2 portioner

Även de mest trägna grötskeptikerna brukar kapitulera när man bjuder på den här lite annorlunda varianten. När gröten smörsteks får den en härlig, lite knäckig yta som passar perfekt tillsammans med sötsyrliga äpplen, knapriga nötter och len vaniljkräm.

Ingredienser
Vatten5-6 dl
Dinkelflingor2 dl
Rårörsocker1 tsk
Kardemumma malen1 krm
Äpplen, gärna Ingrid Marie2 st
Hasselnötter, rostade1 dl
Yoghurt, tjock (eller gräddfil)2 dl
Vaniljsocker1 tsk
Honung1 msk
Russin0,75 dl
Smör till stekning
Salt
Florsocker
Så gör du

Koka upp vattnet och tillsätt dinkelflingor, socker och kardemumma. Låt puttra på svag värme i 10 – 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt. Häll sedan gröten i en form (ca 20 x 20 cm) och låt den svalna. Ställ in formen i kylskåpet så att gröten kallnar helt.

Skär äpplena i klyftor och hacka hasselnötterna grovt. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Tillsätt äpplen, hasselnötter och honung och låt fräsa i några minuter under omrörning, tills äpplena har fått fin färg och mjuknat något. Smaka av med en nypa salt.

Rör ihop yoghurten med vaniljsockret.

Stjälp upp den kalla gröten på en skärbräda och skär den i fina bitar. Stek bitarna i smör på ganska hög värme tills de får fin färg på båda sidorna.

Lägg upp den stekta gröten på en fin assiett och pudra över lite florsocker. Servera med de honungslungade äpplena och vaniljyoghurt. Toppa med några russin.

Ingredienser

 
Vatten5-6 dl
Dinkelflingor2 dl
Rårörsocker1 tsk
Kardemumma malen1 krm
Äpplen, gärna Ingrid Marie2 st
Hasselnötter, rostade1 dl
Yoghurt, tjock (eller gräddfil)2 dl
Vaniljsocker1 tsk
Honung1 msk
Russin0,75 dl
Smör till stekning
Salt
Florsocker

Så gör du

Koka upp vattnet och tillsätt dinkelflingor, socker och kardemumma. Låt puttra på svag värme i 10 – 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt. Häll sedan gröten i en form (ca 20 x 20 cm) och låt den svalna. Ställ in formen i kylskåpet så att gröten kallnar helt.

Skär äpplena i klyftor och hacka hasselnötterna grovt. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Tillsätt äpplen, hasselnötter och honung och låt fräsa i några minuter under omrörning, tills äpplena har fått fin färg och mjuknat något. Smaka av med en nypa salt.

Rör ihop yoghurten med vaniljsockret.

Stjälp upp den kalla gröten på en skärbräda och skär den i fina bitar. Stek bitarna i smör på ganska hög värme tills de får fin färg på båda sidorna.

Lägg upp den stekta gröten på en fin assiett och pudra över lite florsocker. Servera med de honungslungade äpplena och vaniljyoghurt. Toppa med några russin.

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/stekt-dinkelgrot-med-honungslungat-apple-och-rostade-hasselnotter/

Skriv en kommentar om Stekt dinkelgröt med honungsslungat äpple och rostade hasselnötter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig