotten-pa-surdeg/

Kommentarsfunktionen är avstängd.