30 semlor

Suget efter semlor brukar infinna sig vackra senvinterdagar då solen tittar fram och talgoxen sjunger. Egentligen kan de ju ätas året om, men godast är de faktiskt runt fettisdagen!

Att baka semmelbullarna med fördeg gör dem både saftigare och fluffigare. De färdiga bullarna går fint att frysa in.

Ingredienser
Fördeg:
Mjölk4 dl
Vetemjöl special eller Dinkelsikt550 g
Jäst5-30 g
Bulldeg:
Smör, rumstempererat150 g
Rårörsocker150 g
Havssalt, fint15 g
Ägg, rumstempererade4 st
Kardemumma, malen1-2 tsk
Vetemjöl specialca 400 g
Vaniljsocker1 tsk
(Surdegsstart)1 msk
Fyllning:
Mandelmassa1 kg
Mandel, hackad2-3 dl
Vatten0,5-1 dl
Vispgrädde efter behag1-2 liter
Så gör du

Fördeg:

Mängden jäst beror på hur länge fördegen ska få vila:

30 g för 3 timmar i 20 grader
30 g för kylskåp över natten
5 g för ca 15 grader över natten

Blanda samman alla ingredienserna i en degblandare och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät. Om man gör detta för hand så blandas först jästen ut i mjölken innan mjölet rörs ner med en träslev. Rör runt i några minuter tills degen känns slät.

Bulldeg
Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Justera konsistensen med mjölet. (Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en msk. Annars låter du bli.)

Knåda intensivt till en medelfast deg. Den ska vara aningens lösare än en vanlig bulldeg. Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska öka ca 50 % i storlek.

Forma degen till 3 avlånga rullar, ca 30 cm långa. Försök forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre. Låt vila i 30 minuter under duk.

Dela varje degrulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.

Pensla bullarna med lite vatten och grädda 10-12 minuter i 220 grader i nedre delen av ugnen. I varmluftsugn räcker det med ca 200 grader.

Fyllning
Blanda samman mandelmassan med hackad mandel. Rör i lite vatten så att massan får en slätare konsistens. Det är godare om den inte är så hård. De är också gott att smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.

Semlan
Skär eller klipp ut ett lock i bullen, fyll på med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde. Lägg på locket och pudra florsocker över.

 

Ingredienser

 
Fördeg:
Mjölk4 dl
Vetemjöl special eller Dinkelsikt550 g
Jäst5-30 g
Bulldeg:
Smör, rumstempererat150 g
Rårörsocker150 g
Havssalt, fint15 g
Ägg, rumstempererade4 st
Kardemumma, malen1-2 tsk
Vetemjöl specialca 400 g
Vaniljsocker1 tsk
(Surdegsstart)1 msk
Fyllning:
Mandelmassa1 kg
Mandel, hackad2-3 dl
Vatten0,5-1 dl
Vispgrädde efter behag1-2 liter

Så gör du

Fördeg:

Mängden jäst beror på hur länge fördegen ska få vila:

30 g för 3 timmar i 20 grader
30 g för kylskåp över natten
5 g för ca 15 grader över natten

Blanda samman alla ingredienserna i en degblandare och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät. Om man gör detta för hand så blandas först jästen ut i mjölken innan mjölet rörs ner med en träslev. Rör runt i några minuter tills degen känns slät.

Bulldeg
Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Justera konsistensen med mjölet. (Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en msk. Annars låter du bli.)

Knåda intensivt till en medelfast deg. Den ska vara aningens lösare än en vanlig bulldeg. Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska öka ca 50 % i storlek.

Forma degen till 3 avlånga rullar, ca 30 cm långa. Försök forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre. Låt vila i 30 minuter under duk.

Dela varje degrulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.

Pensla bullarna med lite vatten och grädda 10-12 minuter i 220 grader i nedre delen av ugnen. I varmluftsugn räcker det med ca 200 grader.

Fyllning
Blanda samman mandelmassan med hackad mandel. Rör i lite vatten så att massan får en slätare konsistens. Det är godare om den inte är så hård. De är också gott att smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.

Semlan
Skär eller klipp ut ett lock i bullen, fyll på med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde. Lägg på locket och pudra florsocker över.

 

Utskriven 2018-02-23 från: http://www.saltakvarn.se/recept/semlor-bakade-med-fordeg/

  1. Hej! Stämmer det verkligen att det ska vara 4 ägg i degen? Känns otroligt mycket om man tänker på att man inte ens har 1 ägg i en ”vanlig” bulldeg.. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar om Semlor bakade med fördeg

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig