Ca 15 bitar

Ett glutenfritt knäckebröd med spröd konsistens och mycket smak tack vare osten, frön och kummin. Knäcket är lika gott till ostbrickan som till frukostmackan eller som tillbehör till soppa.

Ingredienser
Prästost, vällagrad och stark50 g
Quinoamjöl2 dl
Linfrö, hela1/2 dl
Pumpakärnor1/2 dl
Solroskärnor1/2 dl
Kummin, hel2 tsk
Ägg1 st
Olivolja Basilicum2 msk
Vatten 2 dl
Salt
Så gör du

Riv osten fint och blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och rör ner det i bunken. Smaka av med salt.

 

Bred ut smeten tunt på en stor plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, mitt i ugnen i 30-60 minuter eller tills knäcket har torkat. Låt det svalna på plåten och bryt det sedan i mindre bitar.

Ingredienser

 
Prästost, vällagrad och stark50 g
Quinoamjöl2 dl
Linfrö, hela1/2 dl
Pumpakärnor1/2 dl
Solroskärnor1/2 dl
Kummin, hel2 tsk
Ägg1 st
Olivolja Basilicum2 msk
Vatten 2 dl
Salt

Så gör du

Riv osten fint och blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och rör ner det i bunken. Smaka av med salt.

 

Bred ut smeten tunt på en stor plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, mitt i ugnen i 30-60 minuter eller tills knäcket har torkat. Låt det svalna på plåten och bryt det sedan i mindre bitar.

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/quinoaknacke-med-ost-och-kummin/

  1. Hej,
    Som vegan äter jag varken ägg eller ost. Kan jag bara utesluta det eller bör jag ersätta med något?

    Svara
    • Hej Monica! Ägget har en bindande funktion i receptet, även osten har en liknande funktion. Så jag tycker att du ska kolla efter ett recept på fröknäcke istället, som oftast är helt vegan.

      Svara
    • Hej Maria! Jag har inte provat att baka just dessa knäckebröd utan ägg. Men liknande glutenfria bröd har jag gjort utan ägg. Linfröna bildar ju ett gel som påminner om äggvitan. Troligtvis funkar det. Vågar du prova?

      Svara
  2. Hej!
    Jag undrar om man kan använda philadelphiaost istället för prästost? Om inte fungerar det med getost i så fall?
    Med vänlig hälsning Monica

    Svara
    • Hej Monica! Jag har inte provat med någon av de ostarna du frågar om. Men jag tror att det skulle gå bra. Hör gärna av dig om du testar!

      Svara
  3. Hejsan! Jag har inte lyckats få tag på quinoamjöl. Har ni förslag på något annat glutenfritt ”mjöl” som jag kan använda? Jag har köpt riven Prästost. Funkar det?

    Mvh Anna-Karin

    Svara
    • Hej Anna-Karin! Jag har bara testat med quinoamjöl. Men jag tror att det går bra att använda t ex sojamjöl, rismjöl eller bovetemjöl istället. Och osten tror jag går utmärkt. Återkoppla gärna om du testar med annat mjöl. Vänligen /Jennifer

      Svara
    • Hej,
      Vill bara uppmärksamma alla på att läsa innehållsförteckningen på den rivna osten, vissa märken har rullat strimlorna i mjöl så att de inte ska klibba ihop, så om man ska bjuda någon med celiaki bör man var uppmärksam.

      Svara
    • Jag använder finmalen majsmjöl ( obs! Inte maizena men typ finnalet polenta). Jag låter degen vila ett par timmar i kylen.

      Svara

Skriv en kommentar om Quinoaknäcke med ost och kummin

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig